Megírnátok a véleményeteket erről a cikkről?
Én még orvostól ilyen karakán véleményt nem olvastam. Hozzáteszem egyet értek vele. Igazán azok véleménye érdekelne, akik itt az utóbbi időben pártolták az otthonszülést. Egy orvos szemével látva, még határozottabb lett a véleményem.
Tökéletesen egyetértek minden szavával. Az otthonszülés felelőtlenség, és szerintem azokat a szülőket is büntetni kellene, akik miatt egy életre sérült lett a baba, vagy neadjisten meg is halt:(
Geréb Ágnesre meg nem találok szavakat. Értelmes, felnőtt, érző emberi lény miért vállal ekkora kockázatot, miután megölt néhány ártatlan kisbabát? Talán nem ártana magába néznie.
Még mindig felháborít a téma.
Ja és pont a múltkor olvastam, hogy Hollandiában sem olyan haj de fenékig tejfel az otthonszülés, sokkal kockázatosabb, mint ahogy eddig gondolták, és az otthon szülő nők legalább fele kórházban köt ki így is.
Innentől kezdve végképp nem értem, minek kockáztatni egy baba életét.
Én megmondom őszintén, szomorúnak tartom, hogy egyes orvosok a saját honlapjukon ilyen karakán véleményt tudnak írni, de arra már nincs vér a pucájukban, hogy egy országos médiában megjelenjenek. Vagy csak én nem láttam egy ilyen orvost sem?
Egyébként nem GÁ védelmében (távol álljon tőlem), de az a szülő sem lehet semmi, aki ha már megbízik GÁ és csapatában, annyi esze nincs, hogy a születésház SAJÁT honlapjáról letöltse a bírósági végzést és elolvassa. Szóval GÁ soha nem árult zsákbamacskát, ezen a honlapon (ami hangsúlyozom, a születésház saját honlapja) nem csak a sikertörténetek vannak fent! Bizony az ikerszüléses, tragédiás is.
Teljesen egyet értek a cikkben megszólaló orvossal!
És az egyik előttem szólónak annyit,hogy a médiában való megjelenés nem úgy működik,hogy én odamegyek,hogy szeretném kifejteni a véleményemet vmiről,adjanak adásba!!
Sose jutna eszembe otthon szülni mert felelőtlen dolognak tartom!Az az anya aki arra hivatkozik,hogy a kórházban ő nem tudna (mindenféle frusztráló gondolatok és vizsgálatok miatt)ellazulni és a gyerekére koncentrálva a tőle telhető legtöbbet megtenni a szülés közben a gyerekéért az nem érett felnőtt!!!
Szerintem ha tudja magáról,hogy ilyen ellenérzései vannak a kórházzal,orvosokkal kapcsolatban,akkor az lenne a megoldás,hogy önmagán erőt véve már a szülés előtt felkészül lelkileg,(kismillió módszer és pszichológia áll ma rendelkezésre erre vonatkozólag) és leküzdi a félelmeit a GYEREKE érdekében és nem megfutamodik!Ez egy érett felnőtt viselkedése lenne!
Az életben sem fog később sem gyertyákat égetni és zenélgetni neki senki egy-egy kritikus döntés vagy nehéz pillanat előtt,pedig egy kisgyerekkel lesz ilyen bőven.Igen,az anyaság felelősséggel és ÁLDOZATHOZATALLAL jár!És aki erre nem képes az igyekezzen változtatni ha már terhes lett,de nehogy már ő magyarázza meg a többieknek,hogy még ő csinálja jól!
Bocs de eléggé fel tudnak húzni a témával!
én nem különösebben pártolom az otthonszülést, az első kislányom is korházban született és következő gyerek is ott fog. (kivéve, ha valami közbejön, mert akkor az is lehet, hogy az árokparton, de nem ez a cél)
viszont ezzel a cikkel, a hangvételével, mondanivalójával nem értek egyet.
"Ma a szülések 20-30%-a császármetszéssel végződik, s ezek egy kisebb része olyan, hogy várakozás nélkül, azonnal ki kell emelni az újszülöttet."
és ebből mennyi az, amikor valódi orvosi indok nincs a császármetszésre? baromi jól hangzik, hogy 20-30%, de ebben benne van az is, amikor a kismama úgy dönt, hogy ő akkor inkább így, mert nem akar vajúdni, nem akar fájlamat stb. (nem egy ilyet ismerek személyesn) meg amikor az orvos dönt úgy, hogy ő nem szarakodik, felvágja és kész...
nem mondom, hogy ez az orvos ilyen, semmit nem tudok róla. viszont azt kétlem, hogy kollégáit ne ismerné...
