Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Önzőség, ha a saját kényelmem...

Önzőség, ha a saját kényelmem miatt választjuk a távolabbi, de jobb (magán)klinikát?

Figyelt kérdés

Az itteni kórház nem jó.

Szakmai problémák is vannak, nagy az eltérés az orvosok között. Van, aki inkompetens a szakmájához, másról viszont mindenki ódákat zeng és imádják, de ugye lutri, épp ki van bent.

Érzéstelenítésre nincs lehetőség, ha első baba, gátvédelemre sem, "kötelező" vágni. Apuka a babával az aranyórában találkozhat, azon kívül egy üvegablakon keresztül láthatja csak a bent létünk alatt, vagy esetleg úgy, ha én kiviszem hozzá, kézben, a többi várakozó közé (kérdés, ehhez frissen szülten mennyire lenne kedvem, energiám + mennyire tenne jót egy 2 napos újszülöttnek a kórházi közösségi térben lenni?).

6 ágyas szobák vannak, egy VIP szoba van, ami igazából csak amiatt az, mert egyedül lehetsz bent és külön fürdőszoba van hozzá. De ez előre nem foglalható, hiába lenne pl. programozott császármetszés.

Plusz, ami meglepett, hogy vajúdni sem vajúdhatok egyedül, a férjemmel, hanem egy közös terem van, függönyökkel az ágyak között... Itt jön a másik dolog, szülés közben nem mozoghatok, akkor sem, ha amúgy minden rendben van. Egyik barátnőmnek azt sem engedték, hogy az oldalára forduljon, mikor mondta, hogy szeretne felállni, mert zsibbadnak a lábai és fájnak, kicsit szeretne sétálni, közölték vele, hogy nem, mert mindjárt jön a kitolási szakasz és ők nem fognak előtte csúszni-mászni, hogy elkapják a gyereket. Vajúdás alatt nem ehetek, nem ihatok, viszont én naponta 3-4 liter vizet iszom, ha éppen vajúdok 20 órát, akkor mi lesz? Vizes ronggyal törölgethetem a számat közben, mint megtudtam.

Viszont a legközelebbi magánklinika az Budapesten van, innen 200 km. Elmentünk megnézni, reméltem, hogy úgy távozunk, hogy nem éri meg a pénzt és a távolságot, de "sajnos" nem így történt. Ahogy beléptünk, azt éreztem, hogy igen, ez az a hely, ahol szülni szeretnék, ahol biztonságban érzem magam. Tudom, hülyeség elsőre, de én pl. az első lakásomnál is ezt éreztem, ahogy beléptünk az ajtón, tudtam, hogy az lesz az, pedig még csak az előszobát láttam. Itt is ezt éreztem, aztán ahogy körbejártunk, beszéltünk több emberrel, ez csak erősödött. Plusz, ha akarjuk, a férjem végig bent is alhat velünk, ugyanúgy ott lesz a pici első óráiban, napjaiban, mint én.

De ott van a távolság, autóval 2 óra, az itteni kórház 3 perc.

Itt a szülés ugye ingyenes, max. a VIP szoba extra költség, de végig magánorvoshoz járnék ugyanúgy, Pesten a vizsgálatok díját tartalmazná a csomagunk is, csak ugye Pestre kéne mennünk minden vizsgálathoz. Ez is pluszpont úgymond, hogy ott nem egy idegen orvoshoz kerülnék, akivel nincs meg a bizalmi viszony, hanem ahhoz, akit mi választunk, aki végigkíséri a terhességet és igen, nekem fontos, hogy bízom is benne, rábízom a kisbabám életét és a sajátomat is.

(sosem voltam még kórházban, nem tudtam, hogy ilyen spártai állapotok vannak, hogy pl. vizet sem kaphatok, amíg meg nem szülök)

2024. jún. 28. 21:54
1 2 3 4
 31/40 anonim ***** válasza:
78%

"A magánklinikákkal az a baj,hogy nincs PIC. Ha bármi baj történik a babával szülés közben, akkor órákat kell utaznia egy állami kórházba."

Tévedsz. Tudommal pesten és pécsen lehet magánklinikán szülni jelenleg. Mindkét városban van elérhető pic/nic, és nem kell órákat utazni hozzá. Ellenben azokkal a vidéki kórházakkal, ahol valóban órákra vana legközelebbi ilyen kórház. Volt két koraszülősszobatársam, az egyiket Kaposvárról hozták Pécsre, a másikat Paksról. Mindketten vajúdva jöttek mentővel, az egyiknél azon izhultak, nehogy megszüljön a mentőben, mert nem voltak felkészülve koraszülött ellátására.

De mondjuk Szfvárról is pestre viszik a koraszülötteket.

2024. jún. 29. 09:30
 32/40 anonim ***** válasza:
89%
Utolsó Székesfehérváron van egy nagyon jól felszerelt PIC. Nem viszik sehova onnan a koraszülötteket. Maximum nagyon indokolt esetben, ha olyan műtéti beavatkozás kell az újszülöttön ( szívműtét pl.).
2024. jún. 29. 09:43
 33/40 anonim ***** válasza:
82%
Ismerős ikerit pestre vitték Szfv-ról, 30. hétre születtek. 🤷🏻‍♀️
2024. jún. 29. 09:55
 34/40 anonim ***** válasza:
100%
Nem. Az az önzőség, hogy anyád erőlteti a helyi kórházat, mert NEKI az lenne a kényelmesebb, még akkor is, ha tudja, hogy neked nem lenne jó.
2024. jún. 29. 09:56
 35/40 anonim ***** válasza:
100%

Maternityn szültem kétszer. Ha bármi történne a babával azonnal az 5 percre lévő Jánosba, vagy a SOTE kórházba viszik a babát. Mind a kettőben a legjobb ellátást kapja.

