Mennyire támogató a Péterfy vbac terén?
Sziasztok!
Mostanában mennyire támogatják a szülészek a Péterfybe a vbac-t? Első babám ott szültem, sajnos császárral végződött. A másodikat szeretném természetes úton szülni. Nyilván orvos is kérdezek, de érdekelne a 'frissen szült' anyucik véleménye is.
Oda tartozom kerületileg, de ha nem támogatnak, inkább fogadok orvost!
Köszönöm a válaszokat!
Nem, nem ugyanolyan arányban és természetűek. Ha megnézed a számokat (és nem csak rámondod, hogy megnézted), akkor egyértelmű. Forrás, hogy ne kelljen sokat keresgélned: [link]
Ha szerinted 1.89 % kockázat vérátömlesztésre ugyanolyan, mint a 4,05 % a császár esetén, vagy a császár esetén a 4.3 %-os súlyos komplikációs arány nem jóval több, mint a 0.87 %-os méh repedési arány VBAC esetén, akkor valamit nem értesz matekból.
100-ból több, mint 4 esetben a császárból súlyos szövődménnyel jönnek ki a nők, míg császár utáni hüvelyi szülés esetén 100-ból kevesebb, mint 1 az arány. Ismételt császárnál ez elmegy 8 % -ig! 8! Az összenövésekről és egyéb más sérülésekről nem beszélve (úgy mellesleg).
Nem mondom, hogy a szülésnek csodálatosnak kell lennie, de nem mindegy, hogy 4x nagyobb esélyem van súlyos szövődményekre vagy sem.
Igazad van. Én sem mondom, hogy az egyik vagy a másik a biztos. De azt igen, hogy racionális alapokon kell(ene) dönteni és nem megérzés alapján. Mert olyan nincs, hogy egy adott helyzetben mindkét út egyforma. Nincs két egyforma út. És hiszem, hogy mindenkinek van egy jobb, ami felé ha elindul, jobban jár, mint a másikon járt volna. Egyiken a hüvelysérv van, a másikon a teljes kipakolás és vérátömlesztés, például.
2. szültem, egyiket sem úsztam meg szövődmények nélkül. Mindkettőnél komolyan elgondolkodtam, hogy vajon mi lett volna a másik úton. Soha nem tudom meg, de remélem, hogy jó irányba mentem ennek ellenére. A statisztika pedig, ha nem is pontos, egy támpont mégis. Az, hogy mi kerül be, és mi nem, nem csak az orvoson múlik, hanem rajtunk nőkön is. Nem kell 20 évig titkolni valamit, ami megtörtént.
Nem kellene ebben egyetértek, de sajnos az orvosok sem eléggé támogatnak tapasztalataim szerint. Nekem volt ami a zárójelentésemben benne sem volt. Vagy pl benne volt, hogy anyatejes táplálással engedték ki a babámat. Pedig tudod mennyi tejem volt mikor vérem se volt és napokig fel se tudtam állni? Semmi. Egyáltalán nem szoptattam es lefejve is kb 30 ml-t kapott a kisfiam. Na ez se másról szólt csak a statisztika hamisításról, mert amúgy Beba tápszert evett amíg bent voltunk...
És en is úgy vagyok vele ahogy te. Kettőnknek összesen 5 komplikációnk volt. De élünk, most már egészségesek vagyunk. Többé-kevésbé. Sosem tudom meg, ha megcsászároznak jobb lett volna e vagy rosszabb... ? Legközelebb sem választanám a császárt, hanem reménykednek egy könnyű szülésben. De ha elsőre csaszarom lett volna? Nem tudom. Valószínű másodszor is azt választanám. Ezért érdekel a kérdező véleménye, ő mi miatt, mi mentén dönt vbac mellett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!