Amikor megszületnek a babák, megnézik a vércsoportjukat, és negatív anyának csak akkor adnak szurit ha a baba pozitív?
Az apa vércsoportjával nem foglalkozunk. Ha az anya rh-negatív, a szülőszobán az infúzió ill. a branül bekötésekor veszünk úgynevezett "anyavért". Mikor a baba megszületik, elvágjuk a köldökzsinórt. A lepény még nem vált le, az anya hüvelyéből kilógó köldökzsinórból veszünk úgynevezett "köldökzsinórvért". Ebben magzati vérkeringés van, tehát a baba vércsoportját mutatja. Ezeket elküldjük a véradóba vizsgálatra. Ha a baba rh-pozitív, az anya kap anti-D injekciót. Tehát senkit nem szúrkálunk feleslegesen.
Egy szülésznő
3 gyermekem van. Csak az elsőnek tudjuk a vércsoportját.
Ő 2015-ben született, a második 2018-ban a harmadik 2020 december.
Férjem +0, én AR h +. Egyik papíron sincs a bent töltött kórházi napok alatt vizsgált leleteken a két kisebbiknek.
Én A-rh+ vagyok, pont mondta a védőnőm, hogy megúsztam egy szurit :) ha negatív lettem volna, akkor kapok 🤷♀️
De ez egyébként nem mindegy? :D ha kapsz kapsz, ha nem nem..
De nem zaklatnak senkit, a döglött placentából vesznek vért, az anyai vércsoportot meg már alapból a terhesség alatt megvizsgálják.
Amúgy nem pazarlás, mert nagyon súlyos következményeket lehet megelőzni vele...
Rosszul gondolod. Az, hogy bemutatsz egy papírost az állítólagos apuka vércsoportjáról, még nem jelent semmit. Ugyanis az apuka kiléte nem biztos, még ha te ezen meg is sértődsz, nem bemondásra történik a biológiai apa elismerése.
Sajnálom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!