Mi történik szülés után?
Első babámat fogom szülni és elég sok kérdés felmerült bennem, örülnék, ha tudnátok segíteni 🙂
Szüléshez érdemes összeállítani külön szülőszobai csomagot, ha igen, mit érdemes bele tenni?
Szülés, aranyóra után mi történik? Elmegyek zuhanyozni és utána kerülök le az osztályra? Vagy fordítva?
Szülés közben a többi táskát hova lehet tenni? Szülés után hozzák utánam?
Amikor már velem van a baba és pl ki kell mennem pisilni vagy zuhanyozni vagy jön látogató, a babát a csecsemősökre lehet bízni? Mert egyedül nem lehet hagyni és gondolom pl a fürdőbe se vihetem magammal.
Valamit hogyan zajlik az anyakönyvvezetés?
Előre is köszi, ha tudtok segíteni!
Szerintem ez korhaz függő.
Én Székesfehérváron szültem mind a 2x (2019.04.;2021.09), ezeket a tapasztalatokat tudom leírni.
Szülés után 1 órát hagytak a babával (elsővel férjjel harmasban, masodiknál ő nem volt benn). Utána vittek el a babát mérni, fürdeni, öltöztetni.
Engem elkísertek zuhanyozni (simán meg tudtam oldani mind a 2x egyedül, de ugy ugráltak körül mint valami magatehetetlent.)
2 táska kell nalunk, ezeket vinni kell a szüleszetre. Az egyikbe vannak ami az osztályra kell majd, ezt egy megőrzőbe le kell rakni, nem mehetsz ki hozzá. A másik megy a szülőszobára. Papucs, sajat hálóing (1 szülésre meg 1 utána) törcsi, inni, enni, töltő, wc papír, bugyi, betét.
Zuhanyzás után saját halóing, bugyi, betét. Segitenek kindent elpakolni. Hoznak egy tolókocsit, abba beültetnek, nem setálhatsz át az osztalyra. A megőrzőnél megállnak menet közben, amid ott van, mind az öledbe teszik a szülős táska mellé. Osztályra kitolnak, lepakolnak mondent azt otthagynak. Te meg pakold el a cucaid, foglald el az ágyat. Kis idő múlva meghozzák a babát is. 0-24ben veled van. Elméletileg meg lehet kérni a csecsemősöket, figyeljenek rá, de nagyon húzzák a szajukat.
En akkor fürödtem, pisiltem, ha elaludt
Siman lehet egyedül hagyni, van nekik ilyen kiságy abban.
Az anyakönyvezés pedig annyi volt, hogy kellett a papir (fiamnal meg apasági, lanyomnal a hazassági anyakönyvi kivonat). Meg az en lakcimkartyám.
Felírta a papirra, anyja neve, apja neve, cím. Stimmel? Ird alá. Ennyi.
Közvetlenül szülés után sokan nem tudnak felállni se, nemhogy zuhanyozni. Nálam kora reggel született meg a baba, este tudtam csak kimenni tusolni, amíg elvitték a babát is fürdetni. Szobatársam akkor ment el zuhizni, amikor bejött az apuka látogatóba és figyelt a picire.
WC-re ki tudtam menni akkor, amikor épp elaludt, mondjuk nem volt messze a budi.
Az anyakönyvvezető pedig minden nap jött a kórházba, és egyben felvette az újszülöttek adatait.
A kórházi csomaggal kapcsolatban pedig kaptam egy listát, hogy mit kell vinni.
Én 2 csomagot állítottam össze, 1be a legszükségesebbeket tettem a szüléshez. Hálóing, bugyi, betét, 1 törülköző, víz, kevés kaja, nasi, iratok, pelenka (nálunk kérték).
Én vittem magammal a nagy táskát is, le lehetett tenni a szülőszobában, szülés után segített férj átvinni, ha ő nincs, segítenek.
Szülés után 2 óra "aranyóránk" volt 3masban, utána a csecsemősök elvitték lefürdetni a kicsit, addig én is lezuhanyoztam. Utána érte mentem, velem volt végig. Amíg wczel, ott lehet hagyni, otthon se viszed magaddal minden wczésnél. De a szobatársak általában figyelnek egymás babáira.
Anyakönyveztetéshez a kórházba bejött egy nő, ő felvette az adatokat, lefénymásolta a papírokat (vagy elveszi tőled a fénymásolatot), és megmondja mikor és hova lehet menni érte.
