Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Önzőség, ha a saját kényelmem...

Önzőség, ha a saját kényelmem miatt választjuk a távolabbi, de jobb (magán)klinikát?

Figyelt kérdés

Az itteni kórház nem jó.

Szakmai problémák is vannak, nagy az eltérés az orvosok között. Van, aki inkompetens a szakmájához, másról viszont mindenki ódákat zeng és imádják, de ugye lutri, épp ki van bent.

Érzéstelenítésre nincs lehetőség, ha első baba, gátvédelemre sem, "kötelező" vágni. Apuka a babával az aranyórában találkozhat, azon kívül egy üvegablakon keresztül láthatja csak a bent létünk alatt, vagy esetleg úgy, ha én kiviszem hozzá, kézben, a többi várakozó közé (kérdés, ehhez frissen szülten mennyire lenne kedvem, energiám + mennyire tenne jót egy 2 napos újszülöttnek a kórházi közösségi térben lenni?).

6 ágyas szobák vannak, egy VIP szoba van, ami igazából csak amiatt az, mert egyedül lehetsz bent és külön fürdőszoba van hozzá. De ez előre nem foglalható, hiába lenne pl. programozott császármetszés.

Plusz, ami meglepett, hogy vajúdni sem vajúdhatok egyedül, a férjemmel, hanem egy közös terem van, függönyökkel az ágyak között... Itt jön a másik dolog, szülés közben nem mozoghatok, akkor sem, ha amúgy minden rendben van. Egyik barátnőmnek azt sem engedték, hogy az oldalára forduljon, mikor mondta, hogy szeretne felállni, mert zsibbadnak a lábai és fájnak, kicsit szeretne sétálni, közölték vele, hogy nem, mert mindjárt jön a kitolási szakasz és ők nem fognak előtte csúszni-mászni, hogy elkapják a gyereket. Vajúdás alatt nem ehetek, nem ihatok, viszont én naponta 3-4 liter vizet iszom, ha éppen vajúdok 20 órát, akkor mi lesz? Vizes ronggyal törölgethetem a számat közben, mint megtudtam.

Viszont a legközelebbi magánklinika az Budapesten van, innen 200 km. Elmentünk megnézni, reméltem, hogy úgy távozunk, hogy nem éri meg a pénzt és a távolságot, de "sajnos" nem így történt. Ahogy beléptünk, azt éreztem, hogy igen, ez az a hely, ahol szülni szeretnék, ahol biztonságban érzem magam. Tudom, hülyeség elsőre, de én pl. az első lakásomnál is ezt éreztem, ahogy beléptünk az ajtón, tudtam, hogy az lesz az, pedig még csak az előszobát láttam. Itt is ezt éreztem, aztán ahogy körbejártunk, beszéltünk több emberrel, ez csak erősödött. Plusz, ha akarjuk, a férjem végig bent is alhat velünk, ugyanúgy ott lesz a pici első óráiban, napjaiban, mint én.

De ott van a távolság, autóval 2 óra, az itteni kórház 3 perc.

Itt a szülés ugye ingyenes, max. a VIP szoba extra költség, de végig magánorvoshoz járnék ugyanúgy, Pesten a vizsgálatok díját tartalmazná a csomagunk is, csak ugye Pestre kéne mennünk minden vizsgálathoz. Ez is pluszpont úgymond, hogy ott nem egy idegen orvoshoz kerülnék, akivel nincs meg a bizalmi viszony, hanem ahhoz, akit mi választunk, aki végigkíséri a terhességet és igen, nekem fontos, hogy bízom is benne, rábízom a kisbabám életét és a sajátomat is.

(sosem voltam még kórházban, nem tudtam, hogy ilyen spártai állapotok vannak, hogy pl. vizet sem kaphatok, amíg meg nem szülök)

2024. jún. 28. 21:54
1 2 3 4
 21/40 anonim ***** válasza:
70%
Egyáltalán nem önzőség, de hogy hallj államira is pozitív példát. Éjfélre voltam bent, magzat víz elfolyas után bejohetett a párom és együtt nyugiban vajudtunk. Nem haborgattak, vizet mondtak hogy igyak pici kortyokat. Az orvos mikor benezett mindig megfogta a vállam és megdicsert. A szulesnel is folyamatosan és 4 előtt megszultem. Érzéstelenítő minden más nélkül. Nem. Fogadott volt. Vipbe mentünk utána. Nem haborgattak, arany óránk együtt volt. Hagytak aludni pár órát utána. Elengedes előtt is megvizsgált az orvos, akkor se adtam pénzt és nagyon kedves volt mindenki. 5 éve volt ez. Eger.
2024. jún. 28. 23:59
 22/40 anonim ***** válasza:
93%

En ezen a nem lehet inni dolgon vagyok kiakadva. Mi az, hogy nem lehet? Mi az indok? Es ha iszok, mi lesz, elpicsaznak? Vagy lekiabalnak, mint egy ovodast? Vagy kiverik a kezembol a kulacsot? Augusztusban fogok szulni, biztos fogok inni a 40 fokos hosegben. Altassanak el, ha azt akarjak, hogy ne igyak.

