Mi történik azokkal, aki visszautasítják az indítást/programcsászárt?
Na, utánajártam. A szülések 85%-a beavatkozástól mentesen, probléma nélkül tudna zajlani kórházban, ha hagynák.
Ezzel szemben, a kórház statisztikája szerint, ahol én szülni fogok, a programcsászár és az indítás összesített aránya 60%! Vagyis a 85% helyett csak 40-nek adják meg az esélyt, hogy teljesen természetes módon megszülethessen. (Ez kicsit magasabb az országos átlagnál, de vannak még bőven kórházak hasonló számokkal.)
Szóval, aki azt hiszi, kizárólag alapos okkal indítanak szülést, vagy írnak elő programcsászárt, az valami szatyorban él. (Akikkel beszéltem a kórházban, mert szoktunk találkozni NST-n, mindnek megvan az időpontja, mikor mehet szülni. Érdekes módon senkit nem ismerek, aki mehet akkor, ha megindul a szülése.)
Mondjuk én kíváncsi lennék, mi az indok az indításra? Mert arra szoktak adni. Ha minden oké, mit mondtak miért kell?
Nálam volt egy hellp előzmény sürgős császárral, vbacre készültem. Kellett Dopegyt a 38. héttől, de “csak” 130-135-ös vérnyomás miatt. 41 hétig hagytak volna, akkor indítás ballonnal, de volt egy doki aki ctg után 40+2-n kérdezte mit szeretnék amúgy? Mondtam hogy megpróbálni természetesen, de nyilván nem életveszély esetén csak amíg minden biztonságos. Mondta, hogy oké, bár annyira láttam nem ért egyet, folyamatosan a császárt mondta újra, de nem volt úgy igazán beszólás, viszont az indítást előbbre hozta, 40+5-re beírt 41 helyett, de megkérdezett és igazából akkor már a gyógyszer mellett is volt egy két kiugró értékem, úgyhogy belementem, mert féltettem magunkat. Szerencsére nem kellett, mert pont aznap este beindult magától és sikerült a vbac is. Bár ez tudom nem ugyanaz, mint amit kérdeztél. Miért akarnak indítani és mikor? Valami okot kell mondjanak. Nálam a 41-t a heg miatt mondták, bár sokakat amúgy is indítanak 41. De valamire hivatkozni kell azért.
#26! Persze, papíron van ok, GDM. De az önmagában nem ok tanulmányok szerint se és a kórház diabetológusa szerint se. Lehetnek a GDM-nek olyan következményei, ami indokolja. A teljesség igénye nélkül pl.elmeszesedett lepény, ami magzati oxigénhiányt okozhat. Természetesen ilyen esetben nálam se lenne kérdés, azonban nem áll fent nálam se ez, se más. A terhességi korhoz képest még jobb állapotban is van a lepényem. Minden más értékem is tökéletes, cukorértékeim is, mint a GDM nélkülieknek. Szövődmény nélküli GDM-nél a szülés javasolt időpontja 39+0 és 40+6 között.
De ott protokoll szerint 40+0 előtt és a protokoll semmissé teszi az eredményeket is, csak az számít. Ráadásul a kiírt dátumomat is megváltoztattak most, 4 nappal előrébb rakták.
#22 vagyok megint. Nálam pont ez volt, ami miatt befektettek megfigyelésre már a 35. héten. GDM, harmadfokban érett lepény, növekedés lemaradása a babánál. De még így sem erőltették az indítást, csak ajánlgatták.
Biztos minden kórházban más a protokoll. De nem hinném hogy emiatt hátrány érne, ha nem egyezel bele az indításba. Eleve lehet, hogy teljesen más orvos lesz épp ügyeletben, mint aki indítani akarna.
#28! Mindenki akarna, kivéve 1, aki legalább azt az 1 napot tuti hagyná, amit kértem, de amilyen a formám, ő 1 hónapig szabin van. Annyit azért én se várnék 🤣
Akkor csak én vagyok ilyen szerencsecsomag, hogy kifogtam ezt a kórházat. Eddig úgy beszéltek velem, mint egy darab szarral. A lepényem is csak másodfokban érett. Nincs semmi lemaradás, minden érték tökéletes. Igazából nem is volt kérdés, hogy beleegyezem-e, csak megüzente, hogy mikor kell bemennem és leíratta a papíromra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!