Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Miért gondolják azok az...

Miért gondolják azok az anyák, akik hüvelyi úton szültek, hogy "jobbak" azoknál az anyukáknál, akik császárral hozták világra a babáikat?

Figyelt kérdés

Annyi utálatot és előítéletet kapnak sok helyen azok az anyukák, akik valamilyen okból kifolyólag nem hüvelyi úton szültek. Nem értem, hogy miért lenne valaki kevésbé vag egyáltalán nem "anya" mert császárral szült. Vannak olyan esetek, ahol elkerülhetetlen, mert az anya és/vagy a gyerek is veszélybe kerülne vagy akár életét is vesztheti.

Sokaknál tapasztalom az alaptalan "felsőbbrendűség" érzetét csak azért, mert ők nem császárral szültek. Véleményem szerint nem lesz senki sem földanya, mert hüvelyi úton szült és nem lesz sem jobb, sem rosszabb ember és anya a szülési mód miatt, mint egy császáros anyuka. Mindkét módnak megvannak a maga nehézségei, egyik sem leányálom és megvan a maguk okozta szenvedés és fájdalom mögöttük.

Jelen álláspont szerint nem tervezek szülni több okból kifolyólag sem, csak érdekel ki miért és mi alapon ítélkezik mások felett.

Köszönöm előre is a kulturált és normális válaszokat!

2020. dec. 21. 20:29
1 2 3 4 5
 31/49 anonim ***** válasza:
17%

Biztosan nagyon zavaró a műtéti heg sajgása, viszketése, de össze sem lehet hasonlítani egy oxigénhiány miatti agysérüléssel csecsemőnél, strokeal, elpattant erekkel az agyban vagy halállal, amit az anya kaphat a nyomás miatt, vagy pl egy csecsemő törött vállával ami hetekig gyógyul..

Az a normális, aki egy apró veszélyekkel járó műtétet választ, nem pedig kockáztatja, hogy a gyereke sérült lehet egész életében, esetleg meghal. És ezt szült, SZERENCSÉS nőként mondom, aki csak a mázlinak köszönheti a magas apgarral született a babája, nem kellett újraéleszteni, nem sárgult be, nem nyelt kakis vizet a szülési stressztől meg nem is tudom mennyi irgalmat életre veszélyes komplikáció létezik.. Amúgy engem varrtak, nem csak gátnál, hanem hüvelyfalat, mert a gyerekem kezet végigszántott belül.

De biztosan rémes neked, hogy néha sajog egy heg a hasadon(nekem is van műtéti hegem a hasamon, néha fáj, körülötte érzéketlen, de inkább az, mint kockáztassam a gyerekem épségét)

2020. dec. 22. 16:21
 32/49 anonim ***** válasza:
80%

Na már kezdődik...Nem szokásom bizonygatni semmit, de már itt is megjelent a tipikus APRÓ VESZÉLYEKKEL JÁRÓ MŰTÉTes ősanyuka..

A császármetszés a létező legnagyobb hasi műtét, erről van fogalmad?

Tudod mennyi kockázata van akár az anyára akár a magzatra nézve? 3* annyi, mint a természetes szülésnek...Olvasgass szakirodalmat, ne a saját kútfődből okoskodj, ezt nem én mondom.

És nem kis sajgásról beszéltem..A császármetszés után a nők 90%ának vannak belső összenövései, amik mindenre kiható fájdalmat okoznak: térdfájás, hátfájás, erős migrén, méhfájdalom, hasi görcsök, stb

Engem speciel úgy néz ki újra kell műteni az összenövések miatt, de majd csak ha lemegy a covid akkor megyek vissza a dokihoz, mert 10 napos menzeszeim vannak és egyéb panaszok, ez mind a niche és az összenövések miatt.

De hogy jófej legyek csak a babát érintő hatásokat nézzük:

Gyakoribb kötödési problémák, késletett köldökellátás miatt gyakoribb sárgaság és vashiány, bélflóra és bélrendszer problémák mivel a baba nem találkozik az anyai hüvellyel, elmaradnak a vajúdás hormonális hatásai, kötődési problémák,szoptatási problémák a szeparáció miatt, nagyobb esélyel lesz asztmás, epigenetikai hatások kockázata megnő, megnő a gyermekkori elhízás esélye, kólika/cöliákia/autisztikus zavarok esélye megnő, hajlamosabb lesz 1-es típusú cukorbetegségre, megmaradhatnak bizonyos reflexek amit fejleszteni kell, mások lesznek a megküzdési stratégiái, megvághatják a babát, program császár esetén különösen megnő az esélye gyermekkori légzéskimaradásnak, alacsonyabb apgar értékek, alacsony testhő, sírósság a műtét alatti gyógyszerek miatt, aluszékonyság, alacsony glükóz szint és testhő, programcsászár esetén a baba sokkos állapota a váratlan születés miatt amire válaszreakcióként stresszhormont termel, sérül a bevésődés, ez EDA/ oxytocin/műtét alatt használt infuziok mint hatnak a babára is negatív hátrányokkal

Nőre való hatása:

A császármetszés alatti ANYAI HALÁLOZÁS ESÉLYE HÁROMSZOROSA a hüvelyi szüléshez képest.

