Manapság már vannak olyan fájdalomcsillapítók, amiktől a szülés nem-vagy-kevésbé fájdalmas?
(Tudom, hogy azt mondják jobb a babának a fájdalomcsillapító mentes szülés)
Illetve minden kórházban lehet kérni, vagy keresni kell?
EDA-nak hívják, epidurális érzéstelenítés, gerincközeli érzéstelenítés.
Keress rá ha érdekel.
A kórházban kell kérni, anesztes orvos adja de kórházanként eltérő milyen feltételekkel kapod meg, úgyhogy az orvosoddal is beszélj.
Feltétel? Ez alatt mit értesz?
Köszi, utána nézek!
Igen van többféle módszer is a fájdalomcsillapításra: [link]
De azt tudnod kell, hogy ezeket még ma sem lehet minden kórházban kérni, kapni, mert nincs pl. az EDA beadásához megfelelően képzett orvos.
Első vagyok:
van, ahol éjjel ezért nem jön az anesztes, van, ahol nem adják ha hetekkel előre írásban nem kéred, van, ahol helyben dönthetsz róla hogy kell-e és van anesztes is... mások a kórházi szokások, beszéld meg az orvosoddal.
Én mikor szültem (2008.09.11.) nagyon hangos lehettem mert elég gyakran bejött hozzám a szülésznő és még több orvos is akik ügyeletben voltak hogy ejj ejj ennyire fáj... A szülésznő elmondta mit kell csinálni mikor jön a fájás hogy könnyebben átvészeljem az 1ik orvos meg mondogatta hogy beadnák az edát ha beleegyezem... Hát a 3. kérdezésnél mondtuk a férjemmel hogy jó legyen adják be de nekem pl senki sem mondta el előtte hogy lehetnek kockázatai hogy leállhatnak tőle teljesen a fájások és hogy 5 nőből 3nak császározás lehet a belőle.Ezt hónapokkal később olvastam a neten hogy ezért nem szeretik beadni ,nem tudom igaz e illetve van e valóság alapja ennek az egésznek de engem is majdnem megcsászároztak mert leálltak a fájások de szerencsénkre beindult újra a szülés és minden rendben volt már.Még annyi hátrányát tudnám mondani hogy hónapokkal később is fájt a helye főleg mikor front volt ,de azért jól is jött az a kis fájások nélküli szünet a szülés közben :-)
Bocsi a hosszú válaszért :-)
Szia!
En edaval szultem.Csak ajanlani tudom. Nekem nagyon hosszu es nehez szulesem volt (tobb mint 1 napot vajudtam, 25 orat). 19 ora vajudas utan megkaptam az edat ,eppenj ejfelkor.Es reggel 6-ig (mig ki tagultam teljesen) egy jot aludhattam. Aztan ugye jottek a tolofajasok es 7:50-re meglett a fiam :)
Egy hatranya volt,hogy fekudni kellett, nem lehetett mozogni.De ez elviselheto. Nekem teljesen elvette a fajasokat. Es a fiamnak semmi baja se lett tole. Szerintem ha artana a babanak akkor nem engednek az eda hasznalatat. Az anesztes doki elfogja mondani de en is leirom neked NAGYON FONTOS mikozbe beadjak nem szabad mozogni mert egy rossz mozdulat es lebenulhatsz tole.
Olvass utana, beszeld meg a dokival. Bar en ugy indultam a szulesnek neki,hogy nem fog kelleni az eda de jo,hogy megis volt (bar itt kulfoldon mindig, minden korulmenyek kozott kerheted).
2 eves kisfiu anyukaja
Nagy tévedés, árthat a babának az EDA, külföldön nem is javasolják, valóban sokszor lesz császár a vége, az anya számára sem veszélytelen - amúgy csak annak nézzetek utána, hogy a szülészorvosok feleségei hogyan szülnek - náluk a legkevesebb a császár és az EDA - ennek azért van oka. Egyik szülés ismerősöm inkább világra segítette farosan a saját fiát, de nem engedte császározni a feleségét - ez azt hiszem, magáért beszél.
A szülés fájdalmas, ez tény. Két babát szültem, a fájdalom semmihez sem hasonlítható, az ember szinte nincs is magánál tőle, mégis, szülni akarok még legalább kettőt, inkább többet, ez a fájdalom ugyanis bármilyen brutális, mégis gyönyörű és át akarom élni még ahányszor csak lehet!
A legjobb a babának, ha az anya szabadon mozoghat szülés alatt, ugyanis az anya mozgása ösztönösen követi, ami a baba számára a legjobb és leginkább megkönnyíti a születést. EDA mellett nem lehet mozogni, és nekem az is nagyon fontos szempont volt, hogy a babának a lehető legjobb legyen. Inkább én szenvedjek, mint a gyerekem!
A szülés a leggyönyörűbb dolog a világon, a szülési fájdalom az egyetlen fájdalom, aminek értelme van és mi nők úgy vagyunk teremtve, hogy képesek vagyunk szülni, életet adni.... én bizony nem akarok megszabadulni a fájdalomtól, vele jár, elfogadtam, nem adnám semmiért, ez így szép, így természetes.
itt elég jól le vannak vezetve a lehetőségek. Nyugodtan pontozzatok le, én kérni fogok EDÁt. Nem muszáj az ágyon feküdve vajúdni, létezik belőle, úgynevezett sétáló eda. Nem lehet lebénulni, ugyan is az alsó csigolyáknál szúrnak ahol már vége van a gerincvelőnek. Nem megy át a babába. Ha annyira rizikós lenne sehol a világon nem alkalmaznák ilyen sűrűn. Semmivel se fogom kevésbé jó anyának, érezni magam, mert élek a lehetősséggel. Még ha így is lettünk kitalálva...... Nagyon sokaknak szépítette már meg a szülés élményét , ez azért fontos tényező.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!