Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » A szülés tényleg borzasztó,...

A szülés tényleg borzasztó, vagy lehet pozitív élmény is?

Figyelt kérdés

Érdekes, hogy az ismerőseim közül egy páran azt mondják, hogy borzalmas dolog az egész, bár ne lenne ez a nőnek mert csak egy plusz szenvedés, olyan jó a férfiaknak, hogy nekik nem kell ezt átélni, stb.

Viszont van olyan is, aki azt, mondja, csodálatos dolog, hogy a test ilyenre képes, meg hogy nekik pozitív élmény volt és nem olyan rossz ez, mint amilyennek beállítják.

Most akkor hogy van ez?

Vagy nem fekete fehér, attól függ, ki hogyan éli meg?

Ha annyira borzasztó, miért vállalják be még harmadszorra is?

2023. jún. 10. 20:39
1 2 3 4 5
 1/43 anonim ***** válasza:
76%

Szerintem ki hogyan éli meg. Illetve az emlékek megszépülnek idővel.

Akkor és ott baromi rossz ez vitathatatlan, de érdekes nekem a fákdalom emléke úgy 3-4 hét után törlődött. Hónapokkal később már tök más színezetű emlékeim voltak, de tudatosítottam magamban, hogy na azért 2x gondoljam meg akarom-e újra :D

2023. jún. 10. 20:45
 2/43 anonim ***** válasza:
92%

Hát én lelkileg úgy készültem, hogy borzalmas lesz. Annyira nem volt az, persze nagyon fáj meg minden de nem gondolom, hogy annyira rosszul viseltem, mint előtte hittem. De nekem komplikáció mentes szüléseim voltak, úgy más.

Nekem egyébként elég magas a fájdalomküszöböm is.

Igaz nálam már évek teltek el az utolsó szülésem óta is, már most szép emlék utólag.

2023. jún. 10. 20:48
 3/43 anonim ***** válasza:
82%

Ez abszolút szubjektív, millió dolgon múlik és ennek csak egy része, hogy ki hogy éli meg. Nyilván a fájdalomküszöb, a vajúdás időtartama, komplikációk, ilyen-olyan nehézségek, ésatöbbi ésatöbbi. Nekem 2 szülésem volt, mindkettő beavatkozásmentes, gyors és problémamentes (viszonylag, a második gyerek belekakilt a magzatvízbe, ezért oxit kaptam és nem hagytak szabad pozícióban vajúdni/szülni, mert végig a ctg-re kötve kellett lennem), szép emlékek. Fájni fáj, de valahogy abban a helyzetben nekem a fájdalom nem volt olyan egetverő. Az első szülés utáni órákban is amikor írtam a barátnőimnek, hogy megtörtént a dolog, úgy nyilatkoztam hogy bár nem csinálnám minden hétvégén újra, nem is olyan vészes ez az egész :D És akkor még nagyon friss volt az élmény, azóta eltelt egy csomó idő és még annyira sem érzem borzasztónak. De ez teljesen más az én számból, mint valakiéből, akinek sürgősségi császármetszése volt 30 borzasztó órányi vajúdás után vagy akiből úgy kellett kikönyökölni a babát netalán valami komplikáció merült fel és baj történt a végén. Minden szülés más, minden nő más, minden helyzet más, nagyon nem lehet erről egyértelműen kijelenteni, hogy ilyen vagy olyan. Ezt az adott nő, adott pillanatban tudja csak elmondani, hogy számára milyen, senki sem tud általánosítani róla.

Annyi biztos, hogy fáj és véres, ez kb minden szülésre igaz (császáros és természetes szülésre is). Minden más egyéni.

2023. jún. 10. 21:06
 4/43 anonim ***** válasza:
89%
Mindenki máshogy éli meg, de amúgy sem olyan dolog, hogy egyértelműen rossz vagy jó. Persze, hogy pozitív dolog, mert megszületik a gyereked, boldog vagy, ugyanakkor az is elmondható róla, hogy fájdalmas, borzasztó, szenvedésekkel teli, stb. Az első után lehet mérlegelni, hogy megéri e a jó oldala miatt mégegyszer végigszenvedni a rossz oldalát.
2023. jún. 10. 21:09
 5/43 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat :)

#3-as, pont ezt írtam, hogy azt nem szeretem, amikor általánosítanak egyes emberek.

