Elutasíthatok konkrétan egy adott orvost szülésnél?
A megyei kórházban, ahova területileg tartozom, egyetlen orvos van, akinél semmi szín alatt nem akarok szülni. Azt akarom, hogy mégcsak hozzám se érjen, ne vizsgáljon, be se menjen a szülőszobára.
Ez megoldható, igaz? Gondolom, ügyeletben is több orvos van, de legalábbis egynél biztosan több.
És az a kismama honnan tudja, hogy csak annak a dokinak a szokása a kézzel tágítás? Megkérdezte/kipróbálta mindegyik orvost?
Amúgy Magyarországon bevett szokás a kézzel tágítás, nagyjából minden kórházban csinálja minden orvos. Sokszor a vajúdás közben a páciens észre sem veszi, hogy megtörténik. Nem szokták bejelenteni, hogy na most kézzel tágítjuk a méhszájat, és engedélyt sem szoktak hozzá kérni. Sőt... egyébként sok szülésznő is csinálja, köztük én is nem egyszer, de sosem okoztam ezzel extra fájdalmat. Igen, lehet ezt így is csinálni.
Sok másik kismamával beszélt, a csoportban is aktív.
Egyébként én is kérdeztem ott erről a csoporttagokat, egyik vagy másik orvosnál nem tapasztaltak szülészeti erőszakot, a kórház alapvetően nem oxitocin, tágítós és könyöklő párti. Szerencsére sok a fiatal orvos is.
Egyébként de, meg kellene kérdezniük, mit fognak csinálni velem. Persze aki úgy megy be szülni, hogy csak sodródik, és fogalma sincs, mi történik vele, csak túl akar lenni rajta, az valóban utólag szembesülhet vele, hogy hoppá.
Egyébként ha tényleg nem csak ez a doki tágít kézzel, de mégis csak őt említik, akkor ez is a többi orvosra nézve pozitívum, mert akkor ők meg tudták csinálni úgy, hogy a nő ne ordítson a fájdalomtól, sőt, akár észre sem vette. Márpedig épp az lenne a lényeg, hogy a kismama komfortosan érezze magát, nem pedig indokolatlan fájdalmat, megaláztatást szenvedjen el, mert borítékolható, hogy annál problémásabb lesz a szülése, annál több beavatkozást hajtanak végre rajta. De ezt már tanulmányok is mutatják, épp ezért is próbálkoznak a kórházak, több-kevesebb sikerrel, a háborítatlan szüléssel.
Engem megnyugtattak, hogy ez a kórház alapból pozitívan áll a szülési tervhez; aki tudatosan ment szülni, végig tudta, mi történik vele, és tényleg csak olyan beavatkozás volt, amire szükség volt. A szülésznők partnerek voltak, átbeszélték, mi megvalósítható a kérésekből, és nem volt gond.
"ez a kórház alapból pozitívan áll a szülési tervhez; aki tudatosan ment szülni, végig tudta, mi történik vele, és tényleg csak olyan beavatkozás volt, amire szükség volt."
Szülésnél mindenkinél csak olyan beavatkozásokat végeznek, amire szüksége van. Vagy gondolod azt mondják, "olyan rég csináltunk gátmetszést, legyen már egy, csak hogy érezze a kismama a törődést..."? És ha beavatkozás kell, nem fognak tőled engedélyt kérni, csak tájékoztatnak, hogy ez fog történni. És mondhatod hogy nem akarod, de a benned lévő gyerek biztonságát fogják előtérbe helyezni, nem a te kényelmedet. Láttam olyan szülést, ahol a tolófájásoknál az anya pánikrohamot kapott, nem akart nyomni, üvöltött, hogy fáj, hogy hagyjuk őt békén, az sem érdekli, ha a gyerek meghal, kézzel-lábbal kapálózott, rugdosott mindenkit, mondhattunk neki bármit, akármilyen kedvesen, megnyugtatóan... közben a baba feje már a szülőcsatornában, a szívfrekvencia 60 körüli... 5en fogtuk le, beleértve a nő férjét, aki sírva könyörgött, hogy mentsük meg a gyerekét, és igen, úgy lett kikönyökölve belőle a gyerek, miközben az egyik orvos vákuummal húzta lentről. Ez többszörösen kimeríti a szülészeti erőszak fogalmát, de ha az a gyerek ott meghal, akkor vajon ki vállalja érte a felelősséget? Az anya lett volna az első, aki feljelent mindenkit kártérítést követelve.
