Valakinél benntmaradt a placenta egy kis része? Történt ilyen?
Volt egy csaj a kórházban amikor szültem, neki bent hagytak egy kis darabot császár közben. 3. nap vették észre, hogy valami nem okés vele mert nagyon belázasodott, bővebb volt a vérzése mint ami ilyenkor szokás és szokatlan fájdalmai voltak ami az előző két szülése után nem volt. Újra megműtötték és így vették neki neki. Én is császárral szültem, nem láttam a lepényemet, de mondta a szülésznő, hogy már elég rossz állapotban volt a túlhordás miatt. Nekem szerencsére egyben vették ki, nem darabokban úgyhogy nálam nem volt ilyen gond.
Igaza van az elsőnek, ha bent maradt volna akkor az nem 2 hét után tűnik fel hanem pár nappal a szülés után és magas lázzal és nagy fájdalommal jár, nem jön ki csak úgy magától.
Most nem ijesztgetni akarlak, meg ez már tényleg több mint ötven éve történt, de nagymamámnak is bent hagytak anno egy darabot, vagy bent maradt és nem vették észre, így a helyesebb.
Ő falusi lány volt, bár 8 testvére volt, de mégsem volt azért ezen a téren olyan okos mint most már mi. Amikor megszületett nagybátyám 4 nap(!) vajúdás után hát tisztult ő rendesen, csak utána meg ugye még mindig vérzett, ott meg a városban ahol szült azért még akkor nem volt ilyen kontrol, meg mennie kellett kapálni a földre (mondom, több mint 50 éve falun) és hát ő nem vett észre semmit csak vérzett...sokat vérzett. Aztán olyan 2-3 hónapos lehetett nagybátyám amikor tüdőgyulladást kapott mama és elájult, bevitték a kórházba, ő meg csak arra tért magához, hogy vizsgálgatják miért vérzik. Akkor vették észre, hogy bent maradt egy darab, amit aztán ki is szedtek (csoda,hogy nem halt bele) és hazaküldték. Aztán csak nem állt el a vérzés, mama visszament, akkor meg azt mondták neki, hogy szüljön még egy gyereket, akkor majd elmúlik. Mondanom sem kell, hogy miután anyukám megszületett sem állt el a vérzés, a terhessége alatt is folyamatosan vérzett, anya is koraszülött lett (hogy emiatt e vagy sem, nemtudni)...de rá pár évre a méhét is ki kellett venni, pont ezért...szóval akkor azért nagyon félvállról vették ezt, csoda, hogy nem halt meg mama.
De ma már azért másképp van, szerencsére figyelnek és észreveszik ha baj van, vagy te veszed észre és akkor mondod:)
Gyanitom, hogy most en is meg leszek vadolva azzal, hogy hazudok, de ez a tenyen nem valtoztat, hogy az elso szulesem utan nem valt le a placentam rendesen, maradt bent egy darab es csak bo egy hettel a szules utan tavozott.
Es igen, voltam bent korhazban, megvizsgaltak es mondtak, hogy ez valoban placenta volt, raadasul nem is kis darab. Szules utan nem vettek eszre, nem tudom, hogy miert nem, kulfoldon szultem egyebkent.
Nem volt magas lazam, inkabb csak hoemelkedes, a verzesem is csillapodott az elso het vegere, a placentadarab tavozasa utan kezdodott ujra.
Viszont a hasam eleg sokat gorcsolgetett, a mehszajam elvileg egyaltalan nem kezdett el bezarni es a tejem sem indult be (kicsit sem, egyaltalan nem volt semmi).
A masodik szules utan ugyazenz megtortent, annyi volt a kulonbseg, hogy akkor mar "szamitott ra" az orvos, igy szules utan egybol volt egeszsegugyi kuret is. Sot, mondta, hogy nyugodtan felkeszulhetek arra, hogy a tovabbi szuleseimnel is lesz ilyen.
Nem tudom, hogy ez mitol fugg, de Anyukam negyszer szult es ebbol 3 utan volt szukseg kaparasra placentalevalasi gondok miatt, az elso alkalommal volt a legsulyosabb, neki szules utan par nappal kezdodott a magas laz, a haziorvos nem tudta mire velni, majd szules utan ket hettel kerult korhazba, de akkor mar mento vitte, mert elveszitette az eszmeletet. De ez 40 evvel ezelott volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!