Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Miért gondolják azok az...

Miért gondolják azok az anyák, akik hüvelyi úton szültek, hogy "jobbak" azoknál az anyukáknál, akik császárral hozták világra a babáikat?

Figyelt kérdés

Annyi utálatot és előítéletet kapnak sok helyen azok az anyukák, akik valamilyen okból kifolyólag nem hüvelyi úton szültek. Nem értem, hogy miért lenne valaki kevésbé vag egyáltalán nem "anya" mert császárral szült. Vannak olyan esetek, ahol elkerülhetetlen, mert az anya és/vagy a gyerek is veszélybe kerülne vagy akár életét is vesztheti.

Sokaknál tapasztalom az alaptalan "felsőbbrendűség" érzetét csak azért, mert ők nem császárral szültek. Véleményem szerint nem lesz senki sem földanya, mert hüvelyi úton szült és nem lesz sem jobb, sem rosszabb ember és anya a szülési mód miatt, mint egy császáros anyuka. Mindkét módnak megvannak a maga nehézségei, egyik sem leányálom és megvan a maguk okozta szenvedés és fájdalom mögöttük.

Jelen álláspont szerint nem tervezek szülni több okból kifolyólag sem, csak érdekel ki miért és mi alapon ítélkezik mások felett.

Köszönöm előre is a kulturált és normális válaszokat!

2020. dec. 21. 20:29
1 2 3 4 5
 21/49 anonim ***** válasza:
82%

A neten mindenfélét írnak mindenféle emberek, nem kell komolyan venni.

Császárral szültem, teljesen jó volt és utána is csak maximum 2 napig fájt a heg. Van aki megszívja, akár a hüvelyit is.

Soha senki nem mondta, hogy a császárom nem szülés, nem beszélgetek primitív emberekkel.

2020. dec. 21. 22:33
 22/49 anonim válasza:
85%
Ha normál úton szülnél, akkor másba kötnének bele. Teljesen mindegy...
2020. dec. 21. 22:48
 23/49 anonim ***** válasza:
77%
Evolúcióval nem lehet érvelni, amióta létezik az orvostudomány. Mindenkinek halottnak kéne lennie, aki valaha életében szedett antibiotikumot például. Szóval szerintem a 21. század küszöbén, amikor lényegében testen kívül össze tudnak hozni orvosok egy gyereket, azon veszekedni, hogy az most "természetesen" születik vagy császárosan... Aha nyilván. Természetesen úton végig követték az egész terhességét, ultrahanggal és orvosi műszerekkel. Az egészben semmi "natúr" nincs már hosszú évtizedek óta. Ez csak a szokásos anyaharc, mint amikor az ovis gyerek azzal verseng a másikkal, hogy kinek erősebb az apukája. Mert nincs más, amivel felvághatna. Mindenki pontosan és kristálytisztán tudja, hogy mindkét szülés tud egyszerű és könnyű és borzasztó és szenvedéssel teli lenni, és a vakszerencsén múlik, mi jut neked. Nem az evolúció. Azt felejtsük már el...
2020. dec. 22. 00:30
 24/49 anonim ***** válasza:
68%

18

"Egyébként sokan dicsérik a természetes szülést, vannak olyan elméletek, hogy közben valami hormon szabadul fel, ami bebiztosítja a kötődést, kevesebb a természetesen szült szülés utáni depis nő, könnyebben jön a tej, meg átmasszírozza a gyerek testét a folyamat és akkor jobb lesz a mozgásfejlődése, meg hogy a hüvelybacikkal érintkezve jobb lesz az immunrendszere, meg volt valami a koponyacsontok mozgásáról is.. meg van az a tévhit, ha szenvedsz érte jobban értékeled, na erről tudom, hogy marhaság, mint a várt babát jobban szeretik."

A kötődésről 15 hós mellett nem nyilatkoznék de sztem nincs baj vele.

