Vajon mi az oka a szülészeti erőszaknak?
Vannak jok is, de azok elmentek kulfoldre. Az egyik ismerosom apolokent dolgozott az egyik ismert, johiru budapesti korhazban. Probalt valtoztatni a rossz szokasokon, amik kialakultak a tulterheltseg es az eszkozhiany miatt, es meg ot csesztek le. Pl. hogy egy konkret eszkozt, ami gondot okozhat a betegnel. ha nem egy bizonyos modon hasznaljak probalta elerni a rendeltetesszeru hasznalatot, es elkuldtek a francba. Es meg sok egyeb ilyen. Nagyon gaz allapotok vannak, es regi rossz oktatasi programot kapott szakemberek, akik vagy nem jarnak tovabbkepzesre, vagy ha igen, mert muszaj nekik, nem fogadjak el az ujat. Azert lassacskan vannak valtozasok, de baromi lassu az egesz. Nincsenek kozponti, egyseges, szamonkert/betartatott iranyelvek, hanem helyi protokollok vannak, amik azt celozzak, hogy az orvost a leheto legkisebb esellyel perelhesd be. O mindent megtett, beavatkozott, amennyire tudott, nem talalhatjak igy bunosnek “idealis” esetben. Egy elvesztett per koltsege, most csak kondok egy szamot tegyuk fel 80 millio ft. Az orvos meg biztositva van 10-re, mert tobbre nem lehet. A Kiszamolo blogjan volt errol egy cikk. Szoval van mogotte rengeteg dolog.
Plusz, ott van az altalanos hozzaallas, hogy panaszmentes varandossag mellett is korhazban megy a legtobb anya szulni, mert azt tartjak biztonsagosnak (tanulmanyok ezt nem tamasztjak ala), illetve nincs jelenleg kulturaja mas alternativanak, a bábai midellről kevesen tudják, hogy működik, nehéz gyerekorvost találni, aki házhoz jön, stb.
Április 06-án szültem. Borzalmas volt... Az az orvos tett ellenem szülészeti erőszakot, akinél én is születtem. ☹️ Méhszáj vizsgálatra készültem, aztán ketté görnyedve magamból kifordulva zokogtam a vizsgálat közben, a férjem meg halálra rémülten a nyakamnál vigasztalt...
A szülésznő ezután azt mondta, mit képzelek én, mi ez a viselkedés, mit gondolok, a gyerek amikor kijön majd milyen fájdalmat fog okozni? Szedjem össze magam, mert ennél csak rosszabb vár rám. Amúgy is, hogy fogok én megszülni ennyi plusz kilóval? Legyek hálás a dr úrnak, ìgy fél órát nyert nekünk...
Aznap 3 orvos vizsgált, a negyedik 15 óra vajúdás, 3x kézzel tágítás, 3x emelt oxi után, burokrepesztés után sürgősségi császár miatt műtött...
A műtőben leesett az amúgy is alacsony vérnyomásom, és minden belassult körülöttem. Halál félelmem volt... az egyedüli pozitív élményem az, hogy az altató orvos nagyon kedvesen nyugtatgatott és a fejemet simogatta, hogy minden rendben lesz és ügyes vagyok... számomra akkor ő egy angyal volt.
Nyakunkon volt a húsvét, mindenkit meg akarták szüleszteni akit csak lehetett, minél üresebb legyen a ház az ünnepekre,hiszen akkor 1 orvos ügyel az egész házban...
Nagyon nagyon nagy trauma amit mai napig nem tudok feldolgozni. Nem tudok tőle szabadulni... kicsit több mint 2 hét telt el, de vannak remkepeim, amik csak úgy bevillannak elalvás előtt. Újra és újra játszok mindent a fejemben...
Nem tudom mikor lesz ez jobb. Nem tudom mire jó ez nekik, megkeserítettek rendesen.
Úgysincs helyettük más, úgyhogy kb bármit megtehetnek... Én csak hálát tudok adni a jó szerencsémnek, hogy egy viszonylag jó (csupán egy figyelmeztetés nélküli hasbakónyöklést kaptam, mert nem várta meg a Dr úr, hogy megszüljem a méhlepényt), és egy szuper szülésem volt. Már csak szerencse kérdése ez.
De alapvetően is borzalmas az emberek hozzáállása a másik emberhez, szinte minden szektorban. Mindenki rohan, nem érnek rá emberségesnek lenni. Vagy nem is akarnak már. Kap egy pofont itt, továbbadja annak. Aztán megy szépen a körforgás, mert alig vannak olyanok, akik rendben vannak mentálisan.
