Szóljak, hogy a lombik alapján máskor töltöm a 40. hetet?
Lombikos voltam. Nekem ugyanabban a ciklusba volt a beültetés mint a leszívás. A menstuació másnapjatól kellett szúrni. A beültetésen is azt mondta az orvos, hogy az utolsó menstruaciótól kell számolni a terhességi heteket.
Pozitív teszt után pár hétre voltam terhességmegállapításon. Ugyanezt mondta az az orvos is.
A kórházban 35 héttől befektettek 37. volt a program császár, mert méhszajon volt a méhlepény. Ott ugyanezt mondta a főorvos, nem én kérdeztem, hanem oktató kórház elmagyarázta a nebulóknak. Amit 10-es írt egy hét az van. Elmondták, hogy ha egy hétnél kisebb a különbség a menstruációtól számolják. Plusz amit írt tizes genetiaki ultrahang még az a mérvadó.
#11 Mert barmok. Kurvára számít egy-két nap is.
Nekem végül nem volt beültetés, mert lefújták, de abban a ciklusban spontán fogant a babám, 32. ciklusnapon. Azaz több, mint 2 héttel később, mint a menstruációm szerint kellett volna. Én meg se kockáztattam, hogy elkezdjenek a menstruációmmal számolni, az ovulációm-2 hetet adtam meg mindenhol, mint az utolsó menstruációm dátuma. Mindenhol azt kérdezik mi az utolsó menstruáció, rohadtul szar lett volna minden alkalommal elmagyarázni, hogy ekkor még ekkor volt, de utána ösztrogént kaptam, mert beültetésre készültünk, de mégse lett beültetés, aztán 2 héttel később mégis lett ovulációm...
Bediktáltam azt amikor "lennie kellett volna" az utolsó menstruációnak és senki sem kérdezett semmit. 40+6-ra szültem természetes úton.
Google a barátunk. Tessék:
Tények a terhesség korának számításával kapcsolatban
1. A terhességet mindig az utolsó menstruáció első napjától számolják!
2. A terhesség időtartama 28 napos ciklus esetén az utolsó rendes menstruációtól számítva 280 nap, azaz 40 hét, ami körülbelül 9 és fél hónapnak felel meg.
3. A terhesgondozás során hetekben mérik a terhességi kort. Mindig a betöltött hetek számát nézik, tehát ha például 5 hetes és 3 napos a terhesség, akkor 5 hetes terhesnek számítasz.
Kivételek, amelyek erősítik a szabályt a terhesség heteinek számításakor:
Ha elmaradt, vagy nem egyértelmű az utolsó menstruációs ciklus ideje. Ebben az esetben az első és a körülbelül 12. heti ultrahang adatai alapján számolják ki a terhesség korát, ami alapján meghatározható az "utolsó menstruáció" körülbelüli ideje.
Ha mesterséges megtermékenyítés esetén pontosan ismert a fogantatás időpontja. Ebben az esetben a magzat korát még pontosabban meg tudjuk határozni, bár a terhesség kora ugyan úgy az utolsó menstruáció első napjától számítódik.
"Az orvosom azt mondta, hogy 13 hetes és 3 napos a kisbabám, pedig még csak 12 hetes és 6 napos terhes vagyok. Akkor most kinek van igaza?"
Ha röviden akarunk válaszolni: mindkettő állítás igaz. Az orvos ugyanis a magzat méretét veszi alapul, és határozza meg, hogy hány hetes terhességnek felel meg az ultrahangon mért adat. Viszont a terhesség kora, mint ahogy azt már fent is leírtuk az utolsó menstruáció első napjától számítódik.
Ez már saját szavaim.
Természetes fogantatásnál is a menszesztől számolnak. Pár napért nem szoktak újraszámolni. Ha a 12. heti genetikai ultrahangon egy hétnél több az eltérés akkor szoktak újraszámolni, de pár nap eltérés esetén nem. Ha megnézel régebbi ultrahang papírt láthatod, hogy a baba mérete x hetes y napos menszesz szerint meg mondjuk x hetes z napos. Nekem az összes leletemen így van 2-3 nap volt a különbség. És 12-es mát bocs, de kétlem, hogy nőgyógyász vagy és inkább a szakembernek hiszek aki ugyanezt mondta nekem.
#14 Akkor szerinted én 43 hét+4 napos terhesen szültem? Szerinted 3 héttel korábban indítani kellett volna és faros koraszülöttként császárral kellett volna a babámnak világra jönnie, mert a Google szerint az utolsó menstruációtól kell számolni a terhesség korát? Mert ez lett volna, ha onnan számolunk.
A lombik nem mindig annyiból áll, hogy stimuláció, leszívás, beültetés. Bizonyos esetekben 3-6 hónapra leállítják a menstruációt (gnrh kezelés) és utána építik a méhnyálkahártyát, azaz beültetéskor a nő a te nőgyógyászod és a Google szerint már 6 hónapos terhes.
Nyilván átlag Marikánál, aki pontosan 28 naponta menstruál, és jó ha azt megjegyezte mikor menstruáltam utoljára, nemhogy ovulációs teszttel meg szimpo-termális módszerrel, ne adj isten ultrahangos ciklus követéssel pontosan tudja mikor ovulált, annál nem tudnak jobbat, mint az utolsó menstruációtól számolni, de ahol lombik miatt, vagy egyéb okból pontosan ismert a fogantatás dátuma, ami nem egyezik a menstruációval, mégis a menstruációval számolni szerintem szakmai hiba. Akkor is ha az 1940-ben, a lombik, az ultrahang és az ovulációs tesztek előtt íródott tankönyv és az alapján a Google azt írja hogy a menstruációtól kellene.
14-es. Nem tudsz olvasni? Ez a normál számítás. És az ultrahang alapján változhat, ha túl nagy az elterés. Leirtam magyarul. És lehet szerinted szakmai hiba, de nem vagy nőgyógyász, így számolják akkor is. Ha a menszesz szerint 34 hetes és 4 napos vagy, de a baba mérete szerint 35 hetes 5 napos átszámolják, de ha csak 34 hetes és 5 napos vagy a méret szerint egy nap miatt nem fogják átszámolni, mert semmi értelme. Van több genetikai ultrahang és akkor megnézik a babát.
És de olvass el pár klinika oldalát mindenhol le van írva, hogy így számolják. Ez az Átlag. Ha valami van akkor újraszámolják, de egy két napért nem fogják.
Amiröl te beszélsz, hogy kesőbb van beültetés az tök más dolog ne keverd már ide. Én a normál dolgokról írtam te meg másról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!