Mi történne, ha nemet mondanék az indított szülésre?
Már lassan 7 hónapja szültem, szóval jelenleg pont nem érint a kérdés, de még akár érinthet is majd a jövőben. A lányom 40+4 született, az orvos és a szülésznő is már pedzegette az utolsó ctg-ken, hogy akkor az indítás hogyan is működik, mert a kórházban az a protokoll, hogy 41. betöltött héten indítanak.
Na de mi van akkor, ha én erre nemet mondok? Ha egyszerűen nem megyek el este befeküdni? És másnap ugyanúgy megyek délelőtt a ctg-re, majd amikor ott akarnak tartani, akkor hazajövök? A törvény nem teszi lehetővé, hogy akaratom ellenére bent tartsanak, ha meg az után találják ki, hogy valami baj van, hogy én kifejeztem az ellenérzéseim, az meglehetősen átlátszó.
Nálam már kétnaponta áramlásvizsgálatok voltak, és a placenta is még csak 2-es fokon SE volt teljesen érett, szóval teljesen nyugodt lettem volna, ha nem pont a 41. héten indítják, hanem várok még teszem azt 6 napot, hogy teljesen spontán induljon. Mert ez is, hogy az orvos egy random algoritmus alapján (olyan kis tekerős kerek kartonlappal számolgatta) megmondja, hogy mikorra KELL megszületnie a gyereknek.
Amúgy nem vagyok természetes szülés náci, amennyiben tényleg alapos indoka van, akkor nincs gondom sem az indítással, sem a császárral, de az én esetemben pl teljesen feleslegesnek éreztem volna az indítást, és biztos vagyok benne, hogy nagyon sok anyukának is pontosan ugyanilyen feltételek mellett pontosan ugyanilyen feleslegesen indítanak.
Semmi. Mármint aláíratnák,, így saját felelősségre távozol és kész. Ha szerencséd van, akkor nem történik semmi és valóban beindul magától, ha még véletlen meg sincs szerencséd, akkor gáz lesz.
A kórház nem börtön. Akaratos ellenére nem tarthatnak bent és az indításhoz is kell a beleegyezésed.
Èn nem engedtem az indìtast, mikor először akartàk. Tökèletes volt a ctg, fertőzèsnek semmi jele. Csak azèrt, mert elment a magzatvìz, nem engedtem indìtani. Ledaraltàk az egyenszöveget, hogy ugye tudom, hogy meghalhat a gyerekem, hogy lepasszoljàk a felelősseget.
Masnapra sem indult be a szülès, akkor sajnos engedtem indìtani, plusz vizsgàlatnàl engedely ès tàjèkoztatàs nèlkül 1x tàgìtottak. Nem volt szèp szülèsèlmèny, bàr csak egy idegem csìpődött be, màs sèrülèsem nem lett. Sajnàlom utòlag, hogy engedtem az indìtàst. Semmi papìrt nem ìrattak alà a beleegyezèsről, sem az indìtàs veszèlyeit nem mondtàk el, pedig extrèm esetben halàlos is lehet.
Szerintem Magyarorszàgon ilyen esetben nem engedtèk volna, hogy ne egyezzek bele az indìtàsba. Vagy fizikailag kènyszerìtettek volna, vagy gyàmüggyel fenyegetőztek volna. Ott biztosan csàszàrral vegződött volna a szülesem, ès mèg hàlàt vàrtak volna.
Én vagyok, akinél az orvos is partner volt az indítás elhalasztásában.
2. Babánál ez nagy konfliktusok áràn ment volna.
Előzmény
Nem lehetett orvost fogadni, ahova költöztünk közben.
Az sztk-s pedig nem nagyon tűrt ilyesmit.
Mivel minden rendben volt, nem mentem máshoz, ha problémás lettem volna, akkor biztosan nem oda járok.
Szülés
Eltünt méhszájjal veteel fel szülőszobára ( miért olyan későb mentem? Kérdezték.. hát a fene se gonsolta, hogy villam lesz.)
Ezek után oxyt akartak bekötni
Nem engedtem
Doki motyog hogy vágunk
Nem értettem
Mondtam, hogy nem szeretném
Nem vágtak..
Tehát nagyon résen kell lenni, mert az oxynál csak megkérdezem mire kell a branül..
( tolófájások közepette!!!)
Hallottam h mondja a mennyiséget
Ha nem kérdezek rá kerdés, tájékoztatás nélkül bekötik.
Oxy nélkül vágásmentesen fájást ellélegezve 15-20 p alatt lett meg a fiam
#16 amúgy nekem is két tolófájás közben akarták bekötni az oxyt... A férjem szólt rá az orvosra, hogy ezt úgy mégis minek? Aztán a végén ha már összekészítette a felszerelést, csak belém szúrta, miután a gyerek már megszületett. Mondjuk akkor már nem érdekelt, de azért ez is milyen már, teljesen felesleges volt. Még a placenta se vált le tőle hamarabb, amúgy nem voltak tőle összehúzódásaim. Gátmetszést is akart, miközben amúgy teljesen jól megszültem gátvédelemmel a gyereket, azt is minek? Azt mondta, azzal hamarabb megleszek. Két plusz nyomást kellett csak kibírnom a javaslatához képest, egy percet se nyertem volna vele. Egyik kolléganőm mesélte, hogy nem fogadta el a szülésznő, amikor nem kérte az oxy-t, merthogy elég erősek és rendezettek voltak anélkül is a fájásai, de a szülésznő csak kimérte, aztán amikor már kötötte volna be neki, addigra hopp, megszületett a baba is. Amikor ilyenek történnek egy szülés alatt, akkor ugye felmerül a kérdés, hogy vajon az összes többi egyéb beavatkozás is ilyen szinten lényeges lett volna?
Persze ha valami anomália van ctg-n, áramlásvizsgálat nem jó, szívhang, vérnyomás, fehérje a vizeletben, akármi ilyesmi, akkor nekem sincs és nem is lenne bármi kifogásom a beavatkozások vagy akár a császár ellen, ahogy pl tudom, hogy az oxy sem maga a sátán és a gátmetszés sem ördögtől való, de ezeknek is mindnek megvan a helye és az ideje. Csak nem értem, miért pazaroljuk az eszközöket, az alapanyagokat, a szakszemélyzetet felesleges beavatkozásokra, amikor sok esetben azok nélkül könnyebb és szebb élmény mindenkinek a szülés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!