Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » "Korán" vagy "későn" szülni?...

"Korán" vagy "későn" szülni? Mikor miért jobb?

Figyelt kérdés

Én mindig is fiatal anyuka szerettem volna lenni. De akármikor lett volna lehetőségem mindig úgy éreztem még nem állok készen egy ekkora felelősségre, még "élni szeretnék" előtte, kiélni magam, hogy utána már csak a gyermeke(i)mre koncentrálhassak 100%-osan. Mert ha 10 évvel előbb szülök, akkor pont azokat a fiatal éveinket babázzuk el, amikor még tudnánk "hülyeségeket" csinálni, tehát értitek. Most 32 éves vagyok és úgy érzem, most ha belevágnánk, mire a gyerkőc felnő mi ötven egynéhány évesek lennénk, még utána is volna időnk, talán nagyszülők is lehetnénk.

Szóval szerintetek is "érdemesebb" középkorban szülni, mint fiatalon? Hogy a fiatal éveidet kiélhesd, tapasztalatot gyűjt meg minden, tudjátok, és utána már nyugodtabban belevágsz a nagy felelősségbe, DE még marad utána is időd. Szóval azért nme olyan idősen 45 évesen.

Vélemények, esetleg tapasztalatok?

2019. aug. 28. 17:16
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
38%
25 és 31 évesen szültem. Azert ekkor, mert 33 felett nem akartam szülni. A 2.terhességem megviselt nagyon, nem is tervezünk többet, mert 40 éves korunkra viszonylag önálló gyerekeket szerettünk volna nem pelenkázni. Nekünk így jó, másnak pedig pont 30 felett jó szülni.
2019. aug. 28. 17:32
 2/22 anonim ***** válasza:
64%
Mindegyiknek megvan az előny és hátránya is. Fiatalon könnyebben esik teherbe az ember és (állítólag) könnyebb a szülés is. És még energikus a gyerekneveléshez. De elmegy a fiatalsága, kimaradnak a bulis idők, meg amikor lényegében bármit megtehet. A tanulásról nem is beszélve. Ha vki túl idősen (35 felett) vállal gyereket, már túl van mindenben, jobb esetben van saját lakás, ház, autó, biztos munkahely, jövedelem stb. És komoly párkapcsolat. De már nehézkes a teherbeesés, és egy idősebb nő már annyira nem energikus, mint egy 20 éves. És túl nagy lesz a korkülönbség, jóformán nagymama korú lesz, mikor felnő a gyereke. De ez elég általánosítás, természetesen vannak olyan 40 éves nők is, akik fittebbek, mint jóval fiatalabb társaik és egészségesebbek is. Én 25 éves kor körül szerettem volna szülni, de csak 34 éves koromra teljesedett be. Nem tartom magam túl öregnek ehhez, de ha vissza csinálhatnám az időt, jó pár évvel korábban szülnék.
2019. aug. 28. 17:50
 3/22 anonim ***** válasza:
51%
24 évesen szültem az elsőt 28 leszek amikor megszületik a második. 30 felett nem szeretnék már gyereket. Egyrészt mert a test is könnyebben alkalmazkodik / regenerálódik fiatalon, másrészt mire 40 leszek szeretnék már önállóbb gyerekeket és megint kalandozni a férjemmel. Én is fiatal anyuka szerettem volna mindig lenni, 22 éves koroming kibuliztam, pasiztam magam majd megismertem a férjemet. Az első gyerek nem volt tervben, én is így voltam vele: nem állok készen, nagy felelősség, szabad akarok lenni stb de hiszem, hogy a legjobbkor jött ez a gyerek. Nekem nem lett volna merszem bevállalni direktben de mindig is így képzeltem el az életemet, abszolút ott vagyok ahol lenni szerettem volna de ha rajtam múlik kb 10 év múlva lennék itt és nagyon bánnám.
2019. aug. 28. 17:50
 4/22 anonim ***** válasza:
72%
Én is szerettem volna 30 alatt megszülni mindkét gyereket. De most sikerült csak lakást venni. Nem fogok azon bánkódni, mi lett volna ha.. Rengeteg élményt gyűjtöttünk a férjemmel. És szerintem most sem vagyunk elkésve. 30N
2019. aug. 28. 18:25
 5/22 anonim ***** válasza:
63%
Nagy családot akartam és nagyon fiatalon. De érettségi után egyetemre mentem és karrierről álmodoztam meg életszínvonalról. 25 évesen ismertem meg a férjem, mindketten a munkánkra összpontosítottunk és arra, hogy megteremtsük az anyagi feltételeket a nagy családhoz. Most 30 évesek vagyunk, a pénz összegyűlt, a feltételek adottak, két éve nem esek teherbe, sok százezer vagy még több elment a vizsgálatokra a gyógyszerekre a lombikra és inszeminációra. Egészségesek vagyunk, az ok ismeretlen. Úgyhogy ennyit a sok várakozásról meg gyűjtögetésről meg az időhúzásról.
2019. aug. 28. 18:54
 6/22 anonim ***** válasza:
53%
28 és 31 évesen szültem, most úgy érzem, hogy jobb lett volna korábban, és akkor lenne még sok idő egy 3. babára is, de így "sietni kell", ha nem akarok kifutni az időből.
2019. aug. 28. 18:58
 7/22 anonim ***** válasza:
64%

Vicc, hogy mindenki le van pontozva, azok jobban, akik korabban vállaltak gyereket, mint a mostanában megszokott.

Nem tudom, mi nem jo a válaszomban, de én úgy ereztem, hogy fiatalon szeretnék anya lenni, majd ha a kisebb is bölcsis lesz, épithetem a karrierem. Ismerem magam annyira, ha a gyerekek előtt érem el a terveimet, nem hagynék ott egy vezető pozíciót babázásért, mi pedig szerettünk volna gyereket.

2019. aug. 28. 19:58
 8/22 Coffelia ***** válasza:

Ez teljesen az adott két ember személyiségének, és otthonról hozott mentalitásának a függvénye. Van olyan barátnőm, aki 21 évesen szült, és csak évekkel később a következőt, olyan is, akinek négy van, és olyan is, aki már majdnem 30 volt, mire az első megszületett, és még 35 alatt lett nekik három.

Én például 31 voltam, ha hamarabb szülök, nem lettem volna érzelmileg elég felnőtt hozzá, és nem is nagyon volt napirenden a téma. Aztán egy kósza gondolat után elsőre sikerült, mintaszerű, problémamentes terhesség, átlagértékek, szóval a korom semmiben nem jelentett hátrányt. Idén leszek 35, és nem tervezünk többet, bár öregnek abszolút nem érzem magam, és a családunkban a klimax baromi későn éri el a nőket, de szeretnék újra dolgozni, és a szakmám mellett egyelőre úgy érzem, több gyerekkel nem lehet egyensúlyt tartani. Van 43 éves ismerősöm, aki 40 évesen szülte a másodikat, és egy terminátor a csaj, fittebb, mint én. Szóval tök komolyan mondom, hogy ez mindenkinél teljesen más.

2019. aug. 28. 21:07
 9/22 anonim ***** válasza:
34%
Nincs semmi rossz a válaszodban! Egyszerűen a mai világban nem divat a szaporodás, a rongyrázás a menő, de óriási szerencsénkre ez evolúció a mi oldalunkon áll.
2019. aug. 28. 21:08
 10/22 anonim ***** válasza:
79%
24 évesen szültem és most fogok 32 évesen. De most úgy érzem még 40 évesen is bevállalnék. Elég tragédia volt már az életemben hogy tudjam semmi sem biztos...
2019. aug. 28. 21:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!