Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mi a véleményetek a hozzáállás...

Mi a véleményetek a hozzáállásomról, "hálapénzzel" kapcsolatban?

Figyelt kérdés
Még nem szülök, csak elmélkedtem. Szóval jelenleg úgy gondolom, hogy ha terhesgondozásra egy dokihoz fogok járni, de ha fel is kérem szülésre, nem adok tízezreket hálapénznek, hacsak nem valami nagyon extra helyzetben indul a szülés. Max. kap egy ajándékcsomagot. Neki ez a munkája, megkapja érte a fizetését, illetve ezer más helyről összeszedi a pénzt. (Látom, tudom, a gyomrom forog tőle.) Szóval nem sajnálom őket. Nem a pénzt sajnálom, vagyis sajnálom, de csak az orvostól. A neki szánt összeget pedig vagy a szülésznő kapja meg (akár a 100 ezer ft-ot is), vagy a kórház valamilyen formában. Mondom mindezt úgy, hogy egészségügyis vagyok, viszont senkitől nem fogadok el paraszolvenciát. Vagyis hazudok, mert kétszer elfogadtam: egyszer egy 3 éves kisfiú adott egy bonbont, illetve egy 10 éves kisfiú virágot. Őket nem volt szívem visszautasítani.
2010. szept. 1. 14:12
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
100%

Sokan azt gondolják, hogy a fogadott orvosnak derrogált bemenni. Na, ez nem így van. Szabály, hogy akkor hívják a fogadott orvost, ha már 3 ujjnyira ki vagy tágulva. Tehát ha hosszadalmas a vajúdás, akkor úgyis az ügyeletes orvos segít (vagy nem segít). Nekem is mondták, hogy hívták a dokimat, de nem ér rá. Aha, később műszakváltás után mondta nekem a másik nővérke, hogy dehogy is hívták, ez a protokoll. De ezt mondják, nehogy rájuk haragudj.

Nálunk is sokan csinálják, hogy szülésznőt fogadnak, orvost meg nem. Bár ezt én nem értem. Ha komplikáció van, akkor az orvos fog megműteni, nem a szülésznő. Őrá is igaz, hogy ez a munkája. Nem értem, hogy sokan mit várnak a szülésznőtől? Nagy divat most a gátvédelem. Nekem a második gyerekemnél pénz nélkül is megoldotta a szülésznő, bár a fogadott orvosom is ott volt, és tágított ő is. De ha komplikáció van, úgyis az orvoson múlik minden, nem a szülésznőn.

Egyébként eleinte én is úgy voltam, hogy nem fogadok orvost, fizetem a tb-t, soha nem voltam beteg. A fene egye meg, ez jár nekem! De aztán látván a terhesgondozást inkább úgy gondoltam, hogy járok magándokihoz. (A terhesgondozás egyenlő volt a 0-val. 1 napot vártam egy pecsétért a terheskönyvbe, meg sem vizsgáltak, a kérdéseimre nem volt idő.)

Szóval én úgy vagyok vele, hogy gusztustalan a hálapénz, igen. De nem akartam sok gyereket, csak kettőt. Az ő életük mindennél fontosabb, mire költsek, ha erre nem? Való igaz, hogy az ügyeletes orvos is diplomás orvos, de sajnos tapasztalat, hogyha nem fizetsz, nem figyelnek úgy rád. A fent említett hanyag nődoki is igen rendes, figyelmes és alapos a magánrendelésén.

2010. szept. 1. 18:38
 22/34 anonim ***** válasza:
100%
Én fizetek...végülis "extra" szolgáltatás, hogy bármikor ugrik mikor beindul a szülésem. Eredetileg úgy volt, hogy a választott kórházban csak szülésznöt fogadok, de közölte, hogy csak akkor tehetem meg, ha ugyanonnan orvost is fogadok. Így végül orvosom onnan lett, a szülésznöre meg nem maradt pénz...
2010. szept. 1. 18:40
 23/34 anonim ***** válasza:
74%
ha felfogadod a dokit akkor kutya kötelességed kifizetni azt amit kér,még ha 100 ezret is kér.mivel fogadott.de ha ügyeletesnél szülsz akkor nem kell fizetned egy forintot sem,mivel ez a dolga.én is ügyeletesnél szültem és nem adtam neki egy forintot sem.
2010. szept. 1. 20:39
 24/34 anonim ***** válasza:

Hol van az előírva egy orvosnak, hogy ha hívják akkor jönnie kell? Milyen fizetést kap érte (éjszakai pótlékot, túlóra pénzt, költségtérítést, ha mondjuk vidékről kell bebumliznia)? Nem tudom, ezért kérdezem, ha egészségügyis vagy, nyilván tudod.

