Miért nincs több tejem?
Szia!
Egy idő után senkinek sem feszül már a melle, két szoptatás között, és nem feltétlenül érzed már a tejleadó reflexet. A pihenés viszont fontos, és az, hogy ne aggódj! Amikor a baba alszik, aludj te is. Ha nem tudsz, mert nincs rá időd, ami pedig fontos lenne, akkor a déli alvást legalább tartsd be! És hát mégegyszer: NE AGGÓDJ!!! és hát tartsd meg továbbra is azt a jó szokásodat, hogy igény szerint szoptatsz! Higyj nekem, én három gyereket szoptattam, és rajtam kívül a csládban senki nem tudott szoptatni, én viszont legkevesebb 18 hónapig szoptattam eddig. A kicsi nekem most 18 hónapos, és még most is szopik!
Ha két fejés között pihenek (sajnos nem szopizik a babám), főleg ha alszom, akkor kétszer annyi a tejem, mint ha két fejés között házimunkát végeznék. Ha meg ideges vagyok, akkor egyáltalán nincs tejleadó reflexem...
Gondoltam, ez a