Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Van itt olyan, aki megbánta...

Van itt olyan, aki megbánta az otthon szülést? Miért?

Figyelt kérdés

2022. febr. 13. 19:30
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
41%
6os, mert Geréb Ágnes kényszerítette az anyukát felelőtlen otthonszülésre igaz? A nőgyógyász nem engedte ki a lakásból kórházban szülni talán? Itt anyuka legalább annyira hibás és bűnös mint a többiek.
2022. febr. 14. 05:27
 12/26 anonim ***** válasza:
88%
Nekem ebben az a vicces, hogy van ismerősöm, aki ezerrel nyomatja az otthon szülést, hogy így úgy milyen biztonságos, hiszen van ott bába, meg 24 oran belül gyerekorvos látja, stb, de amikor meg én bementem a Maternityre szülni, minden voltam csak normális ember nem, mert mi van, ha a babának vagy nekem valami bajom lesz szülés közben….
2022. febr. 14. 06:31
 13/26 anonim ***** válasza:
93%
Szerintem ez egyéni ingerküszöb kérdése 12-es. Én pl. azért szültem állami kórházban, mert ott éreztem biztonságban magam. Ettől még tény, hogy sok millió nő egészséges babát szül otthoni körülmények között is bába, illetve családi segítséggel. Attól, hogy én nem választanám ezt, megértem az okokat, hogy más viszont miért igen. Így vagyok az állami kontra magán szektor kérdéskörével is.
2022. febr. 14. 08:55
 14/26 anonim ***** válasza:
86%

Vannak országok, ahol természetes dolog az otthonszülés sőt, még propagálják is, hiszen van szakszerű segítség, ha gond van, időben kiér a mentő. De ehhez megint személyzet és infrastruktúra kell. Egyrészről valóban felkészült szakemberek, akik tényleg időben észreveszik, ha gond van (ilyenekre amúgy kórházakban is szükség van, csak ahogy előttem is leírták: ha ott történik gond, annak nincs hírértéke, bármikor le lehet írni egy jó orvosi indokot, hogy mi miatt történt), másrészről elfogadóbb társadalom, ahol nem kezelnek ufóként, ha mégis kórházba kell menned, harmadrészről időben elérhető segítség.

Hozzáteszem, hogyha a szülést annak kezelnék, ami, akkor nem lenne ebből az egész otthonszüléseiből gond, mert mindenki vígan vonulna be kórházba. Ha nem ugyanazok a 100ezer éves fütyik tartanák a kezükben a szakmát (akik nem tudom, mi az anyjuk pitsáját keresnek egy szülőszobán, azért mikor a remegő kezű 70 éves vénember jelenik meg, mint szülészorvos, ott megértem, ha valaki azt mondja, hogy inkább otthon), ha ezek a szakemberek jobban figyelnének élettanon és tudnák, hogy az emlős állatok, így az ember is ilyenkor elvonul és magányra vágyik, nem 30 tátott szájra, akik jöttek mozizni, ha nem lenne minden IS fontosabb a vajúdónál és nem adnának automatikusan minden szirsz@rt, hogy haladjunk már, max élete végéig összepisili magát a nő minden kisebb terhelésre, meg nem lesz többet normális szexuális élete. Ha, ha, ha.... írom a válaszomat orvosként és már szült nőként (tehát olyan emberként, aki állt már mind a 2 oldalon).

Ugyan jelen magyar helyzetben egyet nem értek vele, de totálisan megértem ,ha valaki az otthonszülést választja.

2022. febr. 14. 11:40
 15/26 anonim ***** válasza:
49%

13: "Ettől még tény, hogy sok millió nő egészséges babát szül otthoni körülmények között is bába, illetve családi segítséggel."

Persze. 70-80 évvel ezelőtt még Magyarországon is ez volt a természetes, mint ahogy előtte évezredeken át. És természetesen nem halt ki az emberiség akkor sem.

Én azt nem értem, miért nem él valaki azzal a többlet-biztonsággal, amit a kórház ad.

A kórházakat kell "barátságosabbá" tenni, nem újra otthon szülni. És azért ebben már sok változás történt az elmúlt évtizedekben, bár nyilván sok helyen még nem eléggé baba- és anyabarátok a szülészetek. De aki emiatt a kórház helyett az otthonszülést választja, az a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönti.

2022. febr. 14. 12:18
 16/26 anonim ***** válasza:
100%

Én megértem, mondom ezt úgy, hogy kórházban szültem. De egyetértek, hogy otthonosabbá, családiasabbá kellene tenni a szülőszobákat, hogy egy nő ilyen szempontból is biztonságban érezze magát, ne csak szakmai szempontok alapján. Lehessen félhomájt csinálni, akár tv-zni, beülni a kádba, legyenek mobil eszközök, hogy nst-vel is ki lehessen mozdulni az ágyból, stb. Nekem alapvetően nem volt rossz szülésélményem, de sokkal kényelmesebb is lehetett volna.

A mai világban pedig nem csak a kórház hangulat okoz bizonytalanságot egy nőben, hanem az is, hogy a kísérőjén kívül nincs ismerős arc mellette. Szül, akinél szül. Nem lehet borzasztóbb érzés annál, mint amikor szülő anya és szülésznő között nincs meg az összhang. Fontos lenne ezen is változtatni. Én először láttam a kórházat belülről, amikor szülni mentem és először találkoztam a szakember gárdával is. Nem volt biztonság érzetem egyáltalán. Iszonyat magányos érzés volt az eleje, csak az eszemmel próbáltam győzködni magam, hogy ezt most félre kell tenni, elismert, szakmailag jól felkészült helyen vagyok. Ha a lelkemre hallgatnék, többé nem szülnék kórházban.

2022. febr. 14. 15:05
 17/26 anonim ***** válasza:
71%

16-ra:

A mi városunkban volt szülésre felkészítő tanfolyam, aminek utolsó alkalmán a szülőszobát is meg lehetett nézni.

Ezek tipikusan azok a dolgok, amik nem kerülnek pénzbe, csak szemléletmód kérdése, hogy megszervezik-e.

2022. febr. 14. 15:33
 18/26 anonim ***** válasza:
76%

13: "Ettől még tény, hogy sok millió nő egészséges babát szül otthoni körülmények között is bába, illetve családi segítséggel."

Igen..és hány millió gyerek és nő hal bele...

2022. febr. 14. 17:01
 19/26 anonim ***** válasza:
22%
Szó sincs millió halálokról,ez csak a te fejedben létezik...
2022. febr. 14. 17:24
 20/26 anonim ***** válasza:
17# Igen, nálunk is van, volt. De a járványra való tekintettel online. Ez azért nem ugyanaz, mintha teljes valódban besétálnál a kórházba körbenézni. :) Megjegyzem az online szülésfelkészítőn 80-110 fő vett részt átlagosan egy-egy alkalmon, így nem csodálom, hogy ezt momentán személyes formában nem vállalják fel. Nem egyszerű így olyan szinten felkészülni, hogy az embernek ténylegesen biztonságérzete legyen.
2022. febr. 14. 17:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!