Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Ha valakinél szülés közben...

Ha valakinél szülés közben derül ki, hogy császározni kell, de nem engedi, akkor mi történik?

Figyelt kérdés

A kérdés elméleti, csak egy ismerőssel vitatkoztunk ezen.

Ugye magánál levő pácienst az akarata ellenére nem szabad kényszeríteni beavatkozásra. Császár esetén vagy gerincérzéstelenítenek, vagy altatnak. Mi van akkor, ha valaki ezeket visszautasítja, de a már folyamatban levő szülésnél egyértelmű, hogy természetes úton nem fog menni?

(Tudom, hogy ilyen a gyakorlatban nem valószínű, hogy létezik, mert a saját és a gyermek érdekeit nézi a nő, de elméletben érdekel, hogy mi az eljárás ilyenkor.)

2012. jún. 18. 13:23
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
24.héttől jogilag a magzat is ember. Ekkor a császárba nem kell beleegyezni. Az orvos nem csak az anya, de a babaéletéért is felelős. Meg fogják császározni, ha orvosilag indokolt. Max. szedálják, ha ellenáll. A gyermek életéért is küzdenek. De biztosan nem császároznak feleslegesen! Az anya életébe is bele kerülhet, ha ellenáll!
2012. jún. 18. 13:27
 2/16 anonim ***** válasza:
100%

Tekintsük csak az anyát: életmentő beavatkozásokhoz nem szükséges a páciens beleegyezése. Félkómás beteget sem kérdezek meg arról, hogy ha leáll a szíve, újraéleszthetem-e (eü-s vagyok). Meg fogják tenni, ami ahhoz kell, hogy túlélje, még ha ez a császár is. Nincs beszámítható állapotban, innentől kezdve eleve nem tiltakozhat. Orvosilag megoldják, hogy meg tudják csinálni.

Amúgy igen, a baba életéért is küzdenek az orvosok.

2012. jún. 18. 13:29
 3/16 anonim ***** válasza:
100%

Ezt pontosan nem tudom megmondani Neked.17 óra vajúdás után édesen csengő szavak voltak,éjjel 1 órakor:Katika,akkor most műtjük,mert ez így simán nem jön össze.Gerinces érzéstelenítést kaptam.

Ha sürgösségi császár,akkor altatnak.

Azért az,hogy valaki ellentmondjon az orvosnak,felülbírálja a döntését nagy bátorságra vall.

2012. jún. 18. 13:31
 4/16 anonim ***** válasza:
100%

Bocsánat az offért, de nem minden sürgősségi császárnál altatnak.

Ha ilyen eset áll fent, nincs az anyának döntési joga, hogy őt márpedig nem fogják megcsászározni.

2012. jún. 18. 13:37
 5/16 A kérdező kommentje:

Tényleg, olyan létezik, hogy valaki gerincérzéstelenítés helyett altatást kér és meg is teszik?

Még terhes se voltam soha, de a gerincérzéstelenítés nagyjából úgy hangzik nekem, mint a körömletépés.

2012. jún. 18. 13:44
 6/16 anonim ***** válasza:
:)),pedig egyik sem fáj,mindkettőben volt részem.
2012. jún. 18. 13:46
 7/16 A kérdező kommentje:
A kérdés miatt belegondoltam, hogy ha odakerülök, én mit tennék. Háát, az érzéstelenítéstől a jeges félelem kerülgetne (tűvel gerincen szúrnak, ami eleve a legvastagabb idegköteg a testemben). Az altatástól nem félnék, altattak már, pont úgy ébredtem utána, mint bármelyik reggel, még rosszul se voltam.
2012. jún. 18. 13:50
 8/16 anonim ***** válasza:

OFF: A nagy tűt a gerincedben nem érzed, előtte adnak helyi érzéstelenítést. Semmi extra, olyan mintha a fogorvos adná...

Azért abba gondolj bele, sztem AZONNAL szeretnéd látni a gyerekedet, amikor megszületik, nem akarnád végigaludni amikor felsír!!

Én a császár előtt majdnem elájultam mikor lefektettek (vena cava szindrómám volt terhesen), és mikor kezdett sötétedni a világ az első pánik szerű gondolatom az volt, hogy most elvesztem az eszméletem és lemaradok az egészről! Iszonyú rémisztő pár másodperc volt! De kaptam gyógyszert és végig élhettem a babám "születését". Legalább így, ha természetesen nem...

2012. jún. 18. 13:57
 9/16 A kérdező kommentje:
Kívülállóként a hátam szurkálás tűnik rosszabb opciónak (a fogorvosnál is elég rosszul élem meg az érzéstelenítőt, egyfajta tűfóbia), de nem tudom megjósolni, hogy terhesség után éppen hogy vélekednék.
2012. jún. 18. 14:12
 10/16 anonim ***** válasza:

Első kérdésre: ha az anya ellenáll, leszedálják, hisz nem életmentő beavatkozásról beszélünk. Ilyenkor nincs döntési lehetősége.

Második: Ha császár, akkor általában megbeszélhető az orvossal, hogy altassanak-e. Engem pl. altatni fognak, ha császározni kell, mert ágyéki gerincszakaszon (ott, ahova adnák) van pár betegségem, ami nehezíti az érzéstelenítő beadását, és nem szeretném végigélni, amit a testvérem (8-szor próbálták beszúrni neki, pedig a csontozata alkalmatlan rá, mire leszakadt a dúrazsákja, és csak a szerencsének köszönheti, hogy helyrejött).

2012. jún. 18. 15:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!