A szülési tervről meg csak annyit, hogy a szülés sosem terv szerint halad, nem is szeretik az ilyesmit a szülőszobán dolgozók. Írhatsz te bármit, a legtöbben azt szokták, hogy:
-nem akar fájdalomcsillapítót
-nem akar gátmetszést
-nem akar vákuumot, fogós szülést
-nem akar császármetszést
-hagyják a köldökzsinórt pulzálni
-adják oda szülés után rögtön a gyereket a hasára
Ez mind szép és jó, de egyiket sem fogják tudni megígérni, mert minden a helyzettől függ. És ha bármelyik szükséges, akkor azt nem te fogod eldönteni, hogy legyen vagy sem. És ez így a jó.
Ahol most dolgozom, külföldi kórház szülészetén, itt teljesen más a szemlélet. Tényleg megkérdeznek mindent, engedélyt kérnek a legkisebb vizsgálathoz is, várnak a végtelenségig... van hogy egy szülésindítás 1 hétig is eltart. És elmondom, hogy az itt töltött 3 évem alatt több komplikációt láttam, mint a 10 év alatt, amikor az egyik nagy magyar egyetemi klinika szülőszobáján dolgoztam, pedig ott aztán az ország kb 1/3 részéről minden olyan eset hozzánk került, amit kis kórházban nem lehet megoldani. Mert hiába mondja a kismama, hogy az ő teste, az ő döntése, ha ő nem végzett sem orvosi egyetemet, sem szülésznő szakot. Sokan nem is sejtik, hogy a terhesség/szülés/gyermekágy alatt mennyi komplikáció fordulhat elő, és ezért nem is vesznek sok mindent komolyan, mert hát a szülés olyan természetes dolog, régen is megszültek mindenféle beavatkozások nélkül... igen, ha szült valaki 10 gyereket, abból mondjuk 2 meghalt terhesség/szülés alatt, 4 még kisgyermekkorában, és jó esetben 3-4 megérte a felnőttkort.
Na de abbahagyom, mert ez basszus már egy regény lett és jól elkanyarodtam az eredeti témától.
Utolsó, hagyjad..a kérdező pont az a fajta aki majd ha a háborítatlan szülés miatt baja lesz a gyerekének, mindenkit hibáztatni fog csak magát nem.
Oké kérdező mond hogy téged ne tágítsanak kézzel akkor se ha emiatt oxigénhiányos lesz a gyereked és egész életében vegetálni fog mert a te tested hozzád ne nyúljanak...az ilyen nőkből van elegük az orvosoknak és szülésznőknek. Azt hiszik mindent tudnak mert olvastak pár könyvet meg beszélgettek fórumokon.
Nem, nem vagyok az a fajta, aki elutasítana olyan beavatkozást, amire a babának vagy nekem szükségem van. Mint írtam, hosszú évekig küzdöttem, hogy gyerekem legyen.
Sem az, aki mindent jobban tud az orvosoknál. Az évek alatt több tucat orvosnál jártam, mindig betartottam az utasításaikat, soha egyik döntését sem kérdőjeleztem meg, pedig nem egyszer voltak "okosok" a környezetemben, akik szerint ennyire nem kéne bíznom az orvostudományban.
A kérdésem egy bunkó orvos kapcsán íródott, aki ebből annyit szűrt le, hogy én MINDEN orvos döntését megkérdőjelezem, ki ha nem én kismama vagyok, az gondolkodjon el, tud-e szöveget értelmezni. Vagy szimplán mi a fene baja van az emberekkel, hogy ilyen undorító módon ítélkezik.
"az gondolkodjon el, tud-e szöveget értelmezni. Vagy szimplán mi a fene baja van az emberekkel, hogy ilyen undorító módon ítélkezik"
EZT magadra meg a kérdésedre vetítve neked is ajánlanám!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!