Milyen érzés a beöntés, és az EDA?
Hát a beöntés elég furi érzés, töltik beléd a vizet, míg már nem bírod visszatartani. :S Utána kicsit tartogatni kéne, de nekem ez max 1-2 percig ment, utána irány a WC. Az első szülésemnél nem kaptam, mert már nem volt rá idő. Nagyon kellemetlen volt, mert ahogy a babát nyomja kifelé az ember, akkor bizony minden kijön ami erős nyomásra ki tud jönni az emberből. Ezért inkább elviselem a beöntést, így nincs minek kijönnie az erőlködés közben. :)
Az EDA-ról fogalmam sincs, mert mindkét gyermekemet fájdalomcsillapítás nélkül szültem.
Ha jól emlékszem nekem vízzel csinálták, de én onnan sehova nem rohantam, mert balesetből vittek a szülőszobára.
EDA-t meg kaptam 9× előtte műtétek miatt. Nem jó érzés, leginkább szabadulni akarsz majd tőle, de nem szabad elhúzódnod ez a legfontosabb!
Bedugnak egy csövet a popódba (vékonyka gumicső), azon keresztül beöntenekpár liter vizet. Rohansz a wc-re, kijön belőled minden. Utána nagyon jó érzés, én legalábbis nagyon megkönnyebbültem. Egy műtét alkalmával kaptam, szüléskor sajnos nem, ezért alig bírtam megszüli a gyereket, pszichésen annyira "blokkolt", hogy nem akartam bekakilni ott annyi ember előtt. Nagy hülyeség volt, hogy nem adtak (pedig kértem), mert emiatt szinte császár lett a vége. A pszichének nagyon erős hatásai vannak fizikai dolgokra is :(
Az epidurálisról csak pozitívat tudok nyilatkozni. Mikor én kaptam, már 14 órája vajúdtam, azt hittem belepusztulok. Talán emiatt, de én semmilyen fáljdalmat nem éreztem, csak pár perccel később megszűntek a görcsök, majd elmúlt minden fájdalom. Az életemet mentette meg :) Talán ha nem lettek volna olyan erős szülési fájdalmaim, akkor éreztem volna, ahogy beszúrják (mondjuk ha fájt volna annyira, akkor nem is kértem volna epidurális érzéstelenítést).
A beontesrol nem, csak az edarol tudok nyilatkozni: az orvostudomany egyik legkiralyabb talalmanya! En rosszul turom a fajdalmat es irtozom a tuktol, feltem az edatol, de keszultem meghalni vajudas kozben. Annyira, hogy siettettem a dokit, hogy mielobb beadja az edat. :) A helyi erzestelenito lidokain injekciot alig egy apro szurasnak ereztem, a tobbit egyaltalan nem, pedig a doki vegig mondta, mit fogok erezni (szurast, nyomast). Mar csak azt ereztem, hogy csokken, majd teljesen elmulik a fajdalom. (a kitolasi ingert ereztem, es azt is, amikor kicsit repedtem, de osszehuzodast es fajdalmat SEMMIT, es tudtam mozgatni a labaimat)
Az egesznek a legkellemetlenebb resze az volt, amikor szules utan lehuztak az edat rogzito ragasztoszalagot a hatamrol. Gerincgyantazas. :)
Köszi csajok :)
EDA-t mindig kérhetsz? Vagy csak orvos rendelheti? Mert sokan vannak, akik nem kapnak/kérnek, de miért? Miért jó, ha fáj?
Megint a második vagyok:
Az első szülésemnél mikor beértünk a kórházba elém dugták a papírt, hogy írjam alá hogy később beadhassák az EDA-t. Mivel még nemigen fájt, kértem hogy térjünk rá vissza később. Mire annyira fájt, hogy kértem volna, már nem lehetett beadni, mert jöttek a tolófájások. (Egy bizonyos tágulás után - nem emlékszem pontosan mekkora - már nem adják be.) Nagyon fájt a szülés, de mikor meghallod a hangját és megpillantod a kicsi pofiját már el is felejted mennyire fájdalmas volt. A gátvarrás és utána a varrat húzódása nekem 1000szer rosszabb volt. :(
A második babánál már fel sem merült az EDA, mivel tudtam mire számíthatok és ha először kibírtam, másodszorra is ki fogom. Így is lett, 20 perc alatt gátvédelemmel világra jött a bébim. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!