Kevesebb a depressziós. Persze mert egy császáros nőben sokszor az van (főleg ha még a képébe is vágják), hogy nem volt képes megszülni a gyermekét. Ezt is fel kell dolgozza.

Tejem hamar lett és sok.

A fiam 10 hónaposan már járt és soha semmi problémája nem volt. Ez genetika. Nem azon múlik, hogy született.

Ez az inmunrendszer dolog is hülyeség. Hüvelyi úton szült ismerősöm babája folyton beteg. Az enyém ritkán és akkor is enyhe lefolyású.

Nem beléd kötni akartam, csak gondoltam érdekel ezekről tapasztalat. Ja és a nem mer alagútba menni a császáros gyerek is egy baromság 😂

2020. dec. 22. 03:53
 25/49 anonim ***** válasza:
84%

Annyit tennék még hozzá, hogy ilyen országban élünk. Nem tudom máshol hogy megy ez, de a magyar még az élő fába is beleköt.

Baj ha császárral szültél, tápszeres a baba, túl korán kezded hozzátáplálni vagy épp túl későn, meleg vagy, zsidó vagy, elváltál, cigizel, gyárban dolgozol, jól keresel, macskád van, kutyád van........ Estig lehetne sorolni. Nem tudsz semmit úgy csinálni, hogy ne állhatna valaki beléd. Főleg az internet korában.

Amúgy igen benne van az is, hogy sokan verik az asztalt, hogy nekik a császár az kellll!! Ezért is gondolják, hogy az milyen könnyű meg jó.

2020. dec. 22. 04:01
 26/49 anonim ***** válasza:
83%
Ó, igen, a családinet cikke. Több helyen is összefutottam vele, katasztrofálisak a kommentek. A baj forrása szerintem az, hogy szörnyű állapotban van Mo-on a tudománykommunikáció. Az eredeti szak(!)cikk, egy nettó, semleges hangvételű ténymegállapítást tesz: mivel nem halnak meg (csúnya szóval szelektálódnak ki) a szűkebb csípőjű nők, ezért pár generáció után kissé megszaporodtak a téraránytalansági problémák a terhességben. Továbbá tesz egy tudományosan megalapozott jóslatot is, miszerint a szűk csípőjűség problémája nem terjedhet el egy bizonyos, viszonylag alacsony százaléknál jobban. Egyébként ennek is evolúciós okai vannak, mivel nemcsak azok a gének maradnak fenn, amik az ilyen csontozatot, kevésbé rugalmas ízületeket alakítják ki, hanem ugyanúgy megmaradnak a populációban a hüvelyi szülésre alkalmassá tévő gének is, most mélyebben nem mennék bele a populációgenetikába. Szóval ennyi, a szakcikk tartalma egy teljesen egyszerű, értékítéletmentes ténymegállapítás. A probléma ott kezdődik, hogy egyrészt ezt a családinet cikke nem hangsúlyozza, nem mutatja be, hogy mi értelme az ilyen vizsgálatoknak, kis híján brit tudósok jellegű lett az írás. A másik probléma, hogy az átlagkommentelők nagy része nem olvassa el rendesen még a családinet cikkét sem, vagy ha elolvassa, képtelen értelmezni, hogy sem az eredeti szakcikk, sem az azt lehozó magazin nem ítélkezik a császármetszésről, sem a császáros anyákról. Ehelyett kivetítik a félelmeiket és szorongásaikat és elkezdenek vagdalkozni, hogy a) a hüvelyi szülés mennyivel magasabbrendű, vagy b) a kutatást végző orvosok nyilván a császáros nők halálát kívánják, és szemét gyilkosok (konkrétan ilyen kommentet is olvastam). Pedig mind a kettő hülyeség.
2020. dec. 22. 05:20
 27/49 anonim ***** válasza:
76%

Ez orvosilag igazolt dolog, utolsó? Mert az én csípőbőségem 87 cm volt szülés előtt, könnyen szültem, ismerős meg 22 óràt szenvedett, a gyereke nem fért ki és meg is sérült szülésnél, pedig 110es csípővel lett terhes..