"Otthonszülésnél ez miért nem követelmény? Ott nem kell félni a gyermekágyi láztól?"
ez azért nagyon csúnya. a gyerekágyi láz egy tipikusan orvosok által terjesztett fertőzés volt. a tisztelt és nagyrabecsült orvosok egy-egy boncolás után kezet sem biztos, hogy mostak, a fertőtlenítést meg hírből sem ismerték, majd így vizsgáltak terhes nőket, így vezettek szüléseket. nem a bábák okozták a gyerekágyi lázat. annyira nem, hogy kifejezetten a gazdag, korházat magának megengedni tudó családok "betegsége" volt, míg a szegény rétegeket szinte teljesen elkerülte.
erre hivakozni szerintem kimeríti a pofátlanság fogalmát.
az, hogy Geréb mennyire hozzértő, mennyire nem, az egy dolog. elhiszem, hogy sarlatán. de azért, csak az elmúlt pár hónapból fel lehet sorolni pár országosan ismertté vált esetet, amikor "személyi és tárgyi" feltételeknek megfelő körülmények között születtek eléggé érdekes eredmények... (pl. lúggal megitatott kismama)
mi elvesztettünk egy kisfiút a kislányunk születése elött. akkor még nem volt magánorvosunk, bíztunk az egészségügyben. azt nem tudom, hogy mi lett volna, ha van magánorvosunk, lehet akkor sem maradt volna meg a kisfiam, de az is biztos, hogy egy orvos ismerősünk (igaz, utólag) egyszerűen nem értette, hogy miként lehetett egyáltalán az első vérzést követően nem nemhogy hazaengedni, de egyáltalán engedni felkelni a kedvesemet...
szóval Gerég Ágnes lehet, hogy sarlatán, lehet, hogy gőze sincs a szakmájáról, de azért a tisztelt dortorúrnak is lenne mit rendberaknia a saját háza táján... és szerintem illő lenne kicsit visszavennie az arcából, vagy legalább hasonló vehemenciával bírálnia saját kollégáit is.
Sem az első, sem a második gyermekemnél eszembe se jutott az otthon szülés, de szerintem az ítélkezés előtt több szempontot is át kellene gondolni.
Először is. Meg kellene nézni Geréb Ágnes statisztikai adatait. Mennyi szülést vezetett le eddig, és ebből mennyi végződött tragikusan vagy majdnem tragikusan. Ugyanis egy kórházban ugyanúgy előfordul műhiba. Vajon előszedik-e azt az orvost, aki miatt oxigénhiányosan születik meg egy baba, vagy ha bennmarad egy méhlepény darab az anyában és évek múlva veszik észre úgy, hogy már a szívére is rámegy. Én nem igazán hallok szülész-nőgyógyász neveket a médiában. Sőt! Még a kecskeméti esetnél sem hallottam neveket a felelősök tekintetében. Pedig azt a személyt ugyanúgy el kellene tiltani a foglalkozásától, és tájékoztatni kellene a kismamákat a szabad orvosválasztás során. Vagy a kórházban ez belefér?
Másodszor. Geréb Ágnes a legutóbbi szituációjában nem tudott volna helyesen eljárni. Egy szülésfelkészítőn megindult szülés esetében, ha nem segít azonnal, akkor segítségnyújtás elmulasztása miatt felelt volna. Ha segít, akkor pedig már tudjuk a végét.
Harmadszor. Ha az állam nem tiltja az otthon szülést, akkor miért nem szabályozza ezt le rendesen? Miért nem ír elő feltételeket? Svédországban miért tud ez jól működni? Kicsit az az érzésem ezzel az otthon szülés kontra kórházi szüléssel kapcsolatban, hogy a pénzéhes nőgyógyász társadalom harcol a kevésbé pénzéhes otthonszülést támogató "bábákkal" szemben. Hiszen mi történik, ha az otthonszülés elterjedne? Kiesik sok-sok orvos pénztárcájából sok-sok százezer forint.
Nekem van olyan ismerősöm, aki otthon szült pusztán anyagi okok, és a kórház adta lehetőségek miatt. Én sem biztos, hogy szívesen vajúdnék nővérszobán, és feküdnék romákkal egy kórterembe, akihez 30-40 látogató jön Vagy pont ezért van megtiltva a látogatás, mindenkinek!!!
Nem értek egyet így az otthonszüléssel. Alapjaiban nem ellenzem, de szabályok között, normális keretek közé helyezve. Ahogy most történik, úgy valóban nem jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!