Most akkor sietni kell, ha elfolyt a magzatvíz, vagy nem?
Első terhességemnél éjszaka folyt el a magzatvíz. Akkor volt fogadott szülésznőm, hívtam is, mondta, hogy nyugodtan tusoljak le, és utána menjünk be (persze kérdezte, hogy minden oké-e, tiszta volt a magzatvíz, stb). Az elfolyáshoz képest 13 órával született meg a babánk.
Most megint terhes vagyok, és mondta a védőnő, hogy ha elfolyik a magzatvíz, azonnal kórház, akár mentővel, mert nem tudni, mennyi magzatvíz marad, biztonságban van-e a baba vagy sem.
Én úgy tudtam eddig, hogy nem kell sos rohanni, ha elfolyik a víz, de most ez elbizonytalanított. Túlzott a védőnő, vagy tényleg inkább sietni kell ilyenkor? Csak mert a férjem kb másfél óra alatt érne haza a munkahelyéről, és még kb 1 óra lenne beérnünk innen a kórházba. Tehát alsó hangon 2,5 óra telne el, mire bejutok. Ha nincs gond, akkor én túlzásnak tartanám a mentőt, persze csak ha valóban nem indokolt.
Megkérdezem majd az orvost, akihez terhesgondozásra járok, illetve tartom a kapcsolatot a szülésznővel is, de egyelőre nem beszéltem még velük erről. Csak a védőnő bogarat ültetett a fülembe ezzel...
Leírom nálunk hogy volt.
Budapesti magánklinika.
Hajnal kettőkor kezdett folyni a magzatviz. Nem ömlött mint a filmekben, de azért folyt. Felhivtam a kórházat, ahol azt mondták, feküdjek nyugodtan, és 4 körül telefonáljak újra, hogy mi a helyzet, kivéve ha a fájások nagyon sűrűek lesznek. Mert akkor indulás.
Eljött a 4 óra, sehol egy fájás.
Végül ekkor már berendeltek reggel hétre.
Végeztek CTG-t, minden okés volt a babával.
Végül 9kor kötöttek oxitocint, mivel addig egyetlen kósza fájás se volt.
11re meglett a baba.
Ez a hülyeség onnan terjedt el, hogy elvileg ha megreped a burok, előeshet a köldökzsinór, és emiatt kell azonnal mentőt hívni. ű
1. Ha kis mennyiésgű víz folyik el, akkor a magzat feje már be van illeszkedve, tehát nem fog előesni a zsinór.
2. Ha nagy menyiségű magzatvíz zúdul ki fájások nékül, akkor általában még alig nyitott a méhszáj, egy 2 cm-es méhszájon keresztül meg nem nagyon esik előre a zsinór.
3. Ha elő is esik, ahhoz azért fájások is kellenek, hogy a koponya odanyomódjon és gondot okozzon.
4. 6 éve dolgozom szülészeten, egyetlen egy darab köldökzsinór előesést láttam, ő is a saját lábán jött be, faros magzattal és mivel a far nem nyomta a zsinórt, az égvilágon semmi baja nem volt a magzatnak...
5. Ha mentőt is hívsz, a mentőben nem tudnak sem szívhangot hallgatni, sem manuális vizsgálatot végezni. Tehát ha elő van esve a zsinór, a mentős akkor se fogja észre venni...
Felesleges pánikkeltés az egész. Semmi bajod nem lesz, ha letusolsz, összekészülsz és bemész.
Köszönöm a válaszokat!
Első szülésnél azért elég sok víz elfolyt, legalábbis úgy tapasztaltam. Kb mintha bepisiltem volna. Alattam volt egy inkontinencia ágybetét, az elég rendesen elázott. Kb. 1 órával ezután már benn voltunk a kórházban (közelebb laktunk akkor hozzá), elsimult szűk 2 ujjnyi méhszájjal. Az #1-es válaszolóhoz hasonlóan nekem is oxitocin kellett, mert gyenge és rendszertelen fájásaim voltak, magasan volt a lányom buksija.
Ebből kiindulva, bár minden szülés más, de hasonlóra számítok. Ezért sem merült fel, hogy kapkodni kéne majd.
6. Vagyok
Az ugyanolyanra szàmításhoz hozzáfűzn, hogy emiatt indultunk nagyon lazán
Erre alig értünk be ( a sorompón átlèpés utàn 20 perccel.. szülőszobàra érkezéstől 15 percre meglett a fiam)
Az első nem ilyen volt….
Vákuummal szedték le..
Mi felhívtuk a mentőket, hogy mi legyen. Azt mondták, feküdjek le, jönnek értem.
Hozzáteszem, nekem az "egész" elfolyt egyszerre, elázott az egész szoba! Mint a filmeken.
Hát ha én nem siettem volna, akkor otthon szültem volna meg a 3. gyerekemet.
Éjfélkor ébredtem, kimentem wc-re, elkezdett folyni, és nemigen akarta abbahagyni. Fél 1-re sikerült páromat felébreszteni, nagynehezen magamra rángatni a ruháimat és törölközőket magam alá, mert csak folyt. Kiló hússzal téptünk be a klinikára, szerencse, hogy éjszaka volt. Negyed kettőkor kint volt.
#3, ha ennyire okos vagy: mekoniumos magzatvíz esetén mi a teendő? Akkor is nyugodtan pakolászgatsz? Azzal azért nem árt sietni.
Véleményem szerint, mivel senki nem lát be, hogy mi történik pontosan odabent, jobb a biztonság és mielőbb bemenni. Kevesebb baj származhat belőle, mint ha későn érkezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!