Az EDA epidurális érzéstelenítést jelent? Ajánljátok?
"Az EDA lényege: a szülési epidurális érzéstelenítés során a gerinc közelébe juttatott érzéstelenítő szerrel csillapítjuk, illetve megszüntetjük a szüléssel kapcsolatban fellépő fájdalmakat, miközben a méh tevékenysége zavartalanul folyik tovább.
Spinális anesztézia
Kivitelezése, javallatai és ellenjavallatai szinte azonosak az EDA-val, azonban jelentős eltérések is vannak:
a tűvel nem csak az epidurális teret érik el, hanem mélyebbre, egészen a gerincburkon át a gerincet körülvevő agyvíz térig (liquor térig) hatolnak. A gyógyszer közvetlenül az agyvízbe kerül"
Egyébként ezt állandóan keverik az kismamák, anyukák. Az eda egy fájdalomcsillapító módszer, ami mellett tudsz pisilni, kakilni, mozogni, nyomni, csak egyszerűen nem fáj annyira, míg a spinális deréktól lefelé megszünteti az érzést, mozgást, katéterezni kell, záróizmok elengednek (olyan, mintha pl autóbalesetben eltörted volna a gerinced és tolószékben lennél)
Sziasztok!
Én kaptam epidurálist. Úgy mentem be a kórházba, hogy fájdalom csillapítás nélkül fogok szülni, de mégsem így alakult. Elhúzódott a vajúdásom, nem tágultam rendesen....stb. fájásgyenge voltam, és a szülésznőm javasolta, hogy adjuk be, mert bizonyos esetekben segítheti a tágulást, és nem fogok annyira kifáradni a kitolásra, mert csökkenti ugyebár a fájdalmat. Én az Istvánban szültem, és nekem csak pozitiv tapasztalataim vannak mind az eredménnyel, mind a beadással kapcsolatban. Feljött az aneszteziológus, kikérdezett, adott érzéstelenítő injekciót, és csak utána az edát, meg azt a csövet....stb. Gyakorlatilag semmit nem éreztem a beadáskor, sem amikor kivették. Nyugodtan feküdtem, hogy jól szétoszoljon az anyag mindkét oldalamon hasson. Szerencsés voltam hatott is, és utána sem voltak mellékhatásaim, miután megszültem. A helyén csak egy tűszúrásnyi pötty volt a hátamon, se fejfájás, se semmi. Szerintem ez alkat függő, hogy kinél mennyire és hogyan hat. Én úgy mentem be este fél 10-kor, hogy én nagyon szeretném végigcsinálni minden nélkül, de amikor reggel 6-kor sehol nem tartottam, és nem olyan mederben folytak a dolgok, mint ahogy kellett volna, nem ragaszkodtam görcsösen az elképzelésemhez, és belementem. A gyerekem egészséges, és ezeken a tanulmányokon meg röhögnöm kell. Nem baj, ha meg lesz ez az oldal, 15-20 év múlva, majd megírom azt is, hogy drogfüggő lett-e. A második szülésemhez is így fogok állni, szeretném megpróbálni majd fájdalomcsillapítás nélkül, de ha nem úgy jön össze, azt sem tartom kudarcnak. Csodálatos élmény volt így is, és én is elfelejtettem minden kellemetlenséget, fájdalmat (Én toltam, a hasamat nyomta egy orvos, alulról meg szedték kifele a gyerekemet. Mindketten sírtunk a férjemmel, nem volt egy fáklyás menet, de megszépült minden. Bocs, hogy így leírtam. :) ) Bátor dolog olyat ajánlani, ami mindenkinek másképp válik be. Legyen ez a te döntésed. Bárhogy is döntesz nem leszel se jobb, se rosszabb anya. Azt más dolgok határozzák meg.
Sziasztok. Én kértem, mert félek a fájdalomtól. (ősanyáink idejében biztosan az ordítozva szülő nők közé tartoztam volna). Igazából éreztem a fájásokat, csak enyhébben, a végén nem kaptam, úgyhogy kijutott nekem a natúr részéből is. A végén nem voltak tolófájásaim, csak egyetlen nagy egybefüggő fájdalom, nem tudom, hogy az EDÁtól-e vagy sem.
Összességében örülök, hogy kaptam, mert a gátsebet így simán el tudták látni, a hátamba kaptam a csövön át a cuccot hozzá, nem pedig tűvel "oda". Ennek örülök így utólag :) Ja és a méhlepény egy darabkája bent maradt, és az EDA miatt nem kellett, hogy elaltassanak, simán kikapart a doki, miközben én a babát dajkáltam, csak a harsogásra lettem figyelmes meg arra, hogy kotorászik a hasamban. EDA nélkül altatás lett volna, és akkor nem babázhatok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!