Muszáj boldog-boldogtalannak tudni róla, hogy a baba normális úton vagy császárral született?
Érdekes kérdés. Én is úgy gondoltam, hogy csak az fogja tudni, akinek elmondom.
Eközben, minden orvosi vizsgálatnál az első kérdések között szerepel (gasztroenterológia, szemészet).
Most az óvodai beiratkozásnál is küldtek egy olyan dokumentumot, amiben olyan kérdések vannak, hogy hpgyan született, meddig szoptattam stb.
Nem értem mi köze van szinte mindenhez, hogy hogyan született.
Őszintén szólva engem nem zavar hogy pl óvodai kérdőívben kérdezik, vagy a gyerek szemészeten is stb...
Engem inkább az zavar, illetve zavart hogy az utca embere is simán rákerdezett.
"császármetszéssel születettek közül nagyobb arányban vannak hiperaktív gyerekek."
Mutatnál erről statisztikát?
"A hiperaktivitás okai közül a legkézenfekvőbb talán az örökletesség, bár a genetikai hajlam sem minden gyermekben aktivizálódik feltétlen, több tényezőnek kell még ehhez menet közben hozzáadódnia.
A várandósság alatti problémák, mint például a késői gyerekvállalás, a rendszeres kábítószer-, vagy alkoholfogyasztás, illetve a dohányzás és egyes gyógyszerek szedése jelentősen emeli a későbbi viselkedési problémák előfordulásának valószínűségét. Rizikófaktor lehet továbbá a császármetszés, a koraszülés, esetleg a szülés közben fellépő oxigénhiány, vagy a kitolási szakaszban a jobboldali homloklebeny esetleges sérülése."
Benne van a rizikófaktorok között, de a nagyobb arány számomra kétséges.
Én mint átlagember, semmi különbséget nem látok a gyerekeim és más gyerekei között. Sem a szülés módja, sem a táplálás módja miatt.
Tőlem vadidegenek sosem kérdezték. Ha valahol valakivel szóba jött a szülés elmondtam, hogy sürgősségi császár volt. Én ezt nem érzem se intimnek se gáznak
3. Orvosoknál azért kérdés, mert hozzátartozik a kórtörténethez.
"3. Orvosoknál azért kérdés, mert hozzátartozik a kórtörténethez."
Ami csak statisztika, semmi több.
Nem mindegy, hogy tervezett császár és a 38-39. héten besétál valaki és úgy szül vagy 10 óra vajúdás után sürgősségi császár kell.
De az sem mindegy, hogy megszül természetes úton beavatkozás nélkül vagy vákuum és egyéb segítőeszköz kell, esetleg faros a baba.
Az sem mindegy hányadik héten született.
A terhességtől már ne is beszéljünk.
Szóval, nem nem kell az összes orvosnak, orvosnőnek, tanárnak tudnia.
Én hordoztam a gyerekem, ha valaki más megöleli kővé dermed. Tehát ez az infó sem segít az óvónőkön. 😂
Amerikai ismerősöknél nem kérdezik, de ott eleve gyakoribb a császár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!