Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Szülhetek természetes úton,...

Szülhetek természetes úton, ha nagyon nagy drioptriás a szemem?

Figyelt kérdés
Kontaktlencsét hordok, és a szemem nagyon gyenge, 7 és feles, de semmi más baja nincs, ép a szaruhártyám. Ez lehet kizáró ok a természetes szülésről?
2009. jan. 7. 20:03
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

nem írtad, hogy plusz vagy mínusz.

Ha mínusz, akkor elvileg kizáró ok, mivel leválhat a retina a szülésnél. Pluszban az ilyen magas dioptria sem kizáró ok. De szemész szakorvos konzílium dönti el minden egyes esetben, ha ilyen probléma felmerül, hogy konkrétan te szülhetsz-e hüvelyi úton.

2009. jan. 7. 20:14
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
jól irta az elottem iro. amugy termeszetes szulesnel is sokszor tanacsoljak, hogy nyomasnal erdemes becsukni a szemet.
2009. jan. 7. 20:28
 3/6 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem ne rizikózz ezzel! A császárral nincsen semmi baj.
2009. jan. 7. 21:25
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Első válaszoló vagyok. Ez nem rizikózás. Majd a szemész megmondja, hogy az vagy sem. Minden szemüvegest elküldenek a protokoll szerint szemész szakorvoshoz, aki nekem azt mondta, hogy igen kicsi az esélye a retinaleválásnak, és csak mínuszos, nagy dioptriás szemüveg esetében szoktak császárt javasolni. Én meg ennyiért semmi pénzért nem kérnék császárt. Nekem az első az volt, akkora trauma ért, nem tudtam egy évig se feldolgozni, hogy nem tudtam természetes úton megszülni. Most kézzel-lábbal a császár ellen vagyok, szerencsére az orvosom partner a hüvelyi szülésben, de sajnos olyan sok feltételnek kell majd megfelelni, hogy ne császározzon meg, hogy már jobb, ha most felkészülök rá. A császárt szerintem többnyire csak az választja, aki még nem szült. Egyáltalán nem egy sétagalopp. A természetes szülés az igazi ( és igen, van összehasonlítási alapom, 12 óra vajúdás után, a finisben, két tolófájás közt császároztak meg, mert a feje nem illeszkedett rendesen a szülőcsatornába, úgyhogy tudom, mi közül kell választani! )

A császár még legalább két hétig fáj, a hüvelyi szülés jó esetben pár órát, és utána nyugodtan tudsz feküdni, járni, jönni-menni, míg császárheggel a pisilés is egy kínszenvedés. Ha nem muszáj, én elkerülném....

2009. jan. 8. 11:01
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

IGEN!!! SZÜLHETSZ!!! És most ellentmondok néhány előttem szólónak. Nekem is -7,75 és -7,25 dioptriás volt a szemem. Természetes szülés volt, nem császár. Annyit tett a dokim "kötelezően ajánlottá", hogy epidurális fájdalomcsillapítással szüljek.

Két dologtól függ egyébként:

1./ Előzetes szemészorvosi vizsgálat. Ha a szemed szerkezetileg egészséges és a rövidlátáson túl más problémád nincs, akkor szülhetsz, mert a szemészorvos annyit fog írni szakvéleményként, hogy "kíméletes szüléslevezetés javasolt".

2./ Szülészorvostól függ. Ezt a fenti szemész szakvéleményt van olyan doki, aki úgy értelmezi, hogy inkább megcsászároz.

Az én dokim nem akart császározni. Azt mondta, hogy meglátjuk. Ha jól tágulok és esélyt lát arra, hogy az epidurálissal könnyen megy a szülés, akkor inkább nem vágja föl a hasam. De ha úgy észleli, hogy nehezen megy a tágulás, és nagyon komoly nyomásnak lennék kitéve, akkor császároz csak.

Hála Istennek, nagyon "könnyen" ment, és természetes úton szülhettem. Voltam 2 hónap múlva szemészeten, semmi változás nem volt. Egyébként kontaktlencsében szültem, mert látni akartam az első pillanatban is a kisfiamat! (Megengedték a lencsét a kórházban.)

Szerintem beszélj a dokiddal és szülés előtt feltétlen lásson szemészorvos! Ők látják pontosan a te helyzetedet!

Egy 8,5 hónapos kisfiú anyukája

2009. jan. 8. 11:44
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat, mindenképpen megyek szemészetre!
2009. jan. 9. 21:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!