Ha valakinél szülés közben derül ki, hogy császározni kell, de nem engedi, akkor mi történik?
A kérdés elméleti, csak egy ismerőssel vitatkoztunk ezen.
Ugye magánál levő pácienst az akarata ellenére nem szabad kényszeríteni beavatkozásra. Császár esetén vagy gerincérzéstelenítenek, vagy altatnak. Mi van akkor, ha valaki ezeket visszautasítja, de a már folyamatban levő szülésnél egyértelmű, hogy természetes úton nem fog menni?
(Tudom, hogy ilyen a gyakorlatban nem valószínű, hogy létezik, mert a saját és a gyermek érdekeit nézi a nő, de elméletben érdekel, hogy mi az eljárás ilyenkor.)
Megkérdezhetem, milyen gerincproblémád van?
Nekem enyhébb nyitott gerincem van, szintén az ágyéki szakaszon, kb fél centis a rés.
15 évesen fedezték fel, akkor mondták is, hogy emiatt császárral fogok szülni - de ezt majd, ha aktuális lesz, ismételten megnézetem egy szakorvossal.
De ez például ellenjavallat lehet az epidurállal szemben?
ha nem engedi akkor is megcsinálják
én rettegek hogy ha császárra kerülne sor, ébren kéne maradnom
egy rémálom lenne ahogy kotorásznak bennem, arréb fötrik a beleimet meg a szerveimet
egyszer műtöttek a hátamról anyajegyet, kaptam érzéstelenítőt és fájdalmat nem, de a kaparást, vágást, matatást éreztem. a vágás hangja egyszerűen kikészít
félnék hogy valamit elszúrnak és érezném ahogy tekergetik ott a beleimet meg vágnak, varrnak
attól is félek hogy elböknek valamit és örökre lebénulok
vagy hogy nekem is nyitott gerincem van csak nem tudok róla és akkor örökre megnyomorodok
elég sokat fáj azon a részen a hátam amúgy is
attól is félek hogy sohatöbbé nem lesz olyan a hasam, az alap hogy nem emelhetnék utána semmit, de ami mégrosszabb (egy ismerőssel történt) hogy nem bír évek elteltével se kocogni, sportolni mert állandóan húzódik neki a heg és szét is jött neki anno
szóval sokmindentől félek, de csak lesz valahogy :)
én könyörögnék altatásért, de ha nem engednék, legalább egy füldugót kiharcolnék
Komolyabb súlyok emelésétől (aminél erőlködni kell, tehát 20 kg) és az erős törzscsavaró mozdulatoktól vagyok eltiltva.
Maga a jelenség is úgy derült ki, hogy jártam fallabdázni és elkezdett fájni a hátam - így kerültem orvoshoz.
A farokcsont feletti kb 10 centis szakasz érintett.
Akkoriban olyanokat is mondtak, hogy természetes szülésnél lebénulhatok, mert a szülőcsatornában levő gyerek nyomná a gerincet, ezért kellene császár. De mondom, kamasz voltam akkor, azóta nem nézte orvos (bár ez magzati korban dőlt el, javulni biztos nem javult azóta).
A rés nem olyan vészes, a gerinc stabilitása még megvan, de ha ott ér ütés, vagy valaki megnyomja az ujjával, akkor magát a gerincvelőt nyomja (bőr van csak felette, csont ott nem védi, egy fél centis, kb. 10 centi hosszú rés van)
Off, de szóba került az érzéstelenítés-altatás. Unokatesómat azért altatták, mert nagyon alvadt a vére, emiatt nem kaphatott volna sem epidurált, sem pedig spinális érzéstelenítést.
És igen, életveszély, egészségkárosodással járó állapot esetén nem fogják megkockáztatni az orvosok, hogy elállnak a császártól a páciens kérésére, mert a feladatuk a gyógyítás és ha ezt nem teljesítik, börtönbe kerülhetnek. Én sem szeretném, ha felvágnák a hasamat meg láttam császármetszésről fotókat és nagyon durva, de ha ez kell ahhoz, hogy a baba és anyuka egészségesek maradjanak szülés után is, akkor kell és kész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!