Félek! Hogyan kerekedjek felül?
Oké, fiatal vagyok még hozzá. 19 éves vagyok, egyetemre járok, de mégis ha kikerülök onnan, 25-26 évesen, nemártana családtervezésbe belefogni(30 előtt jó lenne szülni). DE! Már évek óta vallom, hogy nekem nem kell gyerek. Jó lenne, meg valahol mélyen szeretném is, de a tudatos énem tagadja ezt. Nagyon félek magától a szülés folyamatától, a fizikai fájdalomtól, és persze, hogy jó anya leszek/lennék-e. Tényleg korai még ezen gondolkodnom, de a szexuális életemet is eléggé beárnyékolja ez a félelem. Folyton stresszelek havi előtt(mikorra kiszámolom), hogy biztos megjön-e, nem lettem-e terhes-pedig semmi okom rá, mert folyton védekezünk és nagyon odafigyelünk a dolgokra.
Mit tudnátok ajánlani ennek leküzdésére? Esetleg majd az idő megoldja? "Ösztönök" életbe lépnek? :D
Igazából az is riaszt, hogy nem igazán ismerem a szülés menetét. Vajúdás alatt mi történik, szülés alatt mit érez az alany, (olyan-e ez az egész folyamat mint a folmekben-ordítás, izzadás, stb) mennyire foglalkoznak az orvosok az intim részeiddel(kórosan szégyenlős vagyok, még nőgyógyásznál sem voltam, pedig már RÉG el kellett volna mennem), "mit" szülsz meg a baba mellet, mi lesz a köldökzsinórral, miután elvágják, stb.
Ha valaki ezt is leírná, nagyon megköszönném.
19Lány
Ez tök természetes, hogy ennyi idősen így gondolkodsz. Majd ha eljön az ideje, másképp fogod látni a dolgokat.
Nos vajúdás alatt kisebb nagyobb menstruációs fájdalomhoz hasonló fájásaid vannak.
A szülés nem olyan, mint a filmekben. Nem kell ordítani, az csak az erőt veszi el a kitolástól, így sokkal nehezebb. Csendben, nyöszörögve is lehet, sőt a legjobb úgy szülni. Fájdalmasnak nagyon az, ezt nem vitatja senki sem. Viszont amit megmutatják neked a babádat, minden gondolatod elszáll az elmúlt fájdalomról és nem is lesz lényeges, mert azt mondod majd: Megérte!
Miután a baba kijött, elvágják a köldökzsinórt, majd kijön a méhlepény. A babát ott és akkor rád teszik, úgy véresen, mázosan, majd utána viszik rendbetenni, aztán kapod vissza.
Hidd el, akkor abban a pillanatban nem azzal fogsz foglalkozni, hogy az alsó részed hányan látják.
Én is nagyon szégyenlős voltam mint te, akkor mentem először dokihoz, amikor teherbe estem. Ez a szükséges rossz, ami tulajdonképpen csak nagyon kellemetlen, mivel a dokinak ez olyan, mintha a kezedet nézné.
Valóban ideje lenne már elmenned, ha annyira tartasz tőlük is, keress fel egy női nőgyógyászt, abban hátha jobban sikerül megbíznod.
A dokikat nem az intim részek kinézete,hanem egészsége érdekli! :-D
A filmeket felejtsd el! Akkora ostobaság amit ott mutatnak,hogy arra szó nincs!
Magyarországon nem nézik jó szemmel,ha valaki ész nélkül ordít,noha azt a fájdalomtól teszi! ezért is vannak nagyon jó fájdalom csillapító szerek!
Sokan félnek a szüléstől,ami természetes dolog!
A vajúdás átélése sok mindentől függ,első soron a fájdalom erősségétől! Ma már nagyon kevés olyan kórház van,ahol nincs valamilyen fájdalom csillapítás: epidurális érzéstelenítés,kéjgáz... Sokszor az ember párja,hogy jelen van a legnagyobb segítség,hogy a fájdalmat elviseljük. Mellesleg a vajúdás max 1 percig tartó "menstruációs görcs",ami 15,10,8,5,3,2,1 percenként jelentkezik. Van akinek nagyon erős,és van aki szinte nem is érzi. Ilyenkor tágul a méhszáj.
Azután rendszerint pár perc szünet jön,majd a tolófájások- székelési inger.
Előfordul,hogy a leendő édesanya remegni kezd,vagy esetleg hányni,de ez is egyénfüggő. Általában vajúdás alatt hasmenés jelentkezik,de ez sem törvényszerű.
Sok kórházban van a vajúdás alatt beöntés,hogy kitisztuljon a végbél,és sok helyen borotválják a gátat.
A tolófájásnál szoktak első szülő nőknél gátmetszést végezni- a hüvely és a végbélnyílás közti kis rész- hogy ne repedjen szét a szülés alatt,mert az nehezebben gyógyul,mint a vágás. A gátmetszés egyáltalán nem fáj,a varrásnál pedig adnak be lidokaint,amit szintén nem érzel.
Miután elvágták a köldökzsinórt,rendszerint meg lehet nézni egy pillanatra a kicsit,de azonnal viszik is el,megnézik rendben van e- közben az újdonsült anyukát is ellátják- megszületik a méhlepény,majd ha gátmetszés volt,azt összevarrják. Két órás megfigyelés után irány a kórterem,ahol amint elég erősnek érzi magát az anyuka,lezuhanyozhat. Nagyjából ennyi a "történet"
A köldökzsinór ami a méhlepényen marad,azt egy speckó hulladék gyűjtőbe teszik. A baba köldökén ami marad csonk,az szépen leszárad,kezelni kell gyógyszertári alkohollal és hintőporral.
Remélem mindent leírtam.
A szüléstől abszolút nem kell félni!
Hogy kiből lesz jó anya,azt nem lehet előre tudni.
Üdv: 3gyerkőcös
Köszönöm szépen az eddigi kommenteket! Nagyon hasznosak voltak, megy a zöld kéz! ;)
/De még ezek ellenére sem akarok szülni :) Talán majd egyszer megjön az "érzés"./
30 éven felül úgy tudom kockázatosabb a szülés, nem? Vagy rosszul tudom?
Nagyon tolódnak a generációk, engem anyum 24 évesen szült, én 24 évesen még nagyban egyetemre fogok járni(anyum már tanárként dolgozott). Időm sem nagyon lesz huszonévesen a karrierépítés mellett gyereken gondolkodni, és ez egy írtó nagy hátránya ennek a társadalomnak.
Hát,ez ilyen formában nem feltétlen igaz!
Minél idősebb az ember lánya,annál nagyobb a kockázata annak,hogy valamilyen rendellenessége lesz a babának- pl Down szindrómás lesz.
Minél korosabb a nő,annál nehezebben esik teherbe.
A szülés ugyan olyan "kockázattal" jár akár 20 éves,akár 35 valaki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!