Az isten szerelmeert nem lehet ugy vajudni, ahogy az ember akar? Miert korlatozzak a szulo no szemelyi szabadsagat? Nekik nem tok mindegy? Neg ez a fekves is, miert lelancolt labbal, fekve kell szulni? Holott anatomiai szempontol (es ezt ok, a szakemberek sokkal jobban tudjak-ertik mint pl en) a fekveszules a leheto legrosszabb.

Fu de felmergeltem magam..

2024. jún. 29. 00:05
 23/40 anonim ***** válasza:
93%

Az első szülésem egy kiemelt állami klinikán volt. Akkor is gondolkoztunk magánon, de mivel rohadt nagy sóher vagyok, én is úgy gondolkoztam, hogy gyerek bent még nem maradt, 3-4 napot meg bárhol kibírok fél lábon is. Aztán olyan traumákkal mentem haza, amit azt hittem sosem fogok feldolgozni. Nem volt bunkó senki, de a kórházi körülmények, a medikalizált környezet, az ágyhoz kötöttség és tudnék még durván kiszolgáltatott helyzeteket mesélni, ami részemről elvágta a lehetőségét annak, hogy én valaha is szüljek mégegy gyereket...

Aztán eltelt 1-2 év és a vágy erősebb volt, az emlék meg megszépült. Vállaltunk második gyereket, de közben költöztünk, mégsz*rabb körzetes kórházunk van, így csak is magán klinikára voltam hajlandó menni. Gyógyító szülés volt. Békében, nyugalomban, én irányítottam úgy is, hogy megint indított szülésem volt. Mindenki azt nézte nekem mi a jó. Ég és föld. Számomra ez az, ami megérte ezt a pénzt, pedig a körülményekben is elképesztő különbségek vannak.

Én azt gondolom, hogy senkinek nem kell magyarázkodni. A ti döntésetek, ennyi.

A PIC kérdés. Nálunk a körzetes államiban sincs PIC. Egy órányira van a legközelebbi. A magánklinikánál, ahol szültem, csúcsforgalomban is max 20 perc, mentővel szerintem lazán lefelezhető. A magánklinikákon is van inkubátor és sürgősségi felszerelés, csak nagyon nagy baj, tartós ellátási igény esetén kell szállítani, addig pedig eltudják látni.

Legyen mindenkinek egyéni belátása, hogy hol szeretne szülni.

2024. jún. 29. 00:27
 24/40 anonim ***** válasza:
92%
19-es vagyok. Amúgy úgy látszik ez a mániája ennek a korosztálynak,hogy,, ha csendbe maradsz, nem fognak beléd kötni''mint pl amilyenben az én anyósom is van. - Bár azt nem tudom a tiéd mennyi idős, az enyém 60 felett, de mintha csak róla írtál volna. Ő is ezt a tipikus,,, tűrj el mindent' ',,, mindent ki lehet bírni'',,, nem halsz bele'' hunyászkodj meg mentalitást képviseli. Nem érti meg, hogy azért, mert nekem fontos az, hogy olyan ember érjen hozzám, akiben megbízok, ha már egyszer lehet választani, attól se nem önző, se nem sznob nem vagyok. Anyum meg nekem is inkább az érzelmi zsarolgatás részére megy rá a dolgoknak, hogy megsértődik, ha valami nem úgy lesz, ahogy elgondolta nekem.
2024. jún. 29. 00:31
 25/40 anonim ***** válasza:
91%

Ha anyagilag és technikailag is megoldható, akkor hajrá. De ahogy írták: elötte már valahol ott kell élnetek a kórház "közelében", mert a végén sok a vizsgálat (nst/ctg) plusz beindult szüléssel nem tudsz 200km utazni.

