Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Szülés előtt végeztél gatmassz...

Szülés előtt végeztél gatmasszazst, segitett a gátvédelemben?

Figyelt kérdés
Kisfiammal 3 eve szorgalmasan masszirozgattam minden este, ittam a málnalevél teát, mégis gátmetszesre volt szükség, akkora volt a feje. Most kislányt várok, van rá esély, hogy megússzam a gatmetszest? :/
2023. jan. 19. 09:28
 1/7 anonim ***** válasza:
86%

Első lányom előtt lelkiismeretesen masszírozgattam, intimtornáztam, mindent is bevetettem, de repedt a gát (gátvédelmet próbáltuk, nem jött össze, túl gyorsan jött a baba, nem tudtam visszatartani amikor kellett volna). Nem volt durva, talán 2 vagy 3 öltéssel elég volt összevarrni, de akkor is, nem volt jó érzés :D

A másodiknál kicsit félvállról vettem, 1-2 alkalommal masszírozgattam a gátat, de nem igazán fektettem rá nagy hangsúlyt. Ezúttal összejött a gátvédelem, egy kis horzsolás volt csak, másnapra már nem is éreztem.

Mindkettő kislány, ugyanakkorák voltak grammra és centire, csak a nagynak 35 cm, a kicsinek 34 cm volt a fejkörfogata. Szerintem ez segített igazán.

A málnalevél tea a vajúdásban segít, könnyebben tágulsz elvileg. Én azt nem ihattam GDM miatt, de mondjuk így is könnyű szüléseim voltak szerencsére, szóval nem tudom, lényegében mennyit segít az ilyesmi.

2023. jan. 19. 09:44
 2/7 anonim ***** válasza:
76%

Egyszer nekifutottam a 36. héten és megállapítottam hogy ez nem fog menni. Szüléskor is a doki mondta, hogy próbáljuk meg, a szülésznő nem adott sok esélyt neki. Kis repedéssel megúsztam, igaz ehhez kellett az is, hogy annyira ki voltam merülve fél nap után, hogy alig nyomtam. Ezt a személyzet az én önuralmamnak tulajdonította :-DDD

Most a másodiknál sem tervezem, meglátjuk mi lesz.

2023. jan. 19. 09:55
 3/7 anonim ***** válasza:
64%
Nem kenegettem magam, gàtvèdelemmel szültem. Leginkàbb attól függ a gàtvèdelem, hogy a kòrhàzi szemèlyzet hagy-e szülni.
2023. jan. 19. 10:28
 4/7 anonim ***** válasza:
76%
Maszíroztam, a szülésznő is maszírozgatott minden vizsgálatnál vajúdás közben. Az utolsó pillanatban kitolásnál mégis közölte, hogyha nem vágnak, repedni fogok. Vágtak és még így is lett egy pici repedésem is. Szóval semmit nem számított, de legalább elmondhattam, hogy mindent megtettünk az ügy érdekében. Nekem nem volt olyan rossz élmény a gátseb kérdésköre, mint gondoltam. Nem csípett, nem fájt sebként. Vágásnál csak melegséget éreztem (gondolom ahogy vérezni kezdett), a varrás picit kellemetlen volt, de a szakadásé volt rosszabb. Gyógyulásnál egy állandó nyomó/feszítő érzés, majd ahogy gyógyult viszketett. A vágás kb. 2 hét alatt teljesen összeforrt, a szakadás 4-5 hét volt.
2023. jan. 19. 11:48
 5/7 anonim ***** válasza:
52%

Ahogy hármas írta.

A gátvédelem összetett dolog, sok mindentől függ. Legfontosabb a függőleges testhelyzet, amit a kórház nem szokott engedni. Állás, guggolás, négykézláb állás, ahogy kényelmes. Csak ugye az orvosnak meg pont nem az kenyelmes, mert nekik derogál négykézláb állni vagy leguggolni egy szülő nőhöz.

A helyzeted viszont te választod meg, megteheted, hogy nem engedsz belőle.

A testhelyzeten kívül az irányított nyomás szokott problémát okozni. A saját tempóban történő kitolás is sokat segít a gátvédelemben.

Legjobb példa ezekre az otthon született babák esete. 4-5 kilós babák születnek gátvédelemmel otthon, és ez teljesen szokványos. Egy kórházban nagyobbra saccolt babát meg se akarnák engedni, hogy megszüld.

2023. jan. 19. 12:07
 6/7 anonim ***** válasza:
83%
Én kitartóan csináltam, de sajnos nem segített, gátmetszés lett a vége a baba mérete miatt.
2023. jan. 19. 12:26
 7/7 anonim ***** válasza:
75%
Végeztem gátmasszázst, de nem vagyok benne biztos, hogy az volt a legfontosabb ok, amiért az első szülésnél megúsztam a gátmetszést. Valószínűleg az sokat számított, hogy rutinos bába volt az ügyeletes, az orvos hagyta dolgozni és a baba is teljesen átlagos méretű volt (pl. 35 cm-es fejkörméret).
2023. jan. 20. 01:04

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!