Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Rooming-in kontra "sima" szoba?

Rooming-in kontra "sima" szoba?

Figyelt kérdés

Szombaton töltjük a 40 hetet, és bizonytalan vagyok, hogy szülés után hogy döntsek?

Ti melyiket választanátok/választottátok? Az elsőt, ahol a babád végig melletted van, te vigyázol rá, pelenkázod, figyelgeted, pihenni- hát keveset tudsz. Vagy a hagyományos szobát, ahol pár napot "még" pihenhetsz, és csak szopizni viszik be neked a babát. Hiszen, ha hazamész, onnantól nincs megállás. (Milyen jó is lenne már ott tartani:)

Tapasztalatok, vélemények érdekelnének.

2010. júl. 13. 09:29
1 2 3 4
 1/35 anonim ***** válasza:
81%
Nem kérdés, amikor velem lehet. Erre vágytam 9 hónapig. És amúgy annyira teli vagy adrenalinnal, élményekkel, hogy alig tudsz aludni, és nem a baba miatt. Az első éjszakát végigaludta a kórházban, a másodiknál 1* kelt fel enni éjjel. AMiután hazajöttünk persze nem volt ilyan jó kislány. Annál nincs is jobb, mint a 9 hónap után, meg a szülés után összebújhatsz a kis bébivel. Ja, és ahol én szültem, amikor csak akartad betolhattad az "őrzőbe".
2010. júl. 13. 09:34
 2/35 anonim ***** válasza:
81%
Én együtt voltam a babámmal, ez volt az egyetlen jó a kórházban tartózkodásban, úgyhogy szívből javaslom :) Nekem aludt 2-3 órákat, így pihenni is tudtam.
2010. júl. 13. 09:34
 3/35 anonim ***** válasza:
79%

Attól függ milyen típus vagy. Én speciel nem bírtam a babám nélkül. A legtöbb gyerek ilyenkor még sokat alszik, nem zavar különösebben, hacsak azért nem mert nem bírod letenni, olyan jó csak nézegetni is. Első szülésemnél nem volt kérdés, ott csak együtt lehetett a baba és a mama, kivéve ha gond volt a gyerekkel. Másodszor elvileg elvitték volna ha akarom, de miután halottam hogy a babák másfél órát üvöltöttek, mert a csecsemős otthagyta őket és megasztárt nézett, onnantól én nem adtam be a sajátomat. (Akkor is kikértem 5 perc után)

Szóval ezt csak te tudod. Lehet hogyha elviszik akkor azért nem tudsz pihenni, mert agyalsz hogy valyon mi lehet vele. Én így voltam.

2010. júl. 13. 09:36
 4/35 anonim ***** válasza:
81%
Én mindkettőt kipróbáltam. Az első gyerkőc hosszú vajúdás után született, akkor kifejezetten jó volt, hogy nem töltötte velem az éjszakákat. Nappal ott voltak a gyerekek, de a csecsemős nővérek látták el. A második gyerkőc gyorsan megszületett, ő 24 órában velem volt, mindent én láttam el körülötte. Szerintem ha megoldható, azt válaszd, hogy nappal veled van, de éjszaka ne, mmert kell a pihenés neked is.
2010. júl. 13. 09:40
 5/35 anonim ***** válasza:
77%

Mindenképpen a rooming in-t javaslom. Nagyon fontos, hogy ha szoptatni akarsz a későbbiek folyamán, ezekben a napokban alapozod meg a tejtermelést. Ha rendes szobában vagy, nem tudsz (minimum!) 3 óránként szoptatni (a babának ekkor még pici a gyomra, gyorsabban emészt, de ez változik később), és ez rossz hatással van a tej beindulására. Én már megbántam, hogy nem olvastam alaposabban utána a szoptatásnak a szülés előtt, még most is gondjaink vannak a 11 hetes babámmal a tej mennyiségét illetően. Senki nem tudta a kórteremben, hogy mi volna a helyes, és mindig tápszert kértünk a babának, ha sírt, pedig talán újra meg kellett volna szoptatni, vagy csak böfiztetni.

Nálunk a roomin úgy működik, hogy nem vagy a babával 24 órában, ha akarod visszaviheted a csecsemősökhöz, és tudsz pihenni, de ekkor is jó ha meg van etetve, mert különben ha megnyekken, tápszert adnak neki, és emiatt kevesebbet akar majd szopizni. Persze ha tápszeres baba lesz, ez nem baj, de nálunk nem valami kíméletesen etették őket. Már 1-2 napos korában 30-40 ml adtak neki, pedig a gyomra térfogata ekkor még sokkal kisebb!! Szinte mindegyik baba bukott tőle!

De ha belegondolsz, jó a roomin, mert összeszokhatsz a babáddal. Mire hazamész, már jól ismer, és a pelenkacsere/pólyázás mikéntjét is el tudod sajátítani.

A másik oldal mellett nem tudok érveket felhozni...

Még annyit, hogy fejőt vigyél a kórházba, mert én úgy jártam, hogy szülés után 9 órával láttam először a babámat, és addig nem szoptathattam (persze a mikor kihozták először akkor sem, mert telenyomták tápszerrel, amit az ölembe bukott, és nem is mondta senki, hogy esetleg szoptassam meg, ha már idehozták, inkább gyorsan megetették, máig sem értem...). Tehát ha sokáig nem tudod szoptatni, inkább fejjél, mert különben bedurran a cici, és a fejés a szoptatást imitálja a szervezeted számára.