PIC: Cegléden szültem, nincs pic. Van Kecskeméten, Szolnokon ami aránylag közel és ugye Budapest. Na hova vitték? Pestre a Bókay úti klinikára, mert oda tartozunk, Budapesthez 🤷🏼‍♀️. (36hétre szültem és kis gond is lett, inkább átvitték). Szóval nem minden államiban van pic, ráadásul pesten belül még hamarabb is találni, mint vidékről.

Nagymamák: szerintem most kezdj el határt húzni! Pár napot kibírnak, hogy nem rohangálnak be, majd mennek amikor otthon vagytok már. Szülés után (akár hüvelyi, akár császár) pihenni kell, nem a látogatókhoz kirohangálni, meg cipelni ki a babát, nem szigorú fekvés, de pláne az első pár napon lesz neked nagyobb "bajod", mint a látogatók. Nem tudhatni, hogyan leszel, lehet teljesen jól, de lehet nem. Az apja ott lesz veletek, ha valami kell majd beviszi. Ha most nem húzol határt később nehezebb lesz, nem lesznek tekintettel arra, hogy pihennél vagy baromira nincs kedved vendégeket fogadni, mert örülsz ha letudsz dőlni amíg a baba alszik. Sajnos sokan átesnek a ló túloldalára és "segítség" címén minden nap ott ülnek és igazából semmi segítséget nem adnak, csak babázni akarnak (meg kioktatni mindenről).

2024. jún. 29. 06:22
 26/40 anonim ***** válasza:
87%

Miert lenne onzo dolog?

En is ott tervezem, mivel felek minden fele fajdalomtol es orvosoktol teljes erzestelenitessel mindennel egyutt.

2024. jún. 29. 07:17
 27/40 anonim ***** válasza:
90%

Engem annyira felháborított most anyád. Még közel sem vagy a szüléshez és már bele pofázna olyan dolgokba amihez semmi köze, de mindezt úgy, hogy az ő érdekeit teszi előbbre és beléd teszi a kételyt.

A szülésre annyit tudok mondani hogy ezt egyedül te és a férjed döntheti el. Ha van saját pénzetek erre és így döntötök akkor csináljátok így.

De szépen kérlek anyádat még most állítsd tartalékra, hogy nincs okoskodás, nincs belepofa mert megmérgezi ezt a szép időszakot. Volt ő is fiatal akkor úgy csinálta ahogy akarta.

Egyébként miért érzi úgy hogy ő ebbe beleszólhat? Egy picit elkellene kezdeni leválnod róla, olyan magán dolgokba nem beavatni amihez semmi köze, mert ebből baj lesz köztetek.

2024. jún. 29. 07:32
 28/40 anonim ***** válasza:
89%
Én inkább azt tartom önzőségnek, mikor a szülő akár a gyereke esküvőjén/terhessége vagy szülése alatt saját maga érdekeit próbálja előtérbe helyezni a lányáé helyett. Ő már átélte ezeket, volt lehetősége úgy csinálni ahogy ő szerette volna, ez most a te időd. Egyébként én is gondolkodtam magán klinikán, szintén a távolság miatt vetettem csak el az ötletet, na meg azért nálunk a kórházban szerencsére nem ennyire gáz a helyzet. De amúgy én úgy tudom azt nem is tagadhatnák meg hogy apuka bent legyen veled
2024. jún. 29. 08:23
 29/40 anonim ***** válasza:
77%
Fogadjunk, nem mondod meg, melyik kórház ez.
2024. jún. 29. 08:36
 30/40 anonim ***** válasza:
100%

23 vagyok. Még az jutott eszembe, ha első szülő kismama vagy, hogy a várandós gondozást nem feltétlenül kell Pesten csinálni, jobb esetben az orvos úgysem sokat lesz bent, így én nem azt fogadnék. Inkább szülésznőt, aki tényleg végig kísér a szülés alatt és esetleg előtte is vállalja, hogy kicsit ismerkedhettek, "istápolja a lelkedet".

A második szülésemnél mi így jártunk el, a várandós gondozás csomag brutál túl volt árazva a magán klinikán (pedig magánba jártam én is gondozásra). Szülésznőt fogadtunk, kérdeztem hogy mit szólnak az orvosok, ha őket ebből kihagyjuk, vagyis orvost nem fogadunk (240 ezer + lett volna). Azt mondta semmit, elismerik, hogy a "piszkos meló" nagyja a szülésznőké, rendben vannak vele és ugyanúgy benéznek "szurkolni" néha akkor is, ha nincs felfogadva. :)

Utólag, ha tehetném az elsőt is ugyanott szültem volna.

2024. jún. 29. 09:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!