Hogy zajlik most Békéscsabán a szülés és a várandósgondozás? Mennyibe kerülnek a vizsgálatok és a szülés maga, mennyire szólnak bele a szülés menetébe? Gátvédelem, EDA alkalmazott errefelé? Terhesség alatt kihez érdemes járni?
Békéscsabai, nemrég szült anyukákhoz és/vagy várandós kismamáknak szól a kérdésem.
Első gyermekünket tervezzük. Rengeteg anyagot néztem már a terhességgel, szüléssel kapcsolatban (Szülőszoba, Hoztam e világra, Császárvonal), de kevés ismerősöm van, aki érdemben tapasztalatot is tudna mondani. Emellett nehezen megy le a torkomon az errefelé bevált "azért kell nekem is így csinálni, mert így szoktuk meg (=nekik így kényelmes)" hozzáállás. Ezért szeretnék felkészülni az egészre, mert rengeteg olyan sztorit láttam ezeken a fórumokon is, hogy első gyereknél traumatizálódott az anyuka, mert naivan alávetette magát mindennek, a többedik szüléseknél viszont már kiállt magáért és azokat már sokkal jobban élte meg.
Kihez érdemes járni a terhesség alatt? Így, hogy nincs a szülésnél szabad orvosválasztás, mennyibe kerül ez az egész terhesség, és ki az, aki valóban észre is veszi, ha baj van, nem csak a pénzt veszi el?
Hogy zajlik most, a Covid alatt egy csabai szülés? Akiket meg lehet fogadni szülésre, milyenek? Érdemes egyáltalán erre pénzt szánni, aki ügyeletes dokinál szült, mi a tapasztalata? Mennyire siettetik a szülést, milyenek a körülmények a szülőszobán és a gyermekágyas részen? EDA, gátvédelem, aranyóra, természetes szülés támogatása mennyire "divat" itt?
Van-e VIP szoba, ahol velem lehet a gyerek, mennyibe kerül, érdemes-e kibérelni?
Privátban is szívesen olvasnék itteni történeteket.
Kismama vagyok, így konkrétan élményem még nincs a csabai szülészeti osztállyal kapcsolatban.
Múlt héten voltam náluk szülésfelkészítő tanfolyamon, ott elmondták, hogy támogatják a gátvédelmet az utolsó pillanatig is, de első szülésnél gyakrabban van gátmetszés.
Érzéstelenítésre nincs lehetőség.
Úgy hallottam, hogy a szülésznők mind egytől egyig nagyon kedvesek, támogatóak.
Aranyóra természetesen van, császár esetén apukáé ez a 2 óra.
2 db VIP szoba van, eddig Covid miatt csak 1 volt elérhető, most már mindkettő. Ennek a díja 10.000 ft/éj, és nem tudod előre lefoglalni.
Általában nem a szülészet a gyatra és rémálom sehol sem, hanem a csecsemős osztály és nővérek.
A szülés maga pár óra és az ember olyan állapotban van, hogy minden mindegy csak legyen meg a baba egészségesen. De az a kötelezően bent töltött 2-3-4 nap, na az maga a pokol. És nem csak ott ahol én szültem, hanem hallottam sok ismerőstől is külföldön (Szlovákia) és belföldön egyaránt.
#3-4-es válaszoló vagyok.
Való igaz, hogy a csecsemősökről elég megosztóak a vélemények itt Csabán is. Attól a 2-3 naptól én is parázok rendesen.
Köszi az eddigi válaszokat.
Nem látok facen csoportot, és amúgy sem szeretném a véleményemet névvel világgá kürtölni.
Pont erről szólna a kérdésem, hogy mennyiben más a bánásmód, ha felfogad az ember valakit, mint ha "csak besétál". Olyat is olvastam, hogy pont azoknál indítanak/császároznak nagyobb arányban, akik fogadnak orvost, hogy biztosan jó legyen nekik az időpont és el tudják tenni a pénzt.
#3-4, köszi, hogy leírtad. Azért ez elképesztő, hogy itt még mindig nincs EDA. Ez nem egy modern úri hóbort, már a szüleink korában is lehetett kérni. Mégis mivel magyarázzák ezt? Gyulán működik most a szülészet? Ismerve a saját fájdalomtűrésemet (negatív tartomány), így alapból oda fogok menni az elejétől.
Az is elég felháborító, hogy a csecsemősök bunkóságától jobban kell rettegni, mint magától a szüléstől. Nem értem, minek fizetni a járulékokat, ha évek munkájáért ezt kapod cserébe. Saját felelősségre nem lehet elmenni hamarabb, ha a gyerek jól van? Én úgy tudom, hogy a többágyas szobákban ha nem pont a fal mellett vagy, kb egyensúlyozhatod magad mellett a gyereket, én biztos merném magamnál tartani, mi van, ha elalszom, vagy rosszul leszek...
Működik a szülészet Gyulán is, de arról sokkal több negatív dolgot hallok mostanában. Az biztos, hogy Gyulán sokkal sokkal magasabb a császár arány, mint Csabán.
Csabán készenléti díjat fizethetsz két orvosnak, ha eleve hozzájuk is jársz terhesgondozásra, de ez már nem olyan, hogy 1000%ig ott lesz az a doki. Ha nincs ott mégsem, nyilván nem kell kifizetni.
A szobákhoz meg annyit tennék még hozzá, hogy nem kell egyensúlyozni a babával, hiszen kis cuki kocsikban tolják oda őket, abban szunyókálnak ott melletted. 😊
Kedves Kérdező:)
Sikerült azóta megtudnod a kérdéseidre a választ? Engem is érdekelne hogyan működik most a választott orvossal a szülés. Ha tudsz segíteni hálás lennék:)
9-es:
Annál nem sokkal lettem okosabb, mint ami itt elhangzott. Ha csabai vagy, van ez a békés megyei tündéranyucik csoport, ez is téma szokott lenni. Most úgy vagyok vele, hogy majd akkor foglalkozom ezzel, ha éles a helyzet..
Az mondjuk még érdekelne, hogy ha nem fogadsz meg senkit, akkor hogy megy a terhesgondozás, mennyi vizsgálat van, ott mennyire alaposak, ha nem fizetsz
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!