Valóban az anyatej a legjobb? Akkor az én gyerekemen miért nem látom az előnyöket?
Van egy 6 és egy 4 éves fiam.
Mindkettő időre, császármetszéssel született, tehát a "kiindulás" ugyanaz.
A nagy pár hetesen már tápszeres lett, a kicsi több, mint 3 évig szopizott, 6 hónapig kizárólagosan, de 2 éves korig igen aktívan, még éjszaka is.
Ennek ellenére én nem tapasztalom az előnyeit.
A kicsi sokkal többször volt beteg (nátha), antibiotikum is kellett neki többször, a nagynak csak 1x. Ő elkapta a rotát is. Kicsiként hasfájós volt
(figyeltem az étkezésre). Ekcémás mindkettő, és mindenhol azt olvasni, a tápszereseknél gyakoribb, hát nálunk ez sem jött be, sőt a kicsinek az egész testén jelentkezik, a nagynak csak a combjain.
Az egyetlen előnyét a szoptatásnak abban látom, hogy lelkileg jó érzés volt mindkettönknek. Ő imádott szopizni és én is nagyon szerettem a szoptatást.
Olyan sokan támadják azokat, akik nem akarnak szoptatni, hogy megfosztják a legjobb, legegészségesebb táplálékot a gyerektől, de ha valóban ez a legjobb, akkor nekem miért betegesebb az anyatejen nőtt gyerekem? :( Nem egy dohányos, piás, szendvicsen, kólán élő nő vagyok pedig.
Érdekes, hogy nem lett ellenállóbb a szervezete :/ Ezt várná pedig az ember.
Viszont a babának a bőrkontaktus is nagyon fontos, tehát ezzel mindenképpen jót tettél neki!
Nálunk a nagy 2.5 éves és 15 hónapos koráig szoptattam, a kicsi most lesz 10 hónapos és még tuti hogy egy jó ideig szoptatni fogom... Nagy először 10 hónaposan lett beteg (nyaralás alatt... új környezet/repülőút), amúgy ezen kívül 11 hónapos koráig nem volt rendszeresen gyerekközösségben, baba-mama klubban sem.
A kicsi már 2 hónapos korától jött velünk mindenhova és így hamarabb ki volt téve a különböző virusoknak stb, de ha ő otthon is maradt volna, a nagy hozta volna haza a vírusokat ígyis úgyis... Szinte mindig egyszerre vagy pár nap eltéréssel betegedtek/betegednek le, csak a nagy immunrendszere gyorsabban legyűri a betegségeket már. A kistesók ilyen szempontból szerintem hátrányosabb helyzetből indulnak.
És azt se felejtsük el, hogy hiába ugyanazok a szülők, nem minden testvér örököl egyformán betegségeket sem (ugyanaz a betegség/allergia súlyosabb vagy enyhébb formában jöhet elő), egy fertőzést se ugyanúgy küzd le az immunrendszer még ikreknél se (pl. egyiknél kialakul szövődmény, másiknál nem - saját tapasztalat).
És hát ahogy az előző válaszban is írta valaki az anyatej vs. tápszer előnyét nem pár gyereken lehet vizsgálni, hanem minimum egy több ezres/százezres populáción.
Én tápos voltam, a bátyám anyatejes.
Szinte sohasem vagyok beteg, max. 5-8 évente 1x; és abból is hamar kigyógyulok. Lázas 34 év alatt egy kezemen meg tudom számolni hányszor voltam.
Ezzel szemben a bátyám egész pici korától kezdve rendkívül beteges volt. Az iskolában minden évben súrolta hiányzásai számával az évismétlést. 25 évesen rákos lett, de szerencsére meggyógyult. Most, hogy gyerekei vannak, azonnal elkap tőlük mindent, és 2-3 hét, mire meggyógyul...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!