A szülési tervet hogy kell készíteni?
Terhesgondozáson rákérdezel.
Nekem amúgy az utolsó terhesgondozáson adtak nyomtatványt, olyan kérdések voltak rajta, hogy van-e valamilyen eszköz, amit használni akarok, ezért beviszem magammal, vagy hozzájárulok-e, hogy orvostanhallgatók jelen legyenek, van-e valláshoz kapcsolódó kérésem...
De hiába töltöttem ki, amikor bekerültem, rá se néztek, mert nincs idő olvasgatni...
Nekem A4es alpra ki kellett nyomtatni. A szülésfelkészítőn elmondták mit kell, mit lehet beleírni.
Küzdöttem vele 2 napot.
Majd a szülésnél kb fogták és a kukába dobták 🤣
Az a nyomtatvány amit 1es ír, az nem a szülési terv. Azt nálunk mindenkivel kitöltetik, akár vajudás alatt is. De ez sem számít többet, mint egy kukába dobás.
Olyan papírt velem is kitöltettek, amit az 1. írt, de velem már bent a kórházban, mert idő előtti burokrepedés miatt hamarabb (36+5) bekerültünk.
2x indítottak gyógyszeresen sikertelenül, úgyhogy biztos volt idő ránézni, de nekem nem voltak speciális igényeim (egyedül az orvostanhallgatókat nem szerettem volna, de azt is csak azért, mert külföldi diákokkal dolgozom, nem akartam oda "ügyfelet" 🙂). Egyéb dolgokban sem volt határozott elképzelésem, mivel nem készültem ilyen korán a szülésre, így rábíztam magam a dokikra, ezért legalább nem is frusztrált, hogy nem tartották be 😀
Egyébként repesztettek burkot, kaptam oxit, utána kaptam EDA-t is, fekve vajúdtam stb., de semmi rossz tapasztalatom nem volt. Ráadásul segítőkészek voltak, mert nagyon szerettem volna természetesen szülni, de nagyon nehezen tágultam, mégis adtak esélyt, nem siettették a császárt, így végül összejött 🙂
Fontosabb a szulesi tervnel az, hogy te tudd ervenyesiteni az akaratod. Vagy helyetted a kiserod, ha mar nem vagy kepes erre vajudas kozben.
Az en tervemet se neztek meg, de miutan uvoltve mondtam, hogy nem kerek oxitocint es ne vizsgalgassanak 5 percenkent, kimentek es beken hagytak 😂
De nyilvan erre nem kepes mindenki, en se tudom hogy mertem akkor a kemeny korhazi protokollal szembe menni, mert azert nem egy egyszeru helyzet.
De aztan erdekes modon tok rendben megszuletett a gyerek oxi nelkul.
A szülési terv inkább neked fontos, hogy összeszedd A gondolataidat. A kórházban nem szoktak vele foglalkozni. Senkinek sem kell odaadnod, de odaadhatod az épp veled foglalkozó szülésznőnek.
Akármit is írsz bele, érdemes rugalmasan kezelni. A szülések általában nem a terv szerint történik.
Amit érdemes beleírni: hol fogsz szülni (intézményen kívül vagy kórházban, melyik kórházban)
Mit szeretnél, ki legyen a kísérőd?
Milyen fájdalomcsillapítást szeretnél? Ha epidurális érzéstelenítést szeretnél, arról mindenképp szólnod kell.
Igényled-e a minél szabadabb mozgást a vajúdás alatt, vagy inkább monitorozzanak végig?
Beengedsz-e medikusokat? Megengeded-e, hogy medikusok/tanuló szülésznők is megvizsgáljanak?
Szeretnéd-e, ha gyorsítanák a szülésedet, vagy inkább haladjon minden a maga tempójában?
Hogy állsz a császármetszéshez? Idegenkedsz tőle, vagy inkább örülnél neki?
A lényeg, hogy akármit is szeretnél szülés közben, azt mondjad a személyzetnek. Ők meg majd eldöntik hogy tudják-e teljesíteni a kérésedet vagy nem.
Megírtam a szülési tervemet.
Hogy szeretnék fájdalomcsillapítót kapni, hogs szeretnék zuhany alatt/labdán vajudni. Hogy nem szeretnék oxitocint kapni, hogy nem tartózkodom a császártól sem. Gátvédelmet szeretnék. Nem szeretnék kézzel tágítást, gyorsítást, tanulókat.
Ennek ellenére nálunk (a szülésfelkészítőn elhangzottakkal szemben) nincs fájdalomcsillapítás egyáltalán. Csak a bal oldalamon fekve, gépre kötve vajudhattam, miközben folyt le az oxitocin. Mind a 2 indokolatlanul. Tanulók jöttek mentek, átjáróház volt. Mindenki egyből vizsgált. 2 doki tágított is, miközben sírtam, hogy hagyja abba.
Majd gátmetszéssel meg lett a fiam. Meg sem próbálta a doki a gátvédelmet, mondván elsőnél úgyse sikerül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!