De mondjuk vicces sőt nevetséges, a doki egy csomagot és a szülésznő százezer forintot????????? Mondjuk én eleve olyan dokit fogadtam, aki mellé nem kellett szülésznő. Én orvos segédletével akartam szülni (persze lehet, hogy sznob vagyok, de úgy gondolom, azért egy orvos többet ér és többet tud, mint egy szülésznő)

Ja és egy egészségügyistől furcsa kijelentés ez a 100ezer forint, mert nekem egészségügyis ismerős mondta, hogy ezek az összegek erősen túlzóak, legyen szó az egészségügy bármely területéről. Nálunk az osztályvezető tarifája harminc-negyvenezer forint, (császárnál) sima szülésnél 20.

2010. szept. 1. 20:40
 25/34 A kérdező kommentje:
Hangsúlyozom, ha felkérem, igenis megfizetem a tarifáját. De a szülésznőt is. Sejtem, mit jelenthetne neki, ha kapna pl. 80 ezer ft-ot. Egy havi bére. A dokinak meg a 100 ezrem kb. kávéra elég. Túlzás a több tízezres tarifa? Belgyógyászunknak adott idős nénike 5000 Ft-ot borítékban. Doki válasza: köszönöm, már kávéztam. Egy gyereknél tudjátok mennyi pl. egy vakbélműtét tarifája? 20 000 Ft.
2010. szept. 1. 21:27
 26/34 A kérdező kommentje:
Egyébként tényleg nem vitát akartam indítani, meg még messze vagyok a szüléstől, csak gondolkodtam a dolgon, ismerve néhány kollégám és saját magam negatív vagy pozitív hozzáállást. Van ilyen is, olyan is az egészségügyben.
2010. szept. 1. 21:29
 27/34 anonim ***** válasza:

Én egyetértek!!!

Én nem fizettem senkinek, nem volt fogadott orvosom sem. Mégis egészséges kisfiúnak adtam életet! Inkább a babámra költöttem.

Az én véleménym: aki megteheti, ad.Aki nem, az nem ad...

2010. szept. 1. 22:26
 28/34 anonim ***** válasza:

Így egyetértek, hogy ha felfogadod kifizeted a tarifát, ügyeletes orvosnak meg jó az ajándékcsomag, ha tényleg megdolgozott érte!

Amúgy tényleg lehetne már legalizálni ezt a dolgot az orvosoknál, mert tényleg nem kötelessége bemenni az éjszaka közepén, de ha megfizetik miért ne tenné.

Én pl fegyveres testületnél dolgozom, jó engem nem betegek fizetnek, hanem az állam, de he be kell mennem éjszaka, ünnepnap, szabadnap, azt kifizetik, vagy lecsúsztathatom. Szerintem ez így van rendjén.

2010. szept. 1. 22:30
 29/34 anonim ***** válasza:

A kérdező nem tudom, hogy hol eüs, mert én és a nővérem is orvosként dolgozunk kórházban. Édesanyánk is orvos, csak ő háziorvos.

Az állambácsitól kapott bérünk bruttó 140.000-150.000 Ft között mozog túlóra függvényében. Aki jártas, az tudja, ez max. nettó 100.000 Ft.

Anyukám is ennyit keres.

Ezért tőlem senki ne várja el, hogy a kötelező túlórán/ügyeleten kívül ott virraszak vele a kórházban. Én is a családomtól/gyerekeimtől veszem el ezt az időt.

Nem a főorvosi fizetéseket kellene nézni, hanem azokét, akik reggeltől estig rohangálnak a betegek között. Ja azt észre sem veszik.

És igaz, hogy a szülésznő sincs túklfizetve, de nem ő tartja a hátát, ha valami baj lesz a szülésnél. Nem az ő engedélye van veszélyben minden egyes döntésnél. Nem őt veszik elő, ha valami történik.

Ki hallott már olyanról, hogy eljárás indult egy kórházi szülésnél a szülésznő ellen?

Amúgy azzal én sem értek egyet, ha valakinek munkaidejében végzett munkájáért fizetnek zsebbe.

Az utcaseprőnek, hivatalnoknak, boltosnak... sem adunk hálapénzt, pedig ennyi erővel neki is lehetne.

2010. szept. 2. 07:33
 30/34 anonim ***** válasza:
Biztos hogy több/mindegyik eü dolgozó legyen az doki nővér akárki több elismerést és fizetést érdemelne a mostaninál és az hogy a szülészek jobban ki vannak tüntetve anyagilag. De szerintem nem köteles bemenni hétvégén, szabi alatt ha éppen nem kell amúgy is benn lennie. Miért tenné? ezért van az ügyelet és az ügyeletes szülész orvos nem? Tehát szerintem jár neki a plusz pénz! Hiszen az ő szabadidejét, és szaktudását veszed meg lényegében és hogy őszinte legyek a munkaidőm utáni szabadidőm én is felszámolnám. De hangsúlyozom szerintem minden eü dolgozónak kijárna több pénz és megbecsülés.
2010. szept. 2. 07:50
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!