Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Fogadott orvossal, ha van...

Fogadott orvossal, ha van készenléti díja, azon felül szokás adni pénzt? Vagy az már a szülés ára úgymond?

Figyelt kérdés

Ma kérdeztem a dokim, mondta, hogy 200 a készenléti díja, ezen felül szokás adni? Mennyit?

És szülésznőnek mennyit szokás?

2020. máj. 5. 19:01
1 2 3 4 5
 11/46 anonim ***** válasza:
16%

6-os vagyok. Kedves 8-as, te elég érdekesen látod ezt a dolgot.

Én sem fejtem ki a véleményem inkább 😅

2020. máj. 6. 08:04
 12/46 anonim ***** válasza:
100%
Bár nem én írtam a 8-as kommentet, nyugodtan kifejthetitek. Szülészeten dolgozóként mondom, hogy bizony van benne igazság.
2020. máj. 6. 08:56
 13/46 anonim ***** válasza:
25%
Huhh, rég rossz ha egy doki konkrétan megmondja, hogy mennyit kér. Az meg a másik mikor előre kéri a pénzt is aztán természetesen pont nyaralni van mikor a szülés beindul. Sógornőm pontosan így járt.
2020. máj. 6. 10:08
 14/46 anonim ***** válasza:
78%

Miért annyira durva, ha megmondja, hogy mennyit kér? Ez egy plusz szolgáltatás. A TB azt állja, hogy ha te bemész szülni, akkor az ott lévő orvos és szülésznő levezeti a szülést. Ha neked a Jóskapista kell, aki amúgy otthon szunyókálna, mert épp nem dolgozik, azt miért ne kellene megfizetni?

Te mész úgy fodrászhoz, hogy "vágja le, majd a végén eldöntöm, mennyit fizetek"? Vagy akár étterembe? Boltba? Akárhová? Nem. És ha te adnál valamiféle szolgáltatást, neked sem tetszene, ha nem mondhatnál árat, hanem a kuncsaft jóindulatára lenne bízva, hogy mennyit ad..

Persze, tény, hogy nincs normálisan szabályozva az egész. Az lenne a normális, ha ezt lehetne legálisan, számla ellenében csinálni. Csak akkor nem kellene meglepődni, ha nem 100 ezret kérne a szülésért valaki, hanem mondjuk 200 ezret, mert a felét leadózza. Rögtön jönne a "doktor úr, inkább fizetek 100-at zsebbe".

2020. máj. 6. 10:15
 15/46 anonim ***** válasza:
25%

De akkor Jóskapista adjon számlát! Még legyen ott, ne csak az utolsó fél órára egyéb oda a fene!

Mert tudniillik ez a szitu. Bemész a kőrházba, ügyeletes megvizsgált, és ha olyan állapotban vagy, akkor értesítik az orvosod. Persze van a lelkiismeretes, amelyik egyből megy, meg van az, amelyik addig az ügyeletre hagy, amíg a kitolásra nem kerül sor.

Innen nézve röhejes a 200ezer. De mindenki úgy dobja ki a pénzét az ablakon, ahogy akarja. És olyan magyarázatot körít köré, amilyet akar, én

2020. máj. 6. 10:54
 16/46 anonim ***** válasza:
100%

Szóval a vége lemaradt:

Én leszrom!

A fodrászt meg ne keverjük ide, mert az ő tevékenysége vagy fekete vagy fehér! Szabályozott jogilag, de persze kiskapuzhat is. Ez az orvosi szürkezóna viszont olyan kiskapu, ami be van betonozva.

2020. máj. 6. 10:59
 17/46 anonim ***** válasza:
73%

Mondom, azzal a részével én sem értek egyet, hogy ez zsebbe, fű alatt megy. Szerintem a készenléti díj teljesen jogos, és az is, hogy az orvos mondja meg, hogy mennyiért hajlandó vállalni. A páciens meg eldöntheti, hogy ennyit áldoz-e rá vagy sem. Amennyiben neki 200 ezer sok, átmehet máshoz, akinél mondjuk csak 100.

Ugyanúgy, ahogy mondjuk fodrászt is válthatsz, ha nem akarsz 10 ezret fizetni egy hajvágásért. De az, hogy mennyit kér, az igen is az orvos dolga.

És persze, van olyan, mikor a doki telibeszarja a dolgot, és odaesik az utolsó 3 percre. De ennek ugye megvan a fordítottja is ám: a doki bemegy a szabadidejében a saját autójával vagy taxival, órákon keresztül obszerválgatja az asszonyt, levezeti a szülést, összevarrja stb. Aztán a kedves páciens elsomfordál egy "köszönömmel" vagy odadug egy 10 ezrest. Ami mondjuk szerintem nem igazán arányos azzal, hogy valaki 4 hétig haptákban áll, bemegy a szabadidején, fizeti a taxit vagy a benzint, eltölt ott akár 8-10 órát, aztán kap érte 10 ezret...

