Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Vajon mi az oka a szülészeti...

Vajon mi az oka a szülészeti erőszaknak?

Figyelt kérdés
Elborzasztó szüléstörténeteket olvastam itt és sajnos a környezetemben is van sok negatív példa. Döbbenetes, hogy miért az alja hulladék dolgozik kórházban, emberek között? Mi baja van ezeknek?

2023. ápr. 22. 14:13
1 2 3 4 5 6
 31/60 anonim ***** válasza:
80%
Úristen, ANNYIRA örülök, hogy nem Magyarországon szültem.
2023. ápr. 22. 20:27
 32/60 anonim ***** válasza:
73%
31. en is, de kulfoldon sem mindenhol jobb, a korhazi szules az ott is az. Nekem nemet korhazban volt traumatikus, beavatkozasokkal teli elso szulesem (masodjara meg egy tok jo, szuleteshazban).
2023. ápr. 22. 20:31
 33/60 anonim ***** válasza:
82%

32, én is kórházban szültem, sok beavatkozással, de mindenki emberi hangnemben, kedvesen, türelemmel, engem és a férjemet is partnernek tekintve szólt hozzám/hozzánk (nem beszélve a - császár után is - háromórás aranyóráról, a 0-24 rooming inről és nem utolsósorban az isteni kajáról). #luxemburg

31 voltam

2023. ápr. 22. 20:36
 34/60 A kérdező kommentje:
Nekem egyébként az az egyik kedvencem, amikor a császáros érzéstelenítés ELŐTT teszik fel a barmok a katétert, a kismama meg ballaghat be a zacskóval a kezében a műtőbe. 21.század, Európa. Vagy mégsem? Amúgy a t.itteni "szakembert" kérdezem, arra még nem gondoltak, hogy ha nem büdös paraszt módjára bánnak az emberekkel, azzal a saját dolgukat is megkönnyítik és eredményesebb lenne a munkájuk, aminek állítólag az a célja, hogy segítsenek? Vagy az túl logikus lenne?
2023. ápr. 22. 21:23
 35/60 anonim ***** válasza:
26%
Azért vannak pozitív élmények is,csak a rosszról hamarabb megy a beszélgetés. Kérdező, bár nekem sürgős császárom volt,de érzéstelenítés után került fel a katéter(mikor hatott,de így is kellemetlen volt nyilván),viszont alapesetben egy katéternél nem szoktak érzésteleníteni egyébként. A szülésznő hozzászólásával egyet kell értenem annyiban,hogy azért egy branült vagy borotválást ne soroljunk már erőszakhoz. Bár nem szülészeten dolgozom,hanem más helyen,de én is találkoztam már olyannal,hogy súlyos eset állt fent,branül persze nem volt,egy aktívan vérző sokkos beteget megszúrni pedig idő,sokkal könnyebb ha már bent van és azonnal használható. Igen, könnyebb a személyzetnek és könnyebb a szülő nőnek is. Inkább legyen de ne kelljen használni,mint fordítva. Mielőtt sürgős császárom lett volna kaptam hideget meleget én is bent, én pl vagy 15 óra szomjazás után kaptam branült úgy hogy nem ihattam ehettem, előtte pedig hánytam többször,persze ment a csodálkozás és csesztetés,hogy miért nem tudok vizelet mintát leadni..nem igaz, hogy nem megy,stb.. császár után pedig,hogy miért nincs a zsákba elég vizelet,mikor is elmagyaráztam,hogy talán mert 20 órája lassan nincs bennem semmi,ami kijöhetne. Utána a császárom alatt vérnyomás kiugrás,pedig így is 160 felettivel vittek,hasba könyöklés amikor kiszedték a lányom,stb. Hiába ismertem sok embert az osztályon, akit nem,ők bizony velem is fantasztikusan bunkón beszéltek(tisztelet a kivétel). Egy hétig élveztem a vendégszeretet,rengeteget sírtam. Mivel vérszegény is voltam kegyetlenül és kellett vénás vas naponta,branül tönkrement,minden nap megszúrtak egy héten át,napi többször,mivel nem sikerült vagy félre ment,sajnos. A végén már többen is,mert már nyilván vénám se volt ami használható lett volna. Mondtam volna,hogy bocs de elég legyen? Tisztába vagyok vele,hogy valahogy be kellett adják,azt is tudom,hogy nem olyan könnyű megszúrni egy heges vénát már. A szülésznő hozzászólásánál abban nincs igazság,hogy igen sokan ezeket is beleveszik,pedig ez szerintem nem az,de itt nyilván a többség nem erre gondol,hanem a méhszàj tágítás és társaira. Az ténylegesen az és undorító. De vannak kórházak,ahol azért nem igen van ilyen,csak nyilván lutri kifogni,sajnos. Én itt a gyakorin olvastam erről, szerencsére a környezetembe ez nem divat. Ami az orvosokat és a pénzt illeti,aki olyan személyiség az kevés fizetésnél is olyan,aki meg barbár,ő amúgy is az. Én pl. azt gondolom alulbecsült az eü., undorító dolgok mennek a színfalak mögött,a fizetés pedig nem kompenzálja,de nem kötelező ezt csinálni,és én emiatt a legfárasztóbb műszak alatt se beszéltem senkivel bunkón,vagy nem voltam durva,mindig az volt,hogy lehetnék én is ott illetve nem ők tehetnek az egész rendszerről. Viszont mivel már ami bent ment nem lehet tényleg normálisan csinálni, én pl. most fogok váltani sok év után emiatt egy megbecsült,jobban meg is fizetett helyre,ami nem eü. Rengeteg kollégám felmondott,orvosok is, csinálnak teljesen mást és sokkal boldogabbak. Na már most a legtöbb aki elment a normális volt,mert ők belátták,aki maradt vagy a barbár banda vagy akik még cipelik az egészet,de már mosolyogni nekik se lesz erejük,sajnos. Egyébként a tanárokat is megértem, csinálja akinek 6 anyja van annyi fizetésért, meglátjuk kik maradnak majd. Egyébként megmondom őszintén a sarki kisboltba ha megyek rosszabbul érzem magam,mint a kórházba míg bent voltam, ugyanis rendszeresen olyan bunkó a stílus,hogy menekül ki onnan az ember inkább. Nem csak az eü-ben megy a bunkóság sajnos. Csak ott jobban oda kellene figyelni,mert nagy a felelősség is. Viszont azt gondolom nem mentség semmire,hogy fáradt kiégett valaki...fel lehet mondani akkor. Ez minden szektorra igaz, eladókra,a bunkó postásunkra,stb. Ezt kéne belássák az embereknek,hogy ha valami nem megy,nem kell csinálni.
2023. ápr. 22. 22:13
 36/60 anonim ***** válasza:
64%

