Az EDA-t azt úgy képzeljem el, hogy egy tűt beszúrnak a gerincembe? Mennyire fáj az? Konkrét leírást tud nekem adni valaki, hogy milyen!
Nem a gerincedbe!!!
A gerinc melletti izom tövébe, mert nem szúrják át a velőt.
Ülve előre kell hajolni amennyire tudsz, nem könnyű a poci miatt, és akkor beszúrják, hamar megvan, kicsit kellemetlen lehet.
Tulajdonképpen a 'karaj"-odba kapod.
A gerincbe csak lumbáláskor szúrnak az agyvíz(liquor) vételnél.
Én kaptam. Nem mondanám, hogy fáj, tulajdonképp csak a főröd felszínén érzel egy kis szúrást, de nagyon ijesztő. Egy-két percig mozdulatlanul kell lenned a fent leírt hejzetben, miközben a fájások jönnek. Maga a tudat ijesztő, hogy nem mozdulhatsz meg.
De megéri, mert nagyon-nagyon jó!
"Az epidurális fájdalomcsillapításnál előbb helyi érzéstelenítést adnak. A gerinc egész hosszán végighúzódó epidurális tér, ahova a szert majd adagolják, a kemény agyhártya (dura mater) és a csigolyákat összekötő szalagok közt helyezkedik el. Itt találhatók a gerincvelőbe be- és kilépő idegek. Az EDA-val a fájdalomingerek útját szakítjuk meg, még mielőtt a gerincvelőbe lépnének."
Nekem nem fájt egyáltalán, csak annyit éreztem, hogy valaki matat a hátamon. Oldaltfekve össze kellett gömbölyödni, ez elég nehéz fájások közepette, de ki lehet bírni. Kb 1 perc alatt megvolt és pár perc múlva már tompultak a fájások. Picit mozgolódni kell utána, mert lelassítja a kismedencei keringést. Én melegséget éreztem deréktól lefelé, tudtam mozgatni a lábam, éreztem a fájásokat, de csak feszítésnek, mozgásnak, nem fájdalomnak. Nem tudom ki találta fel, de imába foglaltam a nevét többször is :)
(sajnos végül csaszi lett, de sebaj :)
Nekem abszolút nem fájt, előtte kaptam bőr alá egy lidokain injekciót így a szúrást már nem is éreztem, gerinc mellé adják, és 2 fájás közt szúrják, hogy ne mozogj.
Utána pedig nagyon jó, én szülés után azt mondtam az orvosnak, hogy egy ilyen szülést bármikor bevállalnék. A fájásokat nem éreztem, a tolófájásoknál is csak feszülést, innen tudtam, hgoy mikor kell nyomni, de ha nem érzed, akkor a szülésznő úgyis mondja.
Egyetlen mellékhatása (nálam legalábbis csak ez volt), hogy szülés után nem tudtam pisilni, így lecsapoltak, de az sem fájt.
Könnyű szülést!
Köszönöm a gyors válaszokat!
Még egy kérdés: Ha kapok EDA-t, akkor érzem majd a gátmetszést?
A második vagyok. Csajok, az EDÁnak elvileg ki kell menni, mire a tolófájások megkezdődnek! (Azt hiszem, azért, mert érezned kell a fájást ahhoz, hogy intenzíven és megfelelően tudj nyomni, hogy a baba a lehető legkevesebb időt töltse a szülőcsatornában, ahol köztudottan nem jó a vérellátása)Mondjuk nekem se ment ki teljesen. Ami nekem egy áldás volt, de a baba 2 órán át volt a szülőcsatornában, és a kulcscsontja is eltört:(
A gátmettszést állítólag senki sem érzi, mert fájás alatt csinálják, és már a baba feje feszíti.
A varráshoz vagy kapsz egy újabb adag EDAt a kanülbe, vagy ha nem EDÁs voltál, helyi érzéstelenítőt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!