2020. máj. 6. 11:01
 18/46 anonim ***** válasza:
82%

Miért ne keverhetnénk ide a fodrászt? Én pl. még sosem kaptam számlát. Ahogy a kozmetikusnál sem. Ő miért teheti meg, hogy megmondja, mennyiért csinál ezt meg azt, ha utána nem ad számlát? És az orvos miért nem teheti ezt meg?

És miért csak az orvost hibáztatjuk, mikor ez az egész retek 3 tényezős?

Ott van ugye az állam, aki cseszik megteremteni a feltételeket és a tiszta útját ennek az egésznek, holott tudja, hogy mekkora igény van rá. Ott van a beteg, aki a választott orvosához bemegy a kórházba (nem a magánrendelőbe!), elvárja, hogy a doktor az állami betegek elé vegye, majd fizet neki valamennyit (ami jellemzően kevesebb, mint a magánrendelés díja, de úgy azért a semminél több, hogy a doki érezze, hogy mégis csak fontosabb, mint a többi beteg. És persze ott van az orvos, aki szintén hibás, hiszen számla nélkül kér pénzt egy szolgáltatásért.

2020. máj. 6. 11:12
 19/46 anonim ***** válasza:
73%

8-as vagyok. A készenléti díj az új " amennyit gondol, de olyan 100ezerért szoktam felkelni" korrektebb megfogalmazása. Az, hogy ez készenlétet jelent, ergo nem a szülés díja, az azért van, mert magánpraxisban a készenlétet ki tudja neked számlázno, ha nagyon kötözködik valaki, illetve nyugodtabb egy adóellenőrzés során is. A szülésért nem kérhetne pénzt, de úgy látom ez sokaknak nem világos. A fodrászhoz ha bemész, beülsz a saját székébe, a saját ollójával legágja a hajad, majd a saját maga által mrgvásárolt samponnal megmossa, az általa fizetett árammal működő saját hajszárítójával megszárítja. Ezt hívjuk magánszolgáltatásnak. Az, hogy állami kórházban az adófizetők által fenntartott intézményben és eszközök igénybevételével szül valaki, azért kell, hogy TB biztosított valaki, illetve lehetőleg oda tartozzon lakcím szerint. A terhesgondozásért kérhet pénzt, hiszen az az ő kis vállalkozása, de a szülésért kórházban nem. Tehát, a készenlétét fizeted. Az, hogy ő azt monja 200ezerért mozdul meg, ha szülsz, oké. Ezt nyilván megmondhatja. Ezzel valójában védve is van akkor, ha mondjuk nem ér be, vagy síel, nyaral, nincs kedve stb...a szülő nőt meg zavarba hozza, hiszen ez csak készenlét, ő szólt,hogy szül, de nem jött, vagy cdak a kitolás 15 percére...akkor adjak neli? Ne adjak neki? Stb. Kb 20 éve még komolyan vették egyébként ha szülő páciensük volt, mara annyira el lett kényeztetve a szakma, hogy már van,aki fel sem veszi a kismamáknak a telefont, annyira nem számít néhány 100ezer forint nekik. Rengeteg ilyen "cserbenhagyott" anyukáról tudok.

Tehát az, hogy mennyit kér/hajlandó adni, az egyéni döntés. Amiről én írtam, az az, hogy a rengeteg pénzért cserébe kapnak egy jó nagy gátmetszést, mert a doki inkább moziba menne. Vagy meg sem várja, hogy magától elinduljon, gyorsan megműt, sajnos " téraránytalanság miatt nem tud megszületni"..stb stb... Kb ezer variáció előfordulhat. Nem a pénzkidobás a legnagyobb probléna, hanem, hogy azt hiszik a kismamák, hogy biztonsagos szülést vásárolnak, mégis traumatikus sebekkel térnek haza, amire még évekkel később is keserűen emlékeznek.

Az én ágyszomszédomnak kicsi " matatással" beindította a szülését a fogadott szülésze. Ctg-re ment,megkérdezte hogy tud e maradni szülni, mert úgy látja nemsokára fog. (39. hétben) Kis kézi tagítás, oxytocin, aztán jöhetett a burokrepesztés meg a gátmetszés, meg jó sok vért is vesztett. Megszületett. Ez volt pénteken. Hétfőtől szabadságon volt a választott szülésze...Szerintem sok anyukának ismerős az ehhez hasonló történet, hozzáállás.

2020. máj. 6. 11:34
 20/46 anonim ***** válasza:
25%

Köszönöm 68%,korrektül megfogalmaztad, amit én is gondolok! Ennyi.

Ezt írtam, csak mivel nem magyaráztam körbe, bele is kötöttek!

2020. máj. 6. 12:02
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!