Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Hogy tudom elintézni, hogy ne...

Hogy tudom elintézni, hogy ne a férjem nevét kapja a gyerek?

Figyelt kérdés
Férjemmel válófélben vagyunk, de csak novemberben lesz a tárgyalás. Ügyvéd azt mondta, így az ő nevére kerül a gyerek, de ezt nem akarom. Pár héten belül szülök, rég nem vagyunk együtt, nem a férjem az apuka. Ilyenkor bemondhatok más nevet? Vagy ha nem árulom el, hogy házas vagyok, akkor kaphatja más vezetéknevét? Hogy működik ez, segítsetek. A kiskönyvben a férjem neve szerepelt, de hibajavítóval áthúztam, és beírtam más nevet. Ennyi elég ilyenkor? Férjem nem fog ezen problémázni, neki is kényelmesebb így.
2022. szept. 17. 13:01
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
100%
20-as, és ha előveszed a házassági anyakönyvi kivonatot, ott alul nincs megadva semmi? Mert akkor nagyon gratulálok az anyakönyvi hivatal dolgozóinak, ugyanis ez egy kötelező dolog.
2022. szept. 17. 16:08
 22/35 anonim ***** válasza:
28%
Hát mostmár tényleg furdal a kíváncsiság, hétfőn elő fogom keresni. De itt a férjem most megkérdeztem, tényleg semmi ilyen kérdés nem volt hogy mi legyen a vezetékneve
2022. szept. 17. 16:17
 23/35 anonim ***** válasza:
82%
22, vagy inkább nem emlékeztek. Nem a szertartás alatt kérdezik, hanem az adategyeztetésnél, a kitöltendő iratok között, amikor először bementetek. Kötelező eleme a kivonatnak.
2022. szept. 17. 16:52
 24/35 anonim ***** válasza:
97%

na akkor, tegyük tisztába. Az anyakönyvben mindenképp a férjed fog elsőre szerepelni, mint apa. Pont.

A neve viszont más kérdés. Ha bementek a férjeddel együtt az anyakönyvvezetőhöz, és nyilatkoztok, hogy a közös gyereketek a te vezetéknevedet fogja viselni, akkor arra a névre anyakönyvezik. Ez akkor működik, ha közös gyerek még nincs. Mert ha van, és ő a férjed nevét viseli, akkor ez sem játszik. De az anyakönyvi kivonatban akkor is ott lesz a férjed neve, csak a gyerek vezetékneve lesz a tiéd.

Ezt amúgy be kell diktálni mikor házasodtok, és utólag 10e ft-ért módosítható a hivatalban

2022. szept. 17. 17:27
 25/35 anonim ***** válasza:
16%

23, nem mindegy, mikor házasodtak, mert nem volt mindig kötelező.

És most sem az, az van az akvi tv-ben, hogy megállapodHATnak a gyermek nevéről. Ha megállapodnak, akkor azt be kell jegyezni.

2022. szept. 17. 18:13
 26/35 anonim ***** válasza:
4%

25-re:

Na, kiderül, hogy mégiscsak jól emlékeztek itt többen is, hogy nem kérdezték őket.

Én se emlékszem ilyenre (habár nem merném letenni a nagyesküt, hogy nem kérdeztek rá). 2010-ben házasodtunk össze.

2022. szept. 17. 18:16
 27/35 anonim ***** válasza:
33%

most komolyan, mi fáj annak, aki lepirospacsizza a jogszabályt, hogy kiderült, rosszul tudja???

Nesze, törvény.

21. § (1) * Ha a szülők a házasságkötés után nem viselnek közös házassági nevet, a házasságkötést megelőző eljárás során megállapodhatnak a - házasságukból származó - születendő gyermek névviseléséről. A megállapodást a házassági anyakönyvbe be kell jegyezni.

(2) A gyermekek nevére vonatkozó megállapodás legkésőbb az első közös gyermek születésének anyakönyvezéséig módosítható.

(3) * A felek kérelmére a megállapodást az anyakönyvből törölni kell, kivéve, ha a felek házasságából gyermek született.

Megállapodhatnak, akkor bejegyzik. Lehet módosítani, és lehet töröltetni is.

2022. szept. 17. 18:33
 28/35 anonim ***** válasza:
16%
27-es, ennek is megvan a pszichológiája. Az emberek, különösen a primitívebbje (akikből a gyakorin van bőven) dühös arra, aki miatt kiderül a tévedése, rosszul informáltsága. És dühében nyomja a piros jelet. :-)
2022. szept. 17. 18:36
 29/35 anonim ***** válasza:
100%
Mi is 2010-ben házasodtunk, és kérdezték, mi lesz a gyerek vezetékneve.
2022. szept. 17. 21:42
 30/35 anonim ***** válasza:
34%
Idén házasodtunk és ha a végtelenségig hülyének nézel akkor sem kérdezték. Nem, az adategyeztetésnél sem
2022. szept. 17. 21:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!