Nem tudom, ha mondanom kellene valamit, talán az ízületek rugalmassàga(mert a csípőcsontok elmozdulnak, az nem egy fix valami) határozza meg, ami genetika, meg az izmok/erőnlét, hogy ne fulladj ki az elejèn és tudd nyomni. De fenttartom hogy veszélyes a babára és sok a komplikáció.

2020. dec. 22. 07:44
 28/49 anonim ***** válasza:
64%

#27: a csípőbőséget a medencelapátok felső részénél szoktuk mérni, ez számít pl. ahhoz, hogy a ruhák passzoljanak, a téraránytalanság kapcsán viszont a medencelapátok alsó részei közti távolság számít. Ez a terhesség végén, szüléskor némileg nő az ízületek pár mm-es tágulása miatt. Plusz kicsit torzíthatja a képet, hogy a csípőkerület lemérésekor nem a csontnál mérünk, hanem van valamennyi zsír az emberen, én pl. elég dagi vagyok :) Azt nem tudom, hogy az alkatilag széles és szűk csípőknél van-e összefüggés az alsó és a felső átmérő között, a magas és alacsony termetű nőknél viszont van különbség a csípőcsont alsó átmérőjében. Statisztikailag mindenképpen, tehát egy nagyon alacsony nőnél valószínűbb, hogy relatív téraránytalanság lesz, és akkor természetesen indokolt a császármetszés. Az evolúció azért "tűri meg" ezt a csípőszélesség problémát, mert az agyunk viszont elég fejlett ahhoz, hogy megoldjuk, és életben maradjon, aki korábban nem élte volna túl :) Szerintem ez jó üzlet.

[link]

2020. dec. 22. 08:20
 29/49 anonim ***** válasza:
52%

Na, ezt nem tudtam, viszont az érdekelne, hogy a dokik honnan tudják, hogy a testünkön belül alul kinek milyen széles a csontja, mert erre nincs megszokott vizsgálat és felmérés, röntgent nem csinálnak és nem rémlik, hogy meghatározták volna hány centis átmérőjű alsó lyukon kell kiférnie a gyereknek.

Amúgy az emberek átlag testmagassága folyamatosan növekszik mindenhol a világon, lehet ezért sem halnak bele már annyian szülésbe. Köztünk a barátnőmmel 5 centi eltérés van csak magasságban, de akkor az alsó medencecsontjai miatt lehetett ilyen nehéz szülése, amiről senki sem szólt neki előre, hiszen erre nem irányul rutinvizsgálat..

2020. dec. 22. 09:09
 30/49 anonim ***** válasza:
55%

És durva, sokszor nem csak nők, hanem még férfiak is képesek ebbe beleszólni, és leszólni.

Nemrég Rubint Réka anyáknapi képe alatt láttam egy kommentet egy férfitől " Miért kap anyáknapjára virágot? Nem is szült egyszer sem, így is anya?"

Rubint Rékának 3 császárja volt. Sajnos baromi sokan gondolkodnak így, rengeteg ilyen cikk alatt ami erről szól meglehet találni a "nem mindenki kényelmes" meg az "én 25 órát vajúdtam, megszenvedtem azért a gyerekeért" típusú kommenteket.

Nem mintha a császár sokszor választás kérdése lenne, aki azt választja elég elmebeteg. A természetes szülésnek is lehet számtalan rossz következménye, de pl nekem a császár után hetekig brutál fájdalmaim voltam,és a mai napig 2 év után is sokat fáj, viszket a hasam stb. Akkor én nem mondhatom, hogy nem szenvedtem, csak azért mert nem vajúdtam? Amúgy meg a baba maradt harántfekvésben, nem is rajtam múlt, hogy nem szülhettem meg, én minden erőmmel azon voltam, hogy simán szüljek, de ha egyszer ő nem szerette volna így...

2020. dec. 22. 15:40
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!