Miért nem választható egy kórházban a császármetszés?
Nem vita indító, csak egyszerűen nem értem. Azt tudom, hogy magánban borsos összegekért választható de most nem ez a téma. Tehát, ha a kismama császármetszést szeretne, de nincs rá úgymond indok, akkor miért nem választhatja?
Tudom, komplikációk esetén jön a császár, vagy ha nem akarnak kockáztatni valami egészségügyi indok miatt ilyenkor biztonságosabb. De! Ha ezt vesszük figyelembe, hogy komplikációk esetén biztonságosabb, akkor komplikáció nélkül is az, hiszen éppen ezért választják. Pl. A babának esik a szívhangja vagy nem kap elég oxigént normál szülés közben, ne adj Isten oxigén hiánya lesz és ezáltal sérül. Akkor ugye jön a császár! De miért kell azt megvárni, hogy esetleg ilyen történjen? Miért baj az, ha a kismama esélyt sem akar adni ilyen komplikációknak? És egyből a biztonságosabbat kéri? Mert ugye hallottunk már olyantól is, hogy normál szülés császárral végződött és mégis sérült lett a baba. Császárnál alapból nem lett volna ilyen probléma. Meg sajnos egyik ismerősömnek is meghalt a babája szülés közben, mivel a köldök zsinór hamarabb született meg, mint maga a baba. Így nem kapott elég oxigént . Na ez sem történt volna meg ellenkező esetben...
Mind a kétféle szülésnek vannak előnyei és hátrányai. Abban egyetértek, hogy orvossal közösen dönthessen egy nő.
A pénz kérdéshez csak annyit fűznék hozzá, hogy ha mindenki eljárna szűrésekre, sokkal kevesebbe kerülne, mint amikor már baj van.
Amikor én másodjára szültem, tőlem megkérdezte az orvos, hogy császározhat-e. Indokolt volt, mert toxémia gyanús voltam romló értékekkel és VBacnak indultunk.
Utólag kérdeztem meg, hogy ha nemet mondok mi következett volna. És saját felelősségre tovább vajúdok, de mindenféle papírt aláíratnak. Tehát furcsa, hogy így kockáztathattam volna mind a kettőnk életét, de műtétet nem kérhetek.
"Én hüvelyi úton születtem, a testvérem császárral, én egészséges lettem, a testvérem oxigénhiányos, fogyatékos."
gondolom programozott császáros volt a tesód, véletlenül sem egy befuccsolt hüvelyi után tolták sos a műtőbe...
Én is császáros vagyok, fizettem érte, ezt akartam. Pénteken született a lányom, én szombaton már simán hazajöttem volna, fájni annyira fájt, hogy vasárnap már a nurofent sem vettem be. Fekvésből lassabban tudtam felülni és ülésből felállni, de ha megvolt a kívánt testhelyzet, semmi gondom nem volt. Simán tusoltam, hajat mostam (40fok volt egy szellőztethetetlen szobában), a gyerekem nem beteges (már ovis), ragaszkodik hozzám.
Én nem beszélek senkit rá semmire, csak elmondom a saját tapasztalatomat.
Az igaz, hogy egy KOMPLIKÁCIÓMENTES, GYORS hüvelyi szülés a legjobb. Csakhogy senki sem tudja megígérni, hogy az lesz.
Amúgy meg, miért is zavar bárkit az, hogy a másik nő mit választ? Miért zavar bárkit, hogy a választás lehetőségét megkaphatja az, aki azt érzi biztosabbnak???? Aki nem akarja, aki szerint naaaaaagy hasi műtét 1000+1 komplikációval, az szüljön hüvelyi úton. De miért is szólunk bele egy másik, felnőtt nő döntésébe?!
Engem nem zavar, kihogy akar szülni. Mindenkinek joga van hülyének lenni. És ebbe nálam a látatlanban ok nélkül császároztató éppúgy benne van, mint a vérmami, aki lefizetné az orvosokat, hogy forgassák be vagy hadd szülje meg a faros VBAC babáját.
Attól, hogy valaki terhes, meg elolvasott két cikket a témában a nőklapjacafén, nem lett orvos. Márpedig a császár vagy hüvelyi szülés egy orvosi döntés.
"Engem nem zavar, kihogy akar szülni. Mindenkinek joga van hülyének lenni. "
nem zavar, de leszólod. Mert aki nem úgy gondolja, mint te, csak hülye lehet.
Azért egy akksicsere kicsit erős hasonlat, nem gondolod?
AZ én dokim pl. a baba szempontjából egyetértett velem abban, hogy biztonságosabb neki a császár. Fiatal, külföldön is gyakolratot szerzett orvos, aki már az orvosin is tanít. Erről ennyit.
Ez most olyan, mint az oltások... LEHET hogy lesz kis negatív hatása (pl. láz), és elég esélytelen, hogy kanyarós lesz a gyerek, mégis beadatod, mert az a biztos. Na én így vagyok a császárral... LEHET, hogy lesz kis negatív hatása, a hüvelyinél kicsi az esély, hogy baj lesz, de ha már meg lehet előzni, az a biztos
Érdekes. Én tudok indokolni, hogy mit miért úgy gondolok, ahogy. A másik irányból csak az okoskodás jön.
Amúgy ha annyira ragaszkodunk a hasonlathoz: a szerelő ha nem köti vissza a féket, ha nem csavarja be a motort vagy a kereket rendesen... na, pont annyi esély van ezekre mint a császárnál a baba sérülésére.
Ragozzuk még?
"Fel nem birom fogni, h valaki miert vagatna fel a hasat, ha termeszetesen is meg tud szulni egy gyereket."
Mert nekem egy műtét kevésbé ijesztő, mint kilátástalan ideig szenvedni. Láttam szülés videót, és én biztosan nem fogok ezen keresztül menni. Akkor sem, ha tudom, hogy császárral valószínűleg sokkal lassabb a felépülés.
Ez abszolút szubjektív, hogy ki mit visel el jobban. Felesleges beleszólni. Én úgy látom, hogy inkább egy műtétből lábadozok, mikor már minden ok és mindenki jól van, mint kilátástalanul, kiszolgáltatottan szenvedni egy napot.
Azon is fölösleges vitatkozni, hogy melyik veszélyesebb. Mindkettő veszélyes, ez egy ilyen "üzem". Mindkettőbe haltak már bele, és születtek mindkét úton fogyatékos gyerekek. Nálam sem sokon múlott, hogy megfulladok, mert a nyakam körül volt a köldökzsinór. Anyukám pedig többször kapott vért.
Támogatnám, hogy Magyarországon is választható legyen. Ma már annyi mindent "szabad". Ha az is "természetes", és "el kell fogadni", hogy valaki nemváltó műtétet csinál, akkor egy anyának hadd legyen már joga eldönteni, hogy mit vállal és mit nem.
49, az enbyém után már 7 év is eltelt, és semmi ilyesmi nem kezd előjönni :)
reméljük a te gyereked az eszét az apjától örökli ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!