Most akkor kinél szüljek?
Az a helyzet, hogy 4 éve élünk boldog házasságban a párommal, aki nem mellesleg nőgyógyász/szülész. Eddig, ha bármi gondom volt, akkor ahhoz mentem, aki gyerekkorom óta foglalkozik velem. Igaz mostanra már csak magánrendelőben dolgozik, mert nyugdíjba ment és szülést már nem vállal.
17 hetes terhes vagyok és minap megkérdezte az én csodálatos férjem, hogy akkor nála szülök -e vagy nem? Kigondoltam -e, hogy hogyan legyen?!
Én bevallom őszintén: kicsit sokkot kaptam!
Az oké, hogy ő nőgyógyász. Ismer kívülről - belülről.., de nem tudom.. ez nem bizarr egy picit?! Vagy csak én ragozom túl?! Látott ő már sok mindent, de mégis.. velem bújik ágyba szinte mindennap (szeretkezés), akik hozzá járnak terhesgondozásra/szülésre, azokkal a kapcsolata teljesen más jellegű. Félek attól, hogy megundorodik a szülés után tőlem. Jó, jelenleg még nem döntő, hogy hogyan szülök: természetes úton vagy császárral, de ... hát nem tudom!
Mindenesetre javasolta nekem két másik precíz kollégáját is, akik szívesen elvállalnak.. na de az meg.. nem tudom! Én nem tudnék azzal a gondolattal együtt élni, hogy a kollégám feleségét nézem minden vizsgálat alatt és szülésnél is. Még ha ez is a dolguk, amiért a fizetést/hála pénzt kapják.
Tehát ebből is kiindulva, nem lenne jobb egy teljesen vadidegen szülészt felkérni?!
Szia
Ha én lennék ebben a helyezettben akkor én tuti nem a férjemnél szülném meg a babát. legyen bent veled de ne ő vezesse le a szülést akkor és ott ez nem az ő dolga. Ott az ő feladata hogy támogasson téged és boldog apuk legyen. Szerintem nyugodtan válaszd azt aki ő ajánlott mert akkor biztonságban fog tudni titeket és nyugodtabb lesz. Boldog babavárás!
A te szemszögedből nézve, inkább másnál szülj, egy vadidegennél, mert a leírásból nekem az tűnik ki, hogy teljesen kikészülnél, ha a férjed vagy közeli kollégája vezetné le a szülést.
Itt most te vagy a fontos, és ha te ezt furcsának és kellemetlennek látod, akkor nem is értem mi itt a kérdés.
Amúgy egy orvos, aki látott megannyi "cifra" dolgot, nem hiszem, hogy épp a saját gyerekének születése miatt undorodna meg tőled, de hangsúlyozom azt tedd amit érzel, nehogy ez feszélyezzen téged szüléskor, és emiatt érezd magad rosszul. Beszéld meg a pároddal.
Szerintem ne a férjednél szülj, mert az egy egészen másik szerep (munkaszerep) az életében, nem jó, ha összekeverednek a dolgok.
Másrészt egy orvos is ember, ha a szerette fekszik a szülőágyon/műtőasztalon, ott óhatatlanul előjönnek az érzelmek is, amik tompíthatják a gondolkodását (akárhány rázós szülést is vezetett már le, ott csak orvos volt, nem apa és férj), pláne, ha ne adj Isten valami komplikáció merülne fel menet közben. Sok orvos ismerősöm elmondta, hogy a munkája során semmi más nem rázza meg és bénítja le, csak az, ha véletlen egy hozzá közel álló embert kell gyógyítania, műtenie. Legtöbbjük pont ezért nem is vállalja el, hanem segít megkeresni a legjobb szakembert, és szép csendben izgul a háttérben/szerette mellett.
Ne vállaljátok be szerintem a szerepzavart, szerepkonfliktust, nagy lelki teher lenne mindkettőtöknek.
Az a helyzet, hogy szerintem az orvosi kódex nem engedélyezi azt, hogy saját családtagot valaki kezeljen. Igaz, ennek nem néztem utána egyenlőre.
Ami miatt viszolygok tőle:
1) Amint írtam --> elundorodhat.
2) Ahogy írta az egyik válaszadó --> nem tudna épp ésszel döntést hozni, ha úgy adódna, úgy jönnek ki a lépés.
Ami miatt jó lenne:
1) 1000%, hogy odafigyelne rám/ránk, mivel a szerettei vagyunk. A legfontosabbak neki
2) Mindent elkövetne azért, hogy biztonságba tudjon minket
3) Őszintén elmondana mindent, akár negatív, akár pozitív lenne. Bár, ez egy magán orvosnál is így van. De én úgy értem, hogy bővebben kifejtené, hogy mire számíthatunk.
4) Ha úgy adódna, hogy nem indul be a szülés, nem várna napokig, ha úgy látná, hogy esélytelen a természetes szülés.
Amúgy apás szülést szeretnék. Nyilván ez ellen se lenne kifogása. Kérdés már csak az, hogy mennyire 'ugrálna' akkor körülöttünk.
Szerintem nem is szülhetnél nála vagyis itt nálunk a kórházban így van.
Ha én lennék ilyen helyzetben én biztos nrm választanám a férjemet, legyen ott mint apa, férj. Arról nem beszélbe ha Isten őrízz valami baj történne, nem biztos, hogy tudna hirtelen megfeleően dönteni, de ez csak az én véleményem.
Nem olvastam minden választ.
Szerintem semmiképp ne szülj a férjednél, ha "legális", ha nem. Ha bármilyen komplikáció adódik, akkor nem tudná megőrizni a hidegvérét. Továbbá neki Veled kell foglalkoznia közben, nem a szakmai részével.
Ami a kollégáját illeti, ha jó szakember, én mennék hozzá, mégpedig épp azért, mert ahogy Te is írtad, a férjed is "máshogy tekint" a betegekre, biztos hogy ők is így járnának el Veled kapcsolatban. És mivel jóban vannak a férjeddel, nyilván maximálisan figyelnének Rád, ami csak jó.
(Egyébként én ismerek olyat, aki a rákos menyét megműtötte, és mivel az egyik legjobb szakember, jól tette, a nő megmenekült! De a szülés azért picit más tészta)
Én ismerek házaspárt ahol a férj nőgyógyász. 4 gyerekük van, egyiket sem apuka segítette a világra, és nőgyógyászként nem is kezeli a feleségét. :)
Csodálatos házasságuk van :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!