Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mit gondoltok az őssejt...

Mit gondoltok az őssejt levételről, tárolásról?

Figyelt kérdés
Olvasgatok infókat, de nekem kicsit olyan misztikus homályban tapogatózás az egész, ami nem mellesleg iszonyat drága. Viszont ha 10 év múlva szükség lenne rá, akkor tudom, hogy életem végéig a fejemet verném a falba... Szóval nem tudom, még nem döntöttünk. Ti hogy álltok ehhez a témához?

2022. febr. 28. 12:45
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
3%
4-es: nem ajánlják fel egymásnak, mert ez olyan, mint az ujjlenyomat, nem lehet a másét felhasználni.
2022. febr. 28. 14:10
 12/29 anonim ***** válasza:
11., ez nem igaz. Fel lehet egymásét használni. Ahogy csontvelő-transzplantáció is létezik.
2022. febr. 28. 14:13
 13/29 anonim ***** válasza:
6%

Ne beszélj már marhaságokat. Mondom, apám a hematológián halt meg.

Idegen sejtes beültetés volt neki. Azt mondták szülő vagy testvér adhat csontvelőt, más nem. Így is kb. 25 % esélye volt, hogy egyezik minden paraméter. Azt mondták idegennel gyakorlatilag 0 % az esély. Mindenkinek egyedi a csontvelője. Sajnos az egyik testvérével egyezett, így megcsinálták a beültetést, és kilökődött neki, és fél éves iszonyú szenvedés után meghalt.

Most azt mondja a hematológus, hogy felülbírálták ezt a módszert, és már nagyon ritkán csinálják, max. nagyon fiatal embereknek, a saját sejtes megbízhatóbb. Az idegen sejtes nagyon sok esetben kilökődik, még akkor is, ha elvileg jók a paraméterek.

Tudom, hogy létezik csontvelő transzplantáció. De nem a köldökzsinórvérből. TÚL KEVÉS! A sajátodat veszik ki, tisztítják meg, és azt kapod vissza.

Tudom, hogy sok sci-fi van ilyen, ahol ezzel foglalkoznak, de az csak sci-fi. Pl. a 100 című sorozat egyik évadja teljesen ezzel foglalkozik, hogy az embereket ölik a csontvelőjükért, és nyomják be maguknak. Ott fogtam a fejem, ilyenkor orvos-szakértőt nem kell bevonni?

2022. febr. 28. 14:22
 14/29 anonim ***** válasza:
100%
Átverés. Akkor lenne értelme, ha közösségi bank lenne, mint vérből. Genetikai betegségek esetén saját részre használhatatlan, felnőttnek a mennyisége kevés. Csináltak már köldökzsinór vérből transzplantot, csak éppen külföldi bankból, nem pedig sajátból. Tudtommal sehol a világon nem használtak még fel saját kzs őssejtet.
2022. febr. 28. 14:29
 15/29 anonim ***** válasza:
52%

14-es, jól tudod. Én is ezt írom, de lepontoznak. Amúgy most őszintén, egy ilyen orvosi kérdésről ezen a fórumon akartok információt szerezni?

Nem kell elhinni sem nekem, sem a 14-esnek, hívjátok fel a Szent László Kórházat. Én megtettem. Ott ugyanezt fogják mondani.

(13)

2022. febr. 28. 16:03
 16/29 anonim ***** válasza:
14. vagyok. Magam is orvosi végzettséggel rendelkezem, de amikor a gyerekgyógyászat gyakorlatot a gyerekheamatológián töltöttem, ott is azt mondták, hogy nem köldökzzinór vért kell elrakatni, hanem sok testvért csinálni:D
2022. febr. 28. 16:07
 17/29 anonim ***** válasza:
28%
A köldökzsinòrban levô vèr a baba vère. Ha lecsapoljàk, akkor az az adag hiànyozni fog a keringèsèből. Kàros a gyereknek, ez csak pènzlehùzas.
2022. febr. 28. 17:54
 18/29 anonim ***** válasza:
81%

18: Azért annyira nem mond ám hülyeséget a 17-es...

Manapság teljesen rutin dolog az ún. késői köldökzsinór ellátás, aminek az a lényege, hogy amíg pulzál a zsinór, nem vágják el, ugyanis a szülést követően még jelentős mennyiségű vér áramlik a placentából a magzatba. Fokozza a hemoglobinszintet, növeli a vasraktárakat, koraszülöttek esetén csökkenti a nekrotizáló enterocolitis és az agyvérzés kockázatát.

Értelemszerűen akkor, ha köldökzsinórvért vesznek le, akkor minél hamarabb el kell vágni a zsinórt, hogy legyen mit összegyűjteni, és bizony az nem a magzatba kerül...

2022. febr. 28. 18:09
 19/29 anonim ***** válasza:
0%

18

Ha tudatlan vagy, akkor ne tàmadj olyanra, aki képben van.

Köszi

19

On:

Pénzlehúzás!

2022. febr. 28. 18:14
 20/29 A kérdező kommentje:

Igen, azt a szülésfelkészítőn is mondták, hogy ha köldökzsinór vért vesznek le, akkor előbb vágnak, vagy zárják el a keringést, nem emlékszem már pontosan. Ha nem vesznek le, akkor megvárják amíg a pulzálás leáll és csak utána vágják el a zsinórt.

Nyilván nem az itteni vélemények alapján hozunk döntést, de szerintem jó eszmecseréket lehet folytatni, így kiindulásnak jó.

Én pl. nem értem miért pont a Szent László kórházat kell hívni az ügyben. Felvilágosítanátok?

Abszolút tudatlan vagyok még, illetve csak most kezdtem el utánanézni és egy picit úgyérzem elakadtam.

Nekem már az fura, hogy a Prena óta hívogatnak az egyik intézettől és mindenáron rá akarnak beszélni erre. Ha ennyire jó ez a dolog, akkor miért kell embereket hívogatni, hogy "válassz minket"?? Már szépen elküldtem az ügyintézőt, hogy köszönöm ne keressen többet, majd MI jelentkezünk ha döntöttünk. Olyan fura érzésem van az egésszel kapcsolatban.

Megjegyzem nekem minden válasz hasznos és ezúton is köszönöm! Mindkét oldalt megértem valahol.

2022. febr. 28. 18:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.