10 napos babanak, kb 50 perc szopizas utan, mennyi tapszert lehet adni, egeszen addig amig mar o nem ker tobbet?
Meg kell mérni szopi előtt és után 24 órán keresztül így kijön az összmennyiség és ki lehet számolni mennyit kell pótolni.
A védőnő ebben tud segíteni.
Ha kevés a tej attól még a babának enni kell hiába okoskodnak a szoptatás fanok.Van amikor nincs vagy nem elég a tej ez nem akarás kérdése.
Gyors kérdés: hány pisis pelus van?
Legalább négy: van elég teje az anyának.
Ha nincs, akkor nem ilyen 20 ml-ket eszik, hanem sokkal többet. Anyuka váltson mellet, meg lesz a "hiányzó" 20 ml.
Tömi a kezét, nyűgös: szopizni szeretne. De: lehet, hogy azért mert álmos, és cicin akar elaludni. Hidd el, ebben a korban a szopizás mindenre gyógyszer, csak a kakis pelusra nem!
A tápszer pedig nem arra való, hogy túleteted vele a gyereket, hogy órákra beájuljon. Azért alszik tápszer után, mert a kis szervezete komoly munkát végez, mire azt a sok felesleget megemészti. Nincs másra energiája mellette.
Elhiszem, hogy anyukának kényelmes, ha órákig elvan a baba a kiságyban. De a tápszer akkor se erre van!
Mértétek a súlyát? Mennyit hízott?
Mikor ennyi idős volt a kisfiam, én is azon rugóztam, hogy biztosan kevés a tej, állandóan éhes. Aztán a kis éhező 30 dekát hízott egy hét alatt...
Nyugi. Minden kisbabás anya azon görcsöl az elején, hogy kevés a tej. Nem, nem kevés, ha a baba hízik rendesen.
Én is a pisis-kakis pelusok számát akartam kérdezni, ahogy elôttem. Ha van elég, akkor a tej is van, hiszen ami kijött, az be is kellett, h menjen.
Az biztos, h ha már most pótoltok, anyuka teje rohamosan apadni fog. Erre számítsatok.
Egyèbként meg 13-mas, de igen, pontosan a gyakori mellretételtôl szaporodik a tej, nem tudom, miért írsz ekkora butaságokat, hogy nem.
Kérdezô, szerintem 1-2 napig figyeljétek a pelusok számát tápszer nélkül. Ha elég, nem kell a tápszer. Ha kevés, beszéljetek az orvossal, h mit javasol, melyik tápszert.
És csak elöljáróban írom, h növekedési ugrásokkor (3 és 6 hét, ill. 3 és 6 hónap körül) megnô a baba kajaigénye, de akkor sem kell pótolni, csak igény szerint mellre tenni. Így a tejtermelés utoléri a keresletet.
13-as! Ritka tájékozatlan buta ember vagy. Minél többször teszi az anyuka mellre a babáját (minden szopi elején beindul a tejleadó reflex, ez kell a tejtermeléshez), annál több inger éri a mellét, és több tej termelődik. A tej nem két szoptatás között termelődik, hanem szopi közben a tejleadó reflex csakúgy nyomja ki a tejet.
Az anyuka szoptasson minél többet. Az sem baj, ha egész nap mellen van a baba, egy ekkora babának a legbiztonságosabb érzést az anyamell közelsége, illata, tapintása adja. Miért ne cumizhatna azon? Mert rászokik? Amilyen könnyen egyesek szerint rászokik, olyan könnyen le is szokik majd, amint kezd nyiladozni a kis tudata.
13-as! Ha nem értesz a témához, viszont eleged van a "szopifanokból", ne szólj inkább hozzá a témához! Totál félreviszed az egészet, szerencsétlen kérdező pedig (tapasztalat híján) próbálhatja kiválasztani a számára hasznos infómorzsákat.
Kérdező! 10 nap alatt még közel sem áll be a kereslet-kínálat, főleg, ha még pótoltok is tápszerrel. Sok anyukának a szülés utáni 3-4. napon lövell be egyáltalán a teje. Nyugi, szoptasson a párod, felejtsétek el az üveget! Persze, csináljatok végig egy egynapos súlykontrollt: a reggeli első szoptatástól (vagy ha éjjel szopizik, akkortól) az esti/éjjeli utolsóig mérjétek meg a babát szopi előtt és után is, a megevett mennyiségeket pedig írjátok egy papírra. A neten találtok infókat azzal kapcsolatban, hogy egy ekkora babának mennyit kellene ennie, és hogyan tudjátok kiszámolni, hogy a ti értékeitek jók-e. Valamint fontos adat valóban a pisis-kakis pelusok száma és a heti (sokak szerint csak a havi) súlygyarapodás.
Nem, nem vagyok szopifan, csak felfogom ésszel, hogy az anyatej valóban egy csoda, a baba számára a legideálisabb (és az egyetlen ideális) táplálék az első 6 hónapban, és még utána is nagyon hasznos.
Kérdező! Két gyermekemet szoptattam, a fiamnál (első baba) én is bizonytalan voltam az első 3 hónapban, nem tudtam, van-e elég tejem, ijesztő volt egy-egy növekedési ugrás, azokon a napokon szó szerint a mellemre tapadt a fiam, felturbózta a tejmennyiséget. Voltak napok, amikor meztelen felsőtesttel bebújtam a babámmal a nagyágyba, és engedtem Neki, hogy akkor és annyit szopizzon, amennyire szüksége volt. Ezt szoptatási tanácsadó javasolta. Nyilván ez csak első gyereknél kivitelezhető, de nagyon nyugodt napok voltak, beláttam, hogy a kisbabám igényei az elsők, nem Ő kopogtatott erre a világra, hanem mi akartuk Őt.
14-es jol leirta. Pisis-kakis pelenkak szamabol es sulygyarapodasbol latszik, hogy van-e eleg tej. Az elso hetekben az sem furcsa, ha allandoan, 0-24-ben mellen akar lenni, ilyenkor all be a megfelelo tejmennyiseg, ami attol lesz eleg, ha eleget a mellen van. Ha maradtak benned ketsegek, erdemes lenne a facebookon a Szoptatasi kerdezz felelek csoportban kerdezni szakertoktol, vagy ibclc szoptatasi tanacsadot megkerdezni. Ez is segithet, szoptatasi tanacsadok kepzesi anyaganak kivonata:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!