Elutasíthatok konkrétan egy adott orvost szülésnél?
A megyei kórházban, ahova területileg tartozom, egyetlen orvos van, akinél semmi szín alatt nem akarok szülni. Azt akarom, hogy mégcsak hozzám se érjen, ne vizsgáljon, be se menjen a szülőszobára.
Ez megoldható, igaz? Gondolom, ügyeletben is több orvos van, de legalábbis egynél biztosan több.
Nem.
Sőt számíts rá, ha ilyet mondasz, ők mint kollégák bizony összefognak, és a másik is úgy fog hozzád állni hogy inkább sehogy
Köszönöm a válaszokat. Azért inkább biztosra mentem, és írtam az EMMA Egyesületnek.
Mint írtam, megyei kórház. Személyesen nem ismerem az orvost, kicsi is az esély, hogy a rengeteg doki közül épp őt fogjam ki, de azért ha van mód elkerülni. A fb csoportban konkrétan horrorsztorikat hallottam róla, de még a saját anyámtól is, szóval nem úrnői hóbortból kérdezem.
Meddőségi kezelések során több tucat orvos vizsgált már, nekem tényleg mindegy, ki lesz ott, de egy vaddisznó módra vizsgáló, bunkó orvost, akiről nők tucatjai írják, hogy ordítottak a fájdalomtól egy sima hüvelyi vizsgálatnál, egy kismamát meg orrba vágott, amikor ezt szóvá tette, nem tudom, ti milyen szívesen tárnátok szét a lábatokat előtte. 🙂
nem tudom, ti milyen szívesen tárnátok szét a lábatokat előtte. 🙂"
Nyilván nem szívesen. És senki nem mondta, hogy nem ért meg, csak tényeket írtunk le.
De majd írd meg, mit válaszolt az EMMA egyesület.
Tényeknek nem biztos, hogy tények, mert szerintem a többség nem idézett jogszabályt, amivel alátámasztotta volna.
Ellenben személyeskedést, ítélkezést sikerült belecsempésznie némelyeknek a válaszukba.
Az, hogy még valaki nem próbálta meg ezt, nem biztos, hogy jogilag nem megoldható.
Ott van pl. az ambuláns szülés. Lehet, hogy 10-ből 8 nőt lehurrognak a kórházban, ha meghallják, mit akar, és visszakoznak, a másik kettő meg köti az ebet a karóhoz, és él a jogával. 🤷♀️
17: nem oldható meg, mert nincs ehhez személyzet. A szabad orvosválasztás egy illúzió ebben az esetben. Sürgősségi esetben és ügyeletben nem létezik, választhatsz egy orvos közül. Ez van, ezt kell feldolgozni sajnos. És ebben semmi személyes nincs.
Az ellátást megtagadhatod, egészen életveszélyes állapotig, ha már nem tartanak döntésképesnek, ellátnak. Egyébiránt magánkórház, otthonszülés és unassisted birth (apuka majd megoldja okosba) választások vannak.
A kórházzal semmi bajom, szerintem jobb opció, mint a B verzió lenne, főleg, mert ott nem is ismerek senkit.
Itt jártam évekkel ezelőtt meddőségi vizsgálatokra, az összes dokihoz volt akkor szerencsém, senkivel sem volt problémám.
Ezt az orvost ott nem fogtam ki, mert ott csak szülészeten van néha, a nőgyógyászatot másik városban viszi. De amiket olvastam róla, hát a hideg kirázott. És biztos van alapja, mert anyám is úgy emlegette, hogy egyszer járt nála x évtizede rákszűrésen, aztán soha többé. Ő 3 gyereket szült, de a orvos mutáns nagy kezétől és a vadállat mozdulataitól rosszul volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!