Létezik órákig tartó kitolási szakasz?
dehogy létezik. ha órákig fulladozik a baba az nem sérült, hanem halott!!
meg kell kérdezni az orvost, pár perc az egész, max 15 perc és kint van. csak a nagy stressztől és fájdalomtól tűnik hosszúnak.
13-as, akkor a mehben is fulladozik a baba 9-10 honapon at? Az oxigenhianyos allapotot azzal lehet pl. eloidezni, ha un. Kristeller-manovert alkalmaznak, vagyis mikor visszacsuszik a baba, megprobaljak megakadalyozni. Ezzel azonban pontosan ellenkezo hatast erik el. Akinek hasbakonyokles, vagy a has/baba lentebbnyomasa utan oxigenhianyos lett a babaja, annak legtobbszor ez okozza, nem a hosszu kitolas. Baj akkor van, ha a koldokzsinor nyomodik, nem tud osszehuzodni, pl. mikor visszacsuszna a baba. De a koldokzsinor eloreesese is pont ezert veszelyes, es ha megtortenik, akkor indokolt szokott lenni a csaszar, vagy nagyon gyorsan meg kell szuletnie a babanak. Onmagaban a szulocsatornaban tartozkodastol ugyanugy nincs baja a babanak, mint a mehben valo tartozkodastol, ott sem a szajan keresztul lelegzik. Akkor kezd a baba a szajan keresztul lelegezni, mikor szabad levegot er a testenek egy bizonyos felulete. Problemat tud az is okozni emiatt, ha elakad a valla. Illetve vizben szulesnel emiatt fontos, hogy a baba teljes testfelulettel a vizbe erkezzen.
Ami a baba szivhabgjanakesesehez vezethet meg, es vezet is sokszor sajnos, az a kivulrol adott oxitocin.
Meg egy dolog, koldokzsinor eloreeseset meg lehet akadalyozni eleg jol a spinning babies gyakorlatokkal, ennek itt van pl. egyik verzioja, ez a baba jo beilleszkedeset is segiti, a 34. hettol erdemes lehet vegezni naponta ot percig, de akkor is segit, ha a baba nyom valamilyen szervet, es faj. De a jo beilleszkedes a vajudas es a kitolas hossza miatt is lenyeges, nagyon le lehet vele roviditeni. Ezert karos pl. a sok ules a szulesre nezve, illetve az is, ha nem hagyjak a szulo not vajudaskor es kitolaskor fuggoleges pozicioba helyezkedni. A hatonfekves a kitolas idejet is nagyon meg tudja novelni, igy akar 30%-kal kevesebb helyen van a babanak kibujni, mint mondjuk negykezlabas pozicioban (amivel egyebkent a vallelakadast is a legnagyobb esellyel el lehet kerulni), mert haton fekve torteno kitolasnal utban van a farokcsont. Tudom, van, aki azt mondja, neki ereje sem lett volna mashoz, mint fekudni. De ez igaz kb. barmilyen mas poziciora is, hogy a vegen mar nagyon nehez valtani masra, es ha pl. ctg-re tesznek mobil ctg vagy doppleres szivhanghallgatas helyett, fekve kell maradnod, onnan mar persze, hogy nem akarsz mozdulni sehova. A bal oldalra fekves valobanvan, akinek jo kitolashoz, de a hatonfekves csak foloslegesen megnyujtott kitolashoz, tobb fajdalomhoz, es tobb seruleshez vezethet.
A magyarorszagi szuleszeti gyakorlat nagyon eltero. Erdemes megnezni a csaszarmetszesi es a gatmetszesi, oxitocinadasi statisztikakat, ezek eleg objektivanvisszajelzik, hogy az adott korhazbanmire szamithatsz.
Van olyan, hogy valakinél nagyon elhúzódik a vajúdás és a kitolás is. Ha nagyon elhúzódott a vajúdás, akkor megeshet a hosszabb kitolási szakasz.
Mivel jelenleg otthonszülésre készülök, így utánaolvastam rengeteg dolognak és szakemberekkel is beszéltem róla. A bábámmal is beszéltem. Ő azt mondta, hogy néhány trükk van, amivel meggyorsítható azért ez. Ilyen az, hogy mozoghat a nő, nem fekve szüli meg a gyereket (szülőszék emiatt nagyon jó). Azt is mondta, hogy próbáljak meg odafigyelni, hogy mennyit hízom, mivel ez megint sokat számít. Az utolsó 6 hétben a fehérliszt és cukormentes étkezést javasolta. Emellett az intomtornát ajánlotta. A mozgást nagyon támogatja terhesség alatt is. Ezeket mind problémamentes terhességnél támogatja, mivel csak azt vezet le szülési otthonban és otthon is.
Mivel ő dolgozott kórházban, így elmesélte, hogy az oxitocin, epidurál is általában csak többet ártott, mint használt. Olyankor sokkal tovább tartott a kitolási folyamat is. A felesleges beavatkozás, szülés siettetése pont az ellenkezőjét érte el mindig.
Hát nekem tartott vagy 2 óráig, férjem mondta. Én úgy éreztem kb az örökkévalóság óta szülök már... Nálam kapaszkodott a drága a köldökzsinórba és a könyökéig feltekerte, így mindig visszább csúszott. Ráadásul kellett a végére a gátmetszés is (védelemmel próbálták először, de túl széles volt a feje), egyszerűen nem akart kibújni a feje. De a gátmetszéstől számolva 2 nyomás volt és helló. Így utólag belegondolva ezt másfél órával azelőtt is ellőhették volna, utólag olyan mindegynek tűnik. A gátmetszésből semmit nem éreztem, a fájások meg nekem kevésbé fájtak, mint a vajúdás. Nagyon feszített, de nem fájt. A vajúdás brutál görcsös volt, az szerintem ezerszer rosszabb volt.
A fiam 9es apgarral született és semmi baja. Szóval de, lehet több órás kitolás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!