Gátvédelem vs. Gátmetszés. Mi a véleményed?
-Mik az előnyeik és a hátrányaik?
-Mit kell tenni a sikeres gátvédelemért?
-Tényleg nehezebb a szülés gátvédelemmel?
-A gátmetszést azért nem érzi a kismama, mert annál a szülés sokkal fájdamasabb? Vagy miért?
Minden érdekel a témával kapcsolatban :)
1.baba gátmetszés, 2.baba gátvédelem.
Elsőnél mondta a doki, hogy megpróbálhatjuk, de akkor az még legalább 3-4 tolófájás, mondtam, hogy köszi akkor vágjon, mert elég a tolófájásokból. Egyik fájás alatt megkaptam az érzéstelenítőt, következő fájás alatt megvágott, aztán már szültem is. Utána fájt, nem bírtam ülni, alig mertem kakilni. Sokáig fájt a szex.
Másodiknál igazi profi gátvédelmes dokinál szültem, jó rövid szülés, pár tolófájás, nagyon klassz volt, semmi bajom nem volt utána.
Jobb volt nekem a gátvédelem.
Gátvédelem, ha értenek hozzá... Van, aki csak beszél róla, de senkinél nem alkalmazza, mert ez nem megy kisujjból.
Nálam gátvédelem volt az elsőnél is már és nem volt vészes. A végén picit csippenteni kellett, mert volt egy 1mm-es repedés a végbél irányában (és ha arrafelé reped, akkor végigszalad mindenen). Olyan pici volt, hogy második nap törökülésben szoptattam az ágy tetején.
A szülés azért "nehezebb" mert a végén akkor nyomsz, amikor nincs fájás és akkor nem, amikor van. Ezt önfegyelemmel kell végigvinni. Közben a szülésznő (nem a doki!!) készíti az utat a babának és a kezével tartja a gátat.
Az én babámnak nyakán volt a köldökzsinór, ezért végül jobb is, hogy nem csuszakoltuk felettébb. Én ebben gondviselést láttam...
Összegzésként: ha csak a gátat nézem, akkor azt mondom a "védelem" abszolút pozitív dolog, de ha a baba védelme azt kívánja és jó doki van jelen, aki mondjuk nem vágja le a fél lábad, akkor a gátmetszés is lehet jó alternatíva. Bármelyik jó választás lehet - más-más helyzetben. De ok nélkül gátat vágni szerintem ma már barbárság. (Pl kaposvári kórház 3 éve - remélem ma már nem.)
Én gátvédelemmel szültem a kislányomat.
A legfontosabb az volt,hogy egészséges legyünk persze:),de olyan orvost és szülésznőt kerestem,akkor nem rutinból vág,és gyakorlott a gátvédelemben.
Jártam kismamatornára,masszíroztam olajjal a gátat,ittam málnalevél teát a szülés előtt.Nem tudom milyen a szülés,ha vágják a gátat,nem hiszem,hogy így nehezebb lenne,csupán a végén több kisebbet kell nyomni.
Tesóm gátmetszéssel szült,ő bizony megérezte,és utána még 6-8 héttel is nagyon sokat szenvedett:(
Én pár órával szülés után már úgy ültem mint mindig is:)
Szerintem is s rutin gátmetszés elég idejét múlt dolog,ha megoldható anélkül is.Ha szükséges,akkor pedig nem lehet mit tenni,úgyis az egészség,a pici a legfontosabb,ez ahhoz képest elhanyagolható:)
Én csak a gátmetszésről tudok nyilatkozni. A metszést azért sem érzed, mert előtte kapsz egy érzéstelenítő injekciót. Nekem viszont a varrás borzalmasan fájt. Aztán a kórházban szétnyílt a gátsebem, hetekig tartott, mire összeforrt, addig nem tudtam ülni és sokat kellett feküdnöm. Lehet, hogy a dokim volt ügyetlen (ügyeletes orvos), én mindenesetre nagyon megszívtam.
Ha lett volna lehetőségem, gátvédelemmel szültem volna, de itt nálunk sajna nem lehet.
Én nem gondolkodtam gátvédelmen, mert féltem a repedéstől, meg gátmetszéssel gyorsabb is a dolog.
Egyáltalán nem éreztem, simán én is törökülésben szoptattam másnaptól. Kb. 2 hétig azért fájogatott, de egyáltalán nem volt vészes.
Viszont: alul kinézetre nem olyan, mint előtte volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!