Minden kórházfüggő.
Nekünk az aranyóra több is volt mint egy óra. Végig velem volt amíg varrtak, aztán hármasban is lehettünk a férjemmel. Utána vitték el lemérni, felöltöztetni. Ebben az időben kellett felkelnem pisilni (igaz nem sikerült ezért katétereztek). Utána letoltak az osztályra (ekkor kellett a cuccaimat összeszedni, kabát, táska hasonlók, a nővérek segítettek mindenben).
Kb 1 óra múlva hozták a fiamat, rooming-in volt így végig velem lehetett. Amikor pisiltem, betettem a kis kocsiba. Este 7-8körül vitték őket fürdetni, addig zuhanyoztam én is.
Jelentkezz szülésfelkészítőre, jó kis infókat meg lehet tudni belőle, de van is egy szülésznő, aki egy egész sorozatot csinált youtube-ra a várandósságról, szülés előtti utolsó időszakról, szülésről, gyermekágyas időszakról, kórházi táskáról, stb.
A legtöbb kórháznak van külön listája, hogy mit kell vinni. Ha jól láttam egy facebook csoportban ugyanez a kérdés született meg (én is ugyanahhoz a kórházhoz tartozom körzetileg, májusban ott szülök). Nekik is van külön listájuk. A szülésfelkészítőn azt mondták érdemes a szülőszobára egy pici táskába külön pakolni a legfontosabbakat. Hálóing, papucs, törölköző, szőlőcukor, víz, apukának valami étek. Az osztályos csomagba pedig mehet minden más. Oda pont mindent IS kell vinni. Evőeszköz, pohár, tányér, wc papír, higiéniai felszerelések, magadnak Tena bugyit javasolnak, a babának pelenka, popsitörlő, pospikrém, textilpelus, stb. Ruha csak hazamenős kell. Talán már kaptál is listát a csoportban. :)
Szülés és aranyóra után segít valaki felállni, lezuhanyozni, rendbeszedni magad és felkísérnek az osztályra. Itt apukától el kell búcsúzni. Jelenleg nincs látogatás egyáltalán. Egyszercsak megkapod a babát és utána végig veled lesz az osztályon. Egy pisilés belefér, ha zuhanyoznál, akkor érdemes vagy a szobatársakkal összefogni, vagy esetleg a csecsemősöket megkérni, hogy 10 percre figyeljenek rá.
Ami fontos, hogy a cuccaidat ki is kell pakolnod. Itt apuka nem jöhet fel az osztályra hazamenős napon sem, így max a nővérek segítenek, vagy senki. Érdemes így pakolni. :)
Írd meg, melyik kórház, mert lehet, hogy leírunk itt 8 félét, de ahol te szülsz, ott a kilencedik opció van. Ahol én szültem, két szülőszobához tartozott egy zuhanyzó, szülés után rendbetettek/tettem magam és már tiszta hálóingben mentem át a gyerekágyra. A tesómat viszont átkísérték a szobájába, és csak utána zuhanyzott.
A többi kérdésedre is ugyanígy lehet kórházfüggő a válasz. De amíg pisilni mentem, a szobában hagytam a babát, 3 perc alatt a kocsijában sok baj nem érheti.
Minden kórház függő.Nálunk apuka cipelte a cuccokat mindig a kórtermekig a szülőszobára.:D
Érdemes vinni csomagot persze,hiszen ott maradsz bent utána..
Szülést követően is mindenhol más hogy mit csinálnak.Nálunk kifejezetten kellemes volt ahhoz képest hogy SZTK.
Egyedül voltam,hagytak pihenni és néha rám néztek hogy minden rendben van-e,csinálták a dolgukat végig.
Pihenő után zuhany,és abban is segítettek,mert alig bírtam mozogni.Utána áttoltak egy szobára ahol 3-an voltunk összesen.
Nem messze a csecsemősök a babát már addigra ellátták érte lehetett menni és tolhatós kiságyban nálunk velünk maradhatott a baba onnantól.
Wc a szobákon belül van általában oda azért igazán kimehetsz gyerek nélkül,el van addig a kiságyban vagy akkor mész amikor elaludt..:D
Kivinni azthiszem nem lehet sehol a szobákból őket maximum a kisággyal,ha pedig olyan helyre mész (büfé pl) ahová nem viheted le kisággyal sem a csecsemősökre lehet kb mindenhol bízni.De valahol nálad sem maradhat a baba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!