Igaz az, hogy a vajudas alatt torteno gyors lelegzetvetel/liheges szinte teljesen megszunteti a fajdalmat?
Bocsanat, lehet, hogy nem a legjobban fogalmaztam meg a kerdest.
Anyukam amiota az ezemet tudom, mindig azt mondogatta es a mai napig is azt mondja, hogy a szules NEM faj es kvazi kiakad, ha ilyet kerdezek. Mindig az a valasz: Ugyan mar! Csak nagyon gyorsan kell sok apro kis lelegzetet venni es mar nem is erzed! Volt fajdalom, nincs fajdalom!
Nos en ebben azert nem hiszek, de erdekelne, hogy azert valamennyire csokkenti-e a fajdalmat?? Egy baratnom (aki mar szult) meselte, hogy hiaba jart gyakorlatokra, ott a szuleszeten egyszeruen nem tudta ugy venni a levegot, mint ahogy tanitottak...
Mondtam, hogy en lelekben inkabb ugy indulok neki, hogy rohadtul fog fajni, aztan meglatjuk. Nem szeretnek ott megijedni es azt gondolni, hogy valami nincs rendben. Sajnos eleg alacsony a fajdalomkuszobom, kulonosen ha ilyen nogyogyaszati dolgokrol van szo. :/
Bar most kicsit elkanyarodok az eredeti tematol, de en meg egy valamire gondoltam.
Unokahugom sajnos oxigenhiannyal szuletett. Mar felnott es a kovetkezmenyek ott vannak ugyan, de szerencsere tud onallo eletet elni.
Amikor sogornom szult, akkor az Anyja bekiserte a korhazba es ott elkezdett bogni, hogy "Ur Isten kislanyom,mi var rad...stb"
Erre sogornom ugy megijedt, hogy egybol kerte az epiduralist. Par percre ra rosszul lett, minden elsotetult. Ujra kellett eleszteni+ csaszaroztak, majd a babat is ujra elesztettek.
Ott Anyukam nagyon haragudott, hogy miert kellett raijeszteni, de ezt a mai napig magaban tartja. Lehet ez is kozrejatszik nala, nem szeretne ha nalam is balul sulne el egy erzestelenito. A mai napig nem tudjuk, hogy pontosan mi valtotta ki azt. Allergias reakcio? Nem tudjuk.
Szerintem a legjobb a kozeput. Azt sem kell mondani, hogy egy leanyalom es azt sem, hogy a karobahuzashoz hasonlo. Inkabb lelkileg arra kell keszulni, hogy minel jobban faj,annal inkabb kozeleg a pillanat, hogy vegre a kezembe vehetem a kisbabam. Tulajdonkeppen az egy jo fajdalom. Meg nem szultem, de igy probalom megkozeliteni a dolgokat.
Nem vagyunk egyformák. Bár más téma, de gondoljunk bele, hogy valaki probléma nélkül lefut egy maratont, amire sok-sok ideig készült. Fizikailag, lélegzetvételben, kitartásban, főleg fejben. Én hiszek abban, hogy az agynak hatalmas ereje van, itt is. Be lehet pánikolni, összeszorítani mindened és félelemmel várni egy-egy fájást. Egyáltalán rettegni a szüléstől, mert az mekkora kín lesz. Meg bele lehet menni úgyis, hogy összehúzódásokról beszélünk, amikbe bele engedjük magunkat, nem ellene dolgozunk. Koncentrálunk magunkra és a babánkra, segítünk neki és magunknak is és elhisszük azt, hogy ketten együtt megtudjuk csinálni. Ha így megy valaki szülni, nagyobb eséllyel húzza ki mondjuk eda nélkül. Az agya fájdalomcsillapít. Ettől még sosem mondanám, hogy a szülés fájdalommentes, mert nagyon nem az, de szerintem kezelhető és ha a végén úgy érzi az ember, hogy mégsem megy, akkor lehet fájdalomcsillapítást kérni, ennyi. Szóval anyukád valószínű ezzel a nyugalommal és magabiztossággal indult neki.
Olvasd el A szülés, ahol én irányítok című könyvet. Nekem óriási magabiztosságot adott. Nem hittem el, hogy fájdalommentes szülésem lesz, de azt igen, hogy képes vagyok rá.
A pici légzések pedig max elszédítenek. Pici légzéseket akkor kell alkalmazni, amikor el kell lélegezni egy-egy tolót. Na az gyilkos. Egyébként a hosszú, mély, hasba légzés a jó taktika.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!