Miert van az hogy a 7 honaposan szuletett gyermeknek tobb eselye van a tuleleshez mint egy 8 honaposan szuletetnek?
Az én dokim azt mondta, hogy ez csak hiedelem, nincs orvosi alapja. Minden egyes nap számít, amit még odabent tölthet...
És különben is, ikreknél is megfigyelhető, hogy "jelentős" súlykülönbséggel születnek és nemritkán a születéskor egyikük érettebbnek bizonyul mint a másikuk (aztán általában szépen felfejlődnek és 1- éves korban már egyáltalán nincs előrébb-hátrébb egyikük sem).
És a közvetlen környezetemben is tapasztaltam, hogy 7 vagy 8 hónapra született babák agilisebbnek bizonyultak az időre érkezett társaikhoz képest.
pl a lányom 36 hétre született 2,1 kilóval, de 10/10 Ap-vel. Egyetlen percet sem töltött az inkubátorban, első pillanattól kezdve ügyes szopó és nagyon agilis, értelmes gyerek volt. 3 órásan hasonfekvésben átfordította a fejét, 4 hetesen szocmosolygott, 7 hósan szavakat mondott és másfél évesen több tagmondatos mondatokban beszélt. Most 2.5 éves és a 4 évesek szintjén áll. És fizikailag is hamar behozta a lemaradását. Mostmeg már magasnak számít a kortársai között, igaz, hogy vékony és törékeny maradt...
A fiam viszont 39 hétre született, nagy méretekkel és nagy lustasággal. Most 1 éves, de akkora mint a 2-2,5 évesek. Irtó NAGY. Átlagos mozgás és beszédfejlődésű baba, viszont kategóriákkal türelmesebb/joviálisabb és kedvesebb habitusú mint a nővére.
Én is úgy tudom, mint a 22:43-as!
Nekem mikor a 35. héten elkezdett szivárogni a magzatvizem, a dokim azt mondta ez a lehető legrosszabb időpont, mert nem lehet tudni, hogy a tüdeje mennyire van kifejlődve. Ha hamarabb jött volna, akkor a tüdőérlelő injekcióval tudtak volna segíteni, így viszont nem lehetett tudni, hogy hogy fog rá hatni! Akkor nagyon megijedtem!
Szerencsére semmi gond nem volt, 10/10 apgarral született, 2600 grammal és 53 centivel.
22:43-nak van igaza.
Dolgoztam koraszülött intenzíven és tényleg pontosan ez az ok.
Ezt egy sima orvos nem fogja tudni megmagyarázni, de ha egy intenzívest kérdezel ő is ezt fogja mondani.
ez egy oriasi baromsag...en is erdeklodtem ez ugyben meg anno mikor a fiam szuletett es meglepoen neztek ram a neonatologusok hogy ugyan miert lenne jobb egy total fejletlen tudo egy felig eretlennel...amikor valakit koraszules fenyeget nem hiaba itelnek agynyugalomra es imatkoznak minden egyes eltelt 7ert...ha a ti teoriatok lenne igaz akkor az asszonyokat sportolasra fognak mar 28-30 hetesen hogy akkor szuljenek es meg veletlenul se huzzak 33.ig
az alapigazsag az hogy minden perc amit a pocakban tolt csak plusz szazalekot ad az eletbenmaradashoz...a nagy vizvalaszto a 32. het mert onnantol kezdve egyre csokken a komplikaciok eselye...a kovetkezo hatar pedig a 35. het-ilyenkor mar az is lehet hogy csupan 1 het elteltevel haza is lehet vinni a picit
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!