Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Elítélendő szerintetek, ha...

Elítélendő szerintetek, ha egy anya azért nem akarja szoptatni a babáját, mert félti a mellét?

Figyelt kérdés

Szerintem nem, de kíváncsi lennék a véleményekre.

A mai világban úgy gondolom kevesen engedhetik meg maguknak a mellplasztikát. Természetesen tudom, hogy nem jobb, ha a baba anyatejet kap, mint tápszert, de a szépség is fontos, főleg ha addig szép, feszes melle volt valakinek.

2010. jún. 1. 00:07
1 2 3 4
 21/40 anonim ***** válasza:
50%

Én is a tápszer ellen voksolok, mint mindenki.

Csak nem értem. Fotómodell vagy, vagy pedig a pasid vett rá erre a hülyeségre? Mellesleg plasztikázni szoptatás után is tudnál, ha szüksége van erre az önbizalmadnak.

2010. jún. 1. 06:05
 22/40 anonim ***** válasza:
57%
Nekem nagyon szép kis feszes mellem volt terhesség előtt, sőt, még a terhesség alatt sem nőtt meg, csak amikor elkezdtem szoptatni. Most 4 hónapos a babám, szoptatom, sokat fejtem eleinte, néha még most is. Elszomorodom néha amikor a mellemre nézek, tele van vörös csíkokkal, megereszkedett egy kicsit...de amikor a pici babám elégedett arcára nézek szopizás közben/után...elfelejtem, ezt soha nem éred el tápszerrel. Ez én vagyok! Ha valaki úgy gondolja, hogy nem érezné jól magát a bőrében, ha nem lennének szépek a cickói, akkor ne szoptassa. A babának sem jó, ha az anyukája depressziós a túlzottan megváltozott teste miatt.
2010. jún. 1. 06:58
 23/40 anonim ***** válasza:
100%
tényleg az anyatej a legjobb a babának,de ha eleve idegenkedik az anyuka a szoptatástól,akkor a baba is megérzi szerintem.mindenki csinálja úgy,ahogy neki jó.nem ítélem el az ilyen anyukát,szüljön gyereket,csak én örülök,hogy van tejem és a kisfiam a legjobbat kapja tőlem.aztán majd a cicit korrigálom egy jó melltartóval.mert műtétre nem lesz pénzem.
2010. jún. 1. 08:06
 24/40 anonim ***** válasza:
35%

Egyértelműen IGEN! Igen! Igen!

NAgyon elítélem és nem is tartom anyának, akkor minek szült gyereket?

PErsze fontos a szépség, de egy ANYÁNAK nem lehet fontosabb mint a gyermeke!

2010. jún. 1. 08:13
 25/40 anonim ***** válasza:
42%
Oké ne szoptasson de akkor tegye ki a cickókat és mutogassa mindenkinek hogy milyen szép.Ne takargassa különben minek az egész hogy a ruha alatt legyen?????Á....sétálgasson úgy az utcán és mondja szültem 10 gyereket és a cicim áll....Hihetetlen észrevettétek hogy minden második kérdés a következő:NEM SZERETEK SZOPTATNI,FÉLEK SZOPTATNI,ELCSÚNYUL A MELLEM,ELEGEM VAN A SZOPTATÁSBÓL az ilyen nők minek szülnek???
2010. jún. 1. 08:44
 26/40 anonim ***** válasza:
51%

elítélendő.

de attól még lehet jó anyuka minden más téren:)

2010. jún. 1. 09:56
 27/40 xStefix ***** válasza:
75%

Jaja, minden héten van egy ilyen kérdés. :) De nem baj, sok érdekeset jelez ez számunkra. Ha pszichológus, szociológus vagy kultúrantropológus lennék, élvezettel vetném magam a témába, sok érdekes összefüggést lehetne találni!

Szerintem két szinten lehet beszélni a kérdésről: biológiailag és etikailag. (És előrebocsátom, én is negatív választ adnék mindkét szempontból.)

Biológiailag nyilván nem normális, ha valaki nem szoptat, mert a szervezetünk "így lett kitalálva". A Természet (ami véleményem szerint mindig a Tökéletesre törekszik) úgy alkotta meg az embert, hogy emlős állat legyen. Aki tehát ezt nem veszi figyelembe, az a saját genetikai kódja ellenében dönt. (És ide jön most minden olyan érv, ami az anyatejet és a szoptatást támogatja, mint az anya és utódja életbenmaradásának és egészségének biztosítója. Ezeket mind tudjuk.) Szóval ezeket a tudományos tényeket, összefüggéseket nem nagyon van értelme megkérdőjelezni, mert ezek kvázi axiómák.