Bocs, hogy hosszú voltam, de nagyon felháborít a tájékoztatás hiánya, ahogy nálunk bánnak a kismamákkal a kórházban.

2010. júl. 13. 09:50
 6/35 anonim ***** válasza:
78%

9:50-es

Én mindkétszer sima kórteremben voltam. 3 óránként hozták szopizni a babát kb. 1 órát volt ilyenkor velünk. Éjszaka is kihozták ha felébredtek.

Mindkét lányom 6 hónapos koráig anyatejes volt, még teát, vizet sem ittak!

Tehát nem ezen múlik.

Nekem hosszú, nehéz szülésem volt (1. 4680 gramm, 2. 4950 gramm). Nekem jó volt pihenni, magamra figyelni, óránként zuhanyozni, rendbe tenni a gátsebem... Kimenni a társalgóba a férjemhez, családomhoz.

Kedves kérdező

Te magad érzed, hogy melyik típusba tartozol. Egyik sem jobb, mint a másik, a más. Szerintem nem ezen múlik sem a sikeres szopatás, sem az, hogy jó anya leszel-e.

Hallgass a szívedre, majd az megsúgja. Csak divatból ne dönts egyik mellett se.

2010. júl. 13. 10:03
 7/35 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! ha a szívemre hallgatok a rooming-in-t választanám, de majd meglátjuk, hogyan alakul a helyzet. Bízom benne, minden rendben lesz!:)

További szép napot Mindenkinek!

2010. júl. 13. 10:28
 8/35 anonim ***** válasza:
76%

Én a terhességem alatt csak a rooming-in-t tudtam elképzelni, aztán meg annyi vért vesztettem, hogy még az ágyban feküdni is nehezemre esett a szülés után, így aznap, mikor először kihozták a picimet, feküdtünk egymás mellett és ismerkedtünk, aztán éjszakára elvitték.

Nappal végig együtt voltunk ezután is, de a kórházban, ahol szültem az a szabály, hogy ha baba van a szobában, akkor éjjel égni kell a lámpának, ergo aludni nem lehet:( A szülésem másnapján egy olyan anyuka került a szobába, aki még nálam is ramatyabbul volt a szülést követően, szegény alig élt. Így aztán rá való tekintettel megbeszéltük a szobatársakkal, hogy éjjel lámpaoltás lesz, és mindhárman elvitettük éjszakára a babánkat. Akkor aludtam egy jót én is. Harmadnap mentünk haza, onnantól aztán nem volt megállás:)

Ezzel csak annyit akartam mondani, hogy ahogy mondod te is, a helyzet adja majd, hogy veled lesz-e éjjel a pici. Látod majd, hogy érzed magad, mennyire vagy tettre kész. Nekem jó volt így, hogy egész nap reggeltől estig velem volt a kisfiam, azt azért nem szerettem volna, hogy napközben is csak a szoptatás idején láthassam. Azt viszont bevallom, hogy az éjszakai pihenés jól esett. Két éve akkor aludtam utóljára végig az éjszakát:)

Úgy vagyok vele, hogy a második babánál is mérlegelem majd az adott helyzetet, de remélem, nem visel meg annyira a szülés, és velem lehet majd kezdettől, azért akkor már rutinosabb leszek:)

2010. júl. 13. 11:13
 9/35 anonim ***** válasza:
76%
Én rooming in szobában voltam. Első éjszaka nem volt velem a Picur,mert infuziót kapott. Utána éjjel egyszer kelt fel enni. De bármikor bevihettem a csecsemösökhöz.Pl akkor amikor zuhálni akartam.Szólni kellett hogy most 10percre vagy 3órára viszed be a babát. S attól függöen adnak neki pl enni tápszert. Bevihettem akár csak ebédelésem,vagy rokonlátogatás idejére. tudtam pihenni is,fürdetni napi egyszer kellett,pelusozást is megcsinálták és megmutatták hogy kell. Itthon is jó baba,egyszer kell fel éjjel.3hós.
2010. júl. 13. 11:22
 10/35 anonim ***** válasza:
75%

Én meg is haltam volna, ha nem lehet velem a babám. 9 hónapig velem volt, aztán hirtelen elvették volna...

Nem igaz, hogy nem lehet pihenni, ha veled van, hiszen egy újszülött egész nap csak alszik, semmit nem kell vele csinálni. Néha cicire teszed és kész. Pelenkázni napi 1-2 alkalommal kell csak, mert figyelik a pelusát (nálunk azt is a nővérek csinálták). Fürdetni-öltöztetni pedig a nővérek elviszik, azt se a mamának kell csinálni.

Most a második babámat várom, máshol fogok szülni, mint először, de direkt olyan kórházat kerestem, ahol egy percre sem veszik el tőlem a babámat. Nekem ez fontos. Nem azért szülöm, hogy pihengessek még pár napot, egyből az enyém, egyből akarom őt. (Persze más, ha valaki eü okokból adja le a közösbe.)

2010. júl. 13. 11:46
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!