#22 És muszáj feláldozni minden szülő nőt azért, hogy ha egy ritka esetben baj van, akkor könnyebb dolguk legyen az orvosoknak?

Ennyi erővel

éheztessünk, szomjaztassunk mindenkit, hátha császár lesz.

vágjunk rutinszerűen mindenkit, hátha szakadna.

adjunk oxit, hátha nem tágul magától/elfárad a szülés végére a kismama.

adjunk kúpot/beöntést, hátha a végén majd ott szabadkozik a kismama.

adjunk antibiotikumot, hátha van valami fertőzése a kismamának.

fektessük háton a kismamát, hátha kitolásnál lesz szükség sürgős beavatkozásra.

kössük ctg-re a szülés teljes időtartamára, hátha leesik a baba szívhangja.

Ja, hogy ez a rutin? Nem sok egy kicsit a hátha? Nem több a traumatizált anyuka, akinek a gyermekágyi időszak mellett még ezzel kell megbirkóznia? Hallgass meg pár otthonszüléses, születésházban szüléses történetet. Olyat is, aminek kórház lett a vége, mert történt valami. Sokkal pozitívabb élményként élték meg a szülést, csak amiatt, mert békén hagyták őket.

2023. ápr. 22. 22:15
 37/60 anonim ***** válasza:
100%
33-as, hirtelen azt hittem, hogy a mi kórházunkról írsz, de aztán rájöttem, hogy nem, mert ott nem olyan jó a kaja és az Budapesten van.
2023. ápr. 22. 22:24
 38/60 anonim ***** válasza:
65%
35# vagyok. 36-os én pl. csak a branülre írtam,a többiről nem nyilatkoztam és nem is akarok. De igen 10-ből 2 esetben lehet kell a branül. Nem csak hogy az orvosnak könnyebb legyen ellátnia,hanem mondjuk a beteg is hamarabb meglegyen mentve.. ez a lényeg inkább szerintem,nem az orvos. De őszintén én ezeket már rég úgy változtattam volna,hogy mondjuk írjon alá mindenki papírt saját felelősségre, és csak az van amit kér és szeretne. Ennek kapcsán egy példa,befektetéskor aláírni, szeretnéd e a branült vagy csak súlyos esetben vállalva,hogy nem biztos,hogy úgy sikerül,ahogy kell. Elég lebutított példa,de így amit lehet levezetni és döntsön előre a szülő nő a teste felől mindenben.
2023. ápr. 22. 22:28
 39/60 anonim ***** válasza:
34%

Nekem is császár előtt akarta felrakni. Ugyan olyan hangnemben beszéltem mint ő velem és nem is raktam fel. Nem is kell ám mindenre bologatni.

A branult felrakta a kezembe, sztm senki nem hallt ilyenbe még bele...

2023. ápr. 23. 03:02
 40/60 anonim ***** válasza:
79%
#38 én a 22-esnek írtam. Amúgy minden nem életmentő beavatkozás elutasítható, csak utána úgy néznek rád végig, mint a véres rongyra. És választhatsz, hogy vagy kibírod ezt a sok sz*rt vagy még szülés közben vállalod, hogy nekiállsz veszekedni velük. Aztán kérdés, hogy mennyire látnak el és vigyáznak rád, ha utálnak ott.
2023. ápr. 23. 06:44
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!