Van itt olyan, akinek szűk a hüvelybejárata, meg odament se volt sosem túl tág, és tudott gátvédelemmel szülni?
Szia! Szerintem elso babanal meg mindenki szűk :) nővérem nagyon szűk volt, megis egy vágás vagy szakadás nélkül megúszta. Olyan szulesznot fogadott fel, aki a gatvedelem híve :)) barátnőm fel éve szült, szinten elso babát és gatvedelemmel.
Ez nem ettől függ. Van, hogy egy olyan nő, akinek tágabb a huvelye, mint másnak, se tud kirabolni annyira és vágni kell. És van olyan is, hogy egy elso babas nő, aki szűkebb mint mások, ki tud tagulni annyira, hogy gatvedelemmel megússza a szülést :)
Én is fogadok egy szulesznot, akiről azt mondjak, hogy nagyon jó ebben :)
12 hetes kismama
Ja, és hogy már a tapasztalat is meglegyen, ne hagyjam itt a dolgot , én is szúk voltam viszonylag szülés előtt, és semmilyen gond nem lett...volna, csak nálam rátekeredett a zsinór baba nyakára 2x is, így vágnia kellett a dokinak.
De utána olyan jól "kitágult" hogy már a nagyobb , vastagabb tampon se okozott gondot mensikor. (szülés előtt nem bírtam felrakni, nem vicc!)
Szerintem nem azért vágnak, mert nem tud eléggé tágulni, hanem azért, mert a gátmetszés meggyorsítja a kitolást.
Sajnos első (de még többedszer) szülő nőknél is rutin szerűen csinálják a metszést sok helyen.
Ezért a legfontosabb, hogy az orvosod és/vagy szülésznőd tudjon róla, hogy gátvédelemben szeretnél szülni.
Hogy sikerül-e vagy nem, azt a helyzet dönti el.
A kérdésedre egyébként azért nehéz a válasz, mert nincs két egyforma nő, most mi számít "szűknek"?
Az enyém talán szűk volt, de tág biztos nem.
Én gátvédelemmel terveztem az elsőt is, de kitolás közben kezdett leállni a baba szíve (26 óra vajúdás után), így sürgősségi gátmetszés+oxitocin+doki kinyomta a hasamból két fájás alatt a babát. Szakadtam és repedtem tovább sajnos.
A második és harmadik babát gátvédelemben szültem, csak a régi gátseb mentén repedtem, mindkétszer két öltés kellett.
Szerintem megpróbálni mindenképp érdemes. Egy jó orvos csak akkor vág, ha nagyobb a szakadás kockázata vágás nélkül. De ez meg csak közben derül ki, bármennyire is eltervezzük...
Szép szülést!
7 vagyok
Abban a pillanatban nem érzel semmit, hidd el.
Amúgy a baba fejkörméretén is sok múlik.
Nekem a 4 kilós babám sokkal könnyebben kibújt, mint a kisebb. A fej e1 cm-el kisebb volt. :o) (Persze lehet, hogy nem csak ezen múlt, de mégis...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!