Fogadott orvossal, ha van készenléti díja, azon felül szokás adni pénzt? Vagy az már a szülés ára úgymond?
Ma kérdeztem a dokim, mondta, hogy 200 a készenléti díja, ezen felül szokás adni? Mennyit?
És szülésznőnek mennyit szokás?
Ha fővárosi vagy, én még ott is sokallom a 200.000 forintot, persze kérdéses, hogy terhesgondozás alatt adtál-e neki külön. Ha valaki kijelenti, hogy ennyi, akkor mondjuk az ennyi, bár előre elfogadni nagyon necces pénzt, utólag meg mit csinál, ha nem annyit adsz. 🤷♀️
Én orvosként rosszul vagyok a jelenlegi magyar rendszertől, ez az xy betege vagyok hozzáállástól, pláne, hogy ez jogilag is iszonyú necces sztori, pl. bekerülsz a kórházba, hívod a fogadott dokit, aki ne adj isten dugóba kerül, baleset van, útlezárás, akármi történik és nem ér be csak később. Közben te ott vagy hagyva az ügyeletesre, aki nem mer hozzádnyúlni, mert tudja, hogy a fizetésének megfelelő összeget jattoltad a helyi sztárdokinak. Tegyük fel komplikációd lesz, sürgős császár lesz a vége. Na ilyenkor ki a hibás? Nem egy ilyen esetről tudok. Ha valaki orvost akar, menjen MAGÁNKÓRHÁZBA szülni. Jaaa, hogy az nem 200.000 hanem 800.000? Igen, de legalább legális.
Látom, hogy magadra vetted kérdező, de a #8-as válaszolónak igaza volt, igenis tudatlan a kismamák nagy része, hagynak bármit a szülészeknek. Ha nincs fogadott orvosod is jogod van visszautasítani egy halom dolgot. És a statisztikák szerint kisebb a felesleges beavatkozások száma is, ha az ügyeleteseknél ( mivel kb. 3 orvos van beosztva) szülsz.
Nagyon sok rossz történetet olvastam amúgy a szülésekről, pont, hogy nem fogadott dokikkal kapcsolatban, de persze fogadottak között is volt rossz. Bemegy, repesztés, oxi, gátmetszés, és minél előbb le akarják tudni a szülést. Pont emiatt kezdtem el utánakérdezni a környezetemben, hogy biztosan olyan dokihoz menjek, aki hagyja a saját ütemében lezajlani a szülést. Ha ő nem vállalt volna el(mert ha nem lenne egy kis protekcióm nála, akkor nem vállalt volna új embert most), akkor én is mentem volna magánkórházba, kifizettem volna az 5-800 körüli összeget is amúgy. Viszont az a kórház, ahova a dokim tartozik, itt van közel, 10 perc alatt bent vagyunk, a dokiban is bízok, így nem volt kérdés, hogy ez az opció lesz.
Budapesti vagyok amúgy, igen, és ennyi pénzzel amúgy is számoltam, én nem sokallom, de persze mindenkinek meglehet az összegről a véleménye. Engem csak az bosszant fel, amikor totál ismeretlenül elítél valaki, csak azért, mert minél több helyről szeretnék infót gyűjteni. Tudom, vannak itt ősanyák is, "bezzeg anyáink, nagyanyáink idejében" felfogással, ezt is elfogadom, csak jó lenne, ha eljutnánk végre oda, hogy nem ugtajuk le a másikat, mert ő nem úgy áll bizonyos dolgokhoz, mint én... Mindenki el tudja dönteni, hogy neki mi a jó, mitől nyugszik meg, hogy és hol szeretne szülni, stb...
#41-es vagyok. Nekem totál belefér a szemléletembe, hogy a XXI. században mindenki úgy szül, ahogy biztonságosnak érzi. Legyen ez epidurálos vagy programcsászár, vagy beöntés, branül, mesterséges tágítás, háborítatlan szülés stb. Én persze a természetes dolgot pártolom, de van pcs-s barátnőm, támogatom és kívánom, hogy szép szülése legyen. Amúgy az a tapasztalatom, hogy, aki nagyon fél a szüléstől, úgyis elakadása lesz.
Nem ellened irányul, amit írtam, csak nem értem ez az ország miért van így lemaradva, hogy nem tudsz kb. 2 ugyanolyan szülészeti protokollt alkalmazó kórházat találni. Én vidéki vagyok, a nővéreim meg anya kb. 3-4 óra alatt megszültek, nem mertem bevállalni így egyik budapesti magánkórházat sem. Szülési tervet csináltam, leírtam mit nem szeretnék, jogom van rengeteg dolgot visszautasítani. Mint mondtam, orvos vagyok, de felvilágosult, én se szurkálok meg turkálok senkiben kérdezés nélkül, sőt azt is megkérdezem megvizsgálhatom-e a pácienst, ő is ember, lehet véleménye. A fogadott szülést is csak a jogi dolgok miatt írom, ugye pl. ügyeletben mit keres bent, aki nem ügyeletes, ha anyai halálozás lesz( nagyon-nagyon ritka) a rendőrség az aznapi ügyeletes listát kéri ki, ha feljelentést tesznek. Necces az egész. Végre eljuthatnánk oda, hogy az összes praktizáló orvos elkezdi emberszámba venni a pácienseket, és egységes világszínvonalú protokollokat alkalmazna. Itthon a kórházak nagy százalékában 90%feletti a gátmetszés arány, a WHO szerint 5-10% a reális. Mondjuk, ha nem azon lenne mindenki, hogy kitolás+lepényi szakot zavarjuk le 15 perc alatt, változnának a mi statisztikáink is.
Nyilván az a normális, ha mindent megbeszélnek a kismamával, vagy akármilyen beteggel, de ez sajnos nem alapvető hozzáállás.
Anyumnak 1.5 óra alatt lement a szülése velem, de repesztették, indították a szülést, és magától szakadt, nem is kicsit... Nyilván akkoriban neki sem volt fogadott orvosa, de ha más orvost fog ki, jobban is alakulhatott volna a szüléski tudja. Én nem szeretnék kockáztatni, meg szerintem az teljesen normális, hogy valamilyen szinten tartok a szüléstől. Nem rettegek, nincsenek paranoiáim, csak persze benne van a pakliban, hogy nem lesz egyszerű a szülésem, de az is, hogy tök simán fog menni minden. Bent nem marad a lányom, az tuti. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!