Nagyobb vérveszteség, méheltávolítás is szükséges lehet, méh súlyos komplikációi, hematóma kialakulása, húgyhólyag és más belső szervek sérülése, magzatvízembólia kockázata hatalmas, trombózis veszély, fertőzés kialakulásának magas kockázata, hosszabb kórházi tartózkodás, hosszabb gyógyulási idő, újabb műtét szükségessége (méheltávolítás, összenövések, hólyag műtét), bélelzáródás az összenövések miatt krónikus bélproblémák, hüvelyszákület, elhúzódó menzesz (niche), méhgyulladás, csökken az újabb teherbeesés esélye, megnő a lepényleválás és méhrepedés kockázata, a heg lehet túlérzékeny és teljesne érzéketlen, elmaradnak a szülés hormonális hatásai, mentális problémák a sikertelenség érzése miatt

Na csak végülis ennyi negatív kockázata van a sima szüléshez képest.. Ja végülis semmi.

2020. dec. 22. 17:05
 33/49 anonim ***** válasza:
100%

Hát menten összekakálom magam komolyan, még jön itt a halállal, mikor a császármetszéseknél tényleg háromszorosa az anyai halálozás esélye a sima szüléshez képest :D

Na mára bezárom az internetet, nem csipázom a buta embereket.

2020. dec. 22. 17:09
 34/49 anonim ***** válasza:
12%
Kíváncsi lennék honnan szedted ezt a hazugság halmazt, a fele nyilván nem is mérhető sehogyan sem.
2020. dec. 22. 17:10
 35/49 anonim ***** válasza:
82%

Nem vagyok akkora barom, tényeket írtam le egy olyan embernek, aki azt mondja nekem, hogy én ne panaszkodjak azért mert van egy kis viszketésem..

Szerintem nem én kezdtem el megint beleállni a másikba vagy lekicsinyelni a problémáit, mikor én épp ezt írtam az első hozzászólásomban, hogy mind a kettőnek vannak komoly kockázatai, ő jött már ezzel, hogy én csak ne szüljak semmit a kis viszketésem miatt, mert ő az életét kockáztatta... :D

2020. dec. 22. 17:11
 36/49 anonim ***** válasza:
100%
Császármetszéssel foglalkozó orvosi szakmai oldalról, megadjam az elérhetőségüket ha szeretnél velük beszélni? :)
2020. dec. 22. 17:12
 37/49 anonim ***** válasza:
100%
Ez a Császárvonal oldaláról van szerintem amiket írt a fentebbi válaszoló, én is lementettem ezt, ők jelenleg a csm. szakmai csúcsa szerintem Magyarországon, ezek tényleg tények, lehet ezen háborogni vagy nem, sajnos a császármetszés orvosilag egy sokkal sokkal kockázatosabb dolog minden téren, nem hiába probálják a normális hangsúlyozom normális orvosok elkerülni. Nekem 2 császárom volt, egyik altatásos, másik csak spinális, az egész hasfalam a mai napig érzéketlen például, 8 év után is. Összenövéseim nekem is vannak, de mivel még szeretnénk harmadik babát és az is császár lesz így addig nem is műtenek.
2020. dec. 22. 17:18
 38/49 anonim ***** válasza:
84%
#35 Nyilván nem te a gyakoris ősanya méred, hanem nőgyógyászok, neonatológusuk, genetikusok mérésén és kutatásán alapulnak ezek a tények, de tudjuk, te jobban tudod náluk is amúgy!
2020. dec. 22. 17:30
 39/49 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Yummy yummy, ne nyisd meg ha érzékeny a lelked. Ilyen egy begyullad császáros has.

2020. dec. 22. 17:57
 40/49 anonim ***** válasza:
100%
Nekem CSAK olyan fájdalmaim vannak összenövés miatt, hogy gyógyszerrel is épp csak el bírom viselni. Az orvos annyit mondott: Megműthetnek, de az után is lehet összenövés. Magyarul ez már egész életemben így lesz.
2020. dec. 22. 18:05
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!