Ha valakinek nagyon rossz és nehéz terhessége volt, már rögtön azt mondja, a terhesség egy kínszenvedés, de nem mindenkinek, hiszen van aki nagyon szeret terhesnek lenni, és egyáltalán nem émelyeg, nem hány, nincs rosszul, stb.

Ugyanez vonatkozik a szülésre is.

Itt Gyakorin egy régebbi szüléses kérdés alatt azt írta egy anyuka, hogy borzasztó az egész úgy, ahogy van.

De nem biztos, hogy mindenki annak éli meg, egy csomóan pozitív élményként emlékeznek rá vissza.

Ez itt a baj, hogy sokan pont, hogy általánosítanak. 🤷

2023. jún. 10. 21:11
 6/43 anonim ***** válasza:
87%

Április elején szültem. Vagyis akartam volna, de indítottak.. 16 óra vajúdás után sürgősségi császárra esett sor. A császár gondolatától is rosszul voltam, teljesen kizártam a lehetőségek közül, annyira rá voltam hangolódva arra, hogy simán megszülök majd. Nem rajtam múlt, hogy nem. Császár után 1 nap volt kellemetlen. Műtét után 5 órával már fel keltem, jártam. Rá egy órára hozták a picit és azóta is elválaszthatatlanok vagyunk. Azt hittem, hogy fájdalmas lesz. Nekem nem fájt a sebem, mintha semmi sem történt volna velem, úgy éreztem magam. Ha szívós vagy és egyből fel állsz amikor mondják, nem lesz baj. De én nekem nagyon magas a fájdalom küszöböm.

Ezek ellenére depresszióba estem. Borzalmas egy szülés volt.. 2 hét kellett kiheverni. Addig esténként is remkepek villantak be pl a kézzel tágításról...

Megérte, igen. De sajnos borzalmas volt. Az viszont csodás amikor végre ott van veled az a kis ember. Most volt 2 hónapos a fiam hatodikán, már most vissza sírom az első időket együtt.. sosem jön vissza már ami elmúlt.

2023. jún. 10. 21:12
 7/43 A kérdező kommentje:

Szerintem mindenki azt mond mindkettőről, ahogyan megélte.

Ha valakinek traumatikus volt pl. a szülése, az nyilván azt fogja mondani, hogy a szülés egy borzalmas dolog. :D

2023. jún. 10. 21:13
 8/43 anonim ***** válasza:
70%
Nekem traumatikus volt, borzalmas és még is csodás. 6#
2023. jún. 10. 21:15
 9/43 anonim ***** válasza:
83%
Szerintem te most magadat próbálod győzködni, hogy a szülés nem borzalmas, nem fájdalmas, stb. :D De, igen, a szülés a fáj. Ettől még egy boldog esemény, hihetetlen élmény lesz világra hozni és a kezedben tartani a gyerekedet. De fájdalmas lesz, lesznek szenvedős, szörnyű részei. Akik azt mondják, hogy borzamas volt, nem azért mondják, hogy direkt riogassanak. :D
2023. jún. 10. 21:22
 10/43 anonim ***** válasza:
83%

Ez egy nagyon érdekes dolog, mert ahogy a 8-as írja, egyszerre volt borzalmas és mégis csodás.

Nekem durva szülésem volt, hosszú, a végén már azt se tudtam, hol vagyok vagy ki vagyok, ordítottam, mint a sakál, sosem éreztem ilyen fájdalmat, de valahogy mégis pozitív élménynek mondanám. Nem vette el a kedvem a második szüléstől, pedig én aztán megszenvedtem, de az emberben annyira dolgoznak ilyenkor a hormonok, hogy mégis jó élménynek tartom összességében, olyannak, amit máskor sosem éltem még meg

2023. jún. 10. 21:25
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!