Azért illene néha meghallgatni a másik oldalt is.
Szülészeten dolgozom, olyan szülészeten, ahol az utóbbi két évben háromszorosára nőtt a szülésszám, ami nyilván nem azért van, mert olyan szarul bánunk a várandósokkal, szülő nőkkel.
Múltkor olvastam egy statisztikát, ami önkéntes alapú internetes kitöltésen alapul, és az egész hazai szülészeti ellátást lenne a célja felmérni (Ablak a világra).
Azt kórházban, ahol jelenleg dolgozom, ÁTLAGOSAN 10 beavatkozás jut egyetlen szülésre. Hát néztem nagyokat, mert hogy erősen gondolkodnom kell, hogy egyáltalán felsoroljak tízféle beavatkozást, amit a szülés során el lehet követni, és baromira nem értette, hogy mégis hogyan is tud kijönni egy szülésre átlag 10.
Úgyhogy fogtam magam és megnéztem a kérdőívet.
Kiderült, hogy beavatkozásnak számít az, ha beraktak egy branült, az, hogy leborotválták, az, hogy adtak neki egy kúpot (beöntés már nincs), az, hogy fájás alatt vizsgáltálták meg (ami a szülés egy bizonyos pontján már sokszor elengedhetetlen)...
És a beavatkozásokat rendszeresen a szülészeti erőszakhoz sorolják.
Most kérdem én: tényleg akkora trauma, hogy valakinek a szüléskor betesztnek egy branült a vénájába? Persze, kellemetlen, de pl. SBO-n sosem találkoztam azzal, hogy ez ellen ágálna valaki. Arról nem beszéve, hogy nyuilván értelme van, hiszen ha fellép egy nem kívánt szövődmény, mondjuk ne adj isten elkezd ömleni belőle a vér szülést követően, akkor már nem annyira van időm arra, hogy az összeesett vénáit keresgéljük.
Vagy ekkora probléma, hogy két csíkban leborotválják, hogy ha ne adj isten, varrni kellene, lásson az orvos a szőrtől?
Vagy tényleg akkora probléma, hogy kap egy kúpot (amit természeteseb magának helyez fel), hogy amennyire lehet, üres legyen a végbele?
Ezek tényleg akkora oltári nagy problémák, hogy rögtön szülészeti erőszakot kiáltsanak?
Arról nem is beszélve, hogy az ember abban a helyzetben sokkal érzékenyebb, mint általában, és sokszor olyan dolgokat is magára vesz, ami egyébként fel sem tűnne. Plusz a rossz tapasztalatokat imádják megosztani, licitálni, hogy kinek volt szarabb szülése, ellenben ha valakinek jó tapashztalata van, nem annyira harsgoja vele tele a netet...
Igen, 17-es, ez mind szülészeti erőszak. Nézzzèl magadba, az elkövetők egyike vagy.
A rutinszerű vènabiztosítàs kàros. Ha minden megjelent nőnek bekötöd, pedig nem indokolt, akkor szülèszeti erőszakot követsz el.
Nekem kellett vègül oxytocin, de szó sem volt arról, hogy megszùrjanak előtte. Akkor kötöttèk csak be a branült, mikor szüksèg volt rà. Ihattam (ès ehettem is) vajùdas alatt, nem kellett folyadèkpòtlàs. Magyar kòrhàzban biztosan adtak volna antibiotikumot, mert a ti rendszeretek szerint ,,règen" elment a mgazatvizem.
A borotvàlàs felesleges. Minden nőnèl gàtat metszetek? Barbàr. Rendes helyen annyira ritka a gatmetszès, hogy felesleges előre borotvàlni.
A kùp meg elèg akkor, ha kèri a szùlő nő. Sokaknak amùgy is hasmenèsük van vajùdas alatt. Ha meg nem, akkor kitolàs alatt ùgyis kijön minden. Ha zavar a szèklet, vèr, hànyàs, nyàlka, kiabàlàs, sìràs, epe, vizelet, születès ès halàl, akkor minek mèsz kòrhàzba dolgozni?! Egyes esetkeben a szülèst gyorsìthatja a kúp, de egyènileg kell az anyànak döntenie, hogy kér-e. És legtöbb esetben felesleges és kàros gyorsìtanim
De velem sokmindent nem tettek meg pl mert nem engedtem és nekem is van szám...
Igazából nincs türelmük, nekem se lenne, de nem is mentem egészségügyibe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!