Most akkor meg se próbáljak hálapénzt adni?
Tudom, hogy hivatalosan nem adható már hálapénz. De nyilván a vizsgálóban ketten vagyunk az orvossal. Ha ott adok, senki nem tudja meg. Vagy így akkor már el sem várják?
Az első gyerekemnél nem akartam adni, mert ügyeletesnél (rezidensnél) szültem. A vizsgálat után nagyon kínos volt. Én álltam, megköszöntem a munkáját, ő meg állt velem szemben, de se el nem köszönt, semmit nem mondott amivel lezárta volna a beszélgetést. Kérdezte, hogy elégedett voltam-e mindennel stb. Érezhető volt, hogy vár valamire. Aztán mondtam, hogy ha ideér a férjem, ő is szeretne köszönetet mondani. És akkor oldódott a feszültség.
Masodik szülésnél már eleve úgy készültem, hogy adunk. Szemrebbenés nélkül vette el az a doki is.
Most a harmadiknál nem tudom, mire készüljek. Vajon várni fogja a doki vagy eleve el sem fogadná? Mennyire kínos, ha nem fejeződik ki a hálám? Ti megpróbálnátok adni?
De miért vagy hálás, ha amúgy is be volt osztva és a munkáját végezte? Régen még "oké" is volt, hogy külön berántottuk őket, de most?
A hentesnek is adsz hálapénzt, amikor nyitvatartási időben ad fél kiló karajt? Vagy az autószerelőnek, aki kicseréli az olajat a kocsiban?
Igen, az embernek nagy dolog a gyermeke születése, ezért érez így, de az orvos választott egy szakmát, amit ellát ugyanúgy, mint a fent említett hentes és autószerelő. Undorító, hogy a viselkedésük olykor még most is azt sugallja, hogy ezért hálásnak kell lenni nekik.
Nekem még senki nem utalt több pénzt, mert az irodai munkám során pl. számláztam nekik vagy fizetést utaltam.
5. Vagyok
Meg se próbàlj!
Egyébként én adok a futárnak, az étteremben.. sőt, ha egy boltban segítőkészek ( mondjuk a telefonommal, laptopommal nem térítésköteles problémám van, de segítenek,) akkor szoktam hagyni ott is egy kisebb összeget.
Dolgozott a férjem ilyen helyen és én is, baromira jólesett és a fizetésemhez jól is jött akkor.
Tehát a hálapénzzel nekem nincs bajom... azzal van h meghatározzák mennyi meg ha nem vagy elégedett akkor is elvárták.
Sőt kötelező volt szinte..
Ez gusztustalan..
Számláztak volna ki készenléti díjat.. vagy mit..
A hentes meg az autószerelő kicsit más tészta. Az ő kezükben nincs a saját és a gyermekem élete.
Persze ha a hálapénz eltörlésével automatikusan jár az is, hogy az orvosnak van ideje rám, nem szalad egyik kismamától a másikig, nem beszél úgy velem mint a kutyával (ahogy az sztk-ban is szokás), figyelembe veszi a szülési tervemet, akkor jó. Mert ugye eddig jobban odafigyeltek arra, akitől reméltek egy kis mellékest. Viszont ha azt jelenti a hálapénz eltörlése, hogy mindenki ugyanazt a figyelmet kapja (azt a kritikán alulit), akkor lehet hogy valóban szülhetnék akár a hentesnél is.
Hallgass magadra.
Ha adsz pénzt, elég valószínű hogy nem fog kiderülni…hidd el baromi sokan adnak még mindig, és itt most nem csak a szülészetre gondolok. Oké, törvény tiltja, de szarik bele az ember ha csak így kap megfelelő ellátást. Az, hogy ez javuljon, az nem most lesz, nem ebben a rendszerben. Jól tudom, h miről beszélsz. Ez mindenkinek a saját dolga… Szüljön az a nő a suttyó ügyeletessel aki azt akarja hogy 2 óra várakozás után hasbakönyököljék vagy felvágják őt. Lehet lepontozni.
Én felpontoztalak (bár úgy látom, hogy hiába). Sajnos nagyon sok rossz tapadztalatról számoltak be az ismerőseim. Olyan is volt, aki ügyeletesnél szült, nem adott semmit és a 6 hetes kontrollon a doki úgy vizsgálta meg, mint egy mészáros.
Volt, akire rá sem néztek, mondván a ctg nem mutat fájásokat, ne hisztizzen már. Aztán már tolófájásai voltak, amikor a szúlésznő komolyan vette és szerzett orvost. De kb 4-5 szülő nőre jutott egy orvos és egy szülésznő. El sem tudom képzelni, mi lett volna ha egy másik kismama előbb kezdi el a kitolást. Megszült volna a férjével?
Elég sok esetben kiderült már hogy adtak, nem tudhatod a te dokidat épp figyelik e.
Szülés után van elég baja az embernek, mégha kicsi is a valószínűsége hogy lebuksz, én nem kockáztatnék, mert nem hiányzik hogy ezért elővegyenek.
Tök egyszerű. Megkerdezed hogy most hogy is van a szülés... Ha azt mondja behivhatod akkor nyilván elvarja h pénzt adj (🙄)
Neked akkor ez válasz is a kérdésre...
Ha azt mondja hogy hát mostmàr csak ügyeletes orvosnál lehet szülni, akkor egyértelmű hogy mi az ő álláspontja a dolgokról.
Nekem az utóbbit mondta a doki, úgyhogy viccesen csak megjegyeztem, hogy akkor próbálom úgy időzíteni hogy bent legyen :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!