A másik, az etikai oldal már sokkal izgalmasabb, szerintem itt van a kutya elásva. Mert az etika nem egy kézzelfogható tudomány, hanem "elvont" erkölcsi szabályok gyűjteménye - amiket mi magunk szabunk meg, állítunk össze. Ennélfogva viszont időnként változnak is.

Ugyanígy van ez a szoptatással is. A történelem folyamán nem egy olyan időszak volt, amikor "nem volt divat" szoptatni, hanem pont az volt az elfogadott/követendő, ha valaki a saját tökéletességét féltette jobban, semmint ilyen módon is gondozza az utódját. Milyen érdekes, hogy manapság megint ez a szempont került előtérbe.. Vagyis annyira nem is érdekes, hanem inkább "természetes" (hű de fura ezt a szót használni itt!:), merthogy a demokrácia vagy még inkább a liberalizmus korát éljük. Azaz, ma már mindenki azt gondol, amit akar, úgy dönt, ahogy akar. És ez egyrészt nagyon jó, mert végre "szabadok" vagyunk, a saját belátásunk szerint cselekedhetünk - másrészt nagyon rossz is, mert sorra tűnnek el azok a kapaszkodók, szabályok, amik eddig az életünket irányították, amik átsegítettek minket a nehézségeken. Persze nem minden régi érték megőrzendő, de azért az sem jó, ha mindenen gondolkodás nélkül átlépünk (lásd vallás/hit, hagyományok, Természet-esség stb.). Szóval nem könnyű egy földi halandónak eldönteni, hogy mikor és miben dobja fel a Régit és kövesse az Újat. Én azt szoktam mondani, hogy a liberalizmus kora nem a Döntés Szabadságát hozta el, hanem a Dilemmázás Szabadságát. :)

Én (hogy segítsek magamnak a jobb irányt megtalálni) ilyenkor mindig arra gondolok, hogy mi az, ami kiállja az idők próbáját: mert az, ami hosszú évszázadokon vagy évezredeken keresztül fennmarad, valószínűleg "tud valamit". Nem biztos, hogy ez a Tökéletes, de hogy Jó/Jobb, az valószínű. Hosszabb idő alatt ugyanis több esély van rá, hogy kiderüljön, ha valami hiányos vagy selejtes, és az előbb-utóbb minden bizonnyal el is fog tűnni. (Hogy kerek legyen a történetem, lásd Darwin evolúcióját, mint biológiai bizonyítékot.:)

Szumszum, szerintem azért merül fel újabban egyre gyakrabban ez a kérdés (a hasonszőrűekkel együtt), mert egyre többen érzik meghasonlottan magukat. Általánosságban tudják, hogy mi (lenne) a biológiai szabályszerűség, de a mai "modern" kor szabadságígérete azzal a hamis lehetősséggel kecsegeteti őket, hogy az ilyen "korlátokat" nyugodtan fel lehet rúgni, mert ma már mindenkinek megvan a saját igazsága. Magyarul, elméletileg szoptatnom kellene, mert az a normális a testem, a lelkem és az elmém szempontjából is, de nem akarom/tudom megtenni, mert túlfertőzött a mai kor énközpontú felfogása.

Hát, én nem ítélem el, aki ilyen vagy bármilyen más megfontolásból nem akar szoptatni - de az biztos, hogy nem értek vele egyet a fenti gondolatmenet miatt.

2010. jún. 1. 12:06
 28/40 anonim ***** válasza:
34%

A hasa is lehet lógni fog, felszed 20-30 kilót, ez mind benn van a pakliban terhesség és szülés után, úgyhogy a "szoptatás- lógni fog a mellem" csak a hab tortán. Szóval akit ilyen gondolatok gyötörnek, inkább

ne szüljön:-((

2010. jún. 1. 12:13
 29/40 anonim ***** válasza:
48%
De persze ti tökéletes anyák vagytok, sosem hibáztok, sosincs elegetek egy pillanatra sem a szoptatásból. Éljen.:)
2010. jún. 1. 14:47
 30/40 xStefix ***** válasza:
0%

Lehet ironizálni meg sértegetni, de attól még a többség így (helyesen) gondolja.

Ezek a szurkálgatások csak azt bizonyítják, hogy a "másik oldalnak" nincsenek valódi érvei a saját igaza mellett. El lehet kenni a témát mindenféle mellébeszéléssel, de attól még a tények tények maradnak. Szerencse, hogy azért a nagy többség ezt így látja.

Én nem tartom magam tökéletes anyának, de ha van, aki így gondolja, annak én csak örülni tudok. :D

2010. jún. 1. 15:20
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!