Nálunk semmi gond nem volt a szülésnél- nem is az a gyakori, hogy mindenki koraszülőtt lesz.

Nekem nem is volt kérdés, hogy magánklinika. Mivel az állami kórház körülményei ahová tartozunk minősíthetelenek. Értem ezalatt az orvosok szülés siettetését, gátmetszést is. Az, hogy nincs budipapír, meg hogy lopnak az csak a hab a tortán.

Úgy voltam vele ha PIC-re kerül a baba, inkább a SOTE-ra menjen, mint itt a körzeti kórházba. Tehát minden szempontból magánkilinka.

Tapasztalataim nagyon jók a Maternityvel.

2024. jún. 29. 10:59
 36/40 anonim ***** válasza:
60%

Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy a helyi kórházból az információkat honnan szedted, mert gondolom oda nem mehettél be megtekinteni a vajúdót meg a szülőszobát. Egyáltalán nem biztos, hogy minden úgy van.

Pl. mindenhol meghatározott számú szülőszoba van és van közös vajúdó. A legtöbb helyen függöny sincs, mert ott még nincs mit takargatni. Én voltam bent ilyenben téves riasztással, 5-en voltunk ott, mert mond az 5 szülőszoba foglalt volt, még mindannyian beszélgettünk egymással ritka fájásokkal/fájások nélkül. Ahogy felszabadult egy szülőszoba aki a legelőrébb tartott az mehetett is.

Amikor valóban a szülni mentem akkor nem teljesen üres volt

közös vajúdó, rögtön szülőszobára kerültem.

Mindig előjön ez a fekve kell szülni kérdés, őszintén nekem eszembe se jutott volna másképp. Én azokat a mindenféle guggolós vajúdó pózokat sem értem, amiket mutogatnak szülésfelkészítőn, magamról nem tudtam nemhogy még guggolgassak.

A vízivásról engem úgy itatott a szülésznő, mert eszembe se jutott volna. Az evés meg még úgyse. Teljesen más állapotban van az ember, épp szó szerint össze csinálja magát, az utolsó gondolata az hogy egyen vagy igyon. Amúgy nem őriznek végig, ha nincs bent épp senki azt iszol meg eszel amit akarsz (csak ha altatás lesz van kockázata, főleg az evésnek)

Szóval az, hogy egy embernek milyen tapasztalata volt, mit élt meg negatívumként akár évekkel ezelőtt azt nem biztos, hogy te is negatívan vagy ugyanúgy élnéd meg.

2024. jún. 29. 20:14
 37/40 A kérdező kommentje:

Van, amit ott dolgozótól (pl. hogy érzéstelenítésre lehetőség sincs, semmikor). Mást barátnőm mesélt, aki nemrég szült ott (azzal a tanulsággal, hogy soha többet).

Nekem már attól sírógörcsöm lett, hogy több idegen nővel kéne egy légtérben lennem, úgy, hogy fáj mindenem és csak a párommal szeretnék lenni. Ez is zavar, hogy hiába lennék VIP szobában, nem lehetne bent velem, velünk a kórházi napok alatt... Vagy, hogy lehetőség sincs fájdalomcsillapításra.

Összességében tényleg ég és föld a két hely, teljesen más szemlélet, más hozzáállás.

2024. jún. 29. 20:30
 38/40 anonim ***** válasza:
0%

"Nekem már attól sírógörcsöm lett, hogy több idegen nővel kéne egy légtérben lennem"

A nőgyógyászati száz várójában is több nővel kell egy légtérben lenned. Ha eltöröd a bokádat akkor is több emberrel egy légtérben kell várnod a röntgenre és a vizsgálatra és az is fáj. A közös vajúdót egy váróteremnek lehet felfogni, ahol igaz van már fájása az embernek 7-10 percenként, de még nem kibírhatatlan.

Fájdalomcsillapítás tényleg csak magánban van, viszont annak is vannak hátrányai. Van akinek az epidurál után egész hátralévő életében fáj a háta. Nagy-nagyon kocseszettül szörnyen fáj szülni és utána én is azt mondtam soha többet (magánkórház után is garantáltan azt fogod mondani az első pár hétben hogy soha többet), de inkább egyszer ez a fájdalom amit pár hónap után nagyjából elfelejtek, mint egy életreszóló kisebb fájdalom.

2024. júl. 1. 13:12
 39/40 A kérdező kommentje:
Sosem kellett állami helyen várnom szerencsére, de más egy bokatörés és más egy vajúdás. Utóbbinál nem akarnék magam körül másokat, csak a férjemet, bármennyire is kibírható az a fájdalom. Nem egy tenyészállat vagyok...
2024. júl. 1. 18:11
 40/40 anonim ***** válasza:
49%

A felhasználónak nem tudunk üzenetet továbbítani

(nincs ilyen felhasználó vagy már törölte regisztrációját vagy letiltásra került a fiókja)!

Jaj, szegény kivágtál valamelyik kamukérdése miatt :D

2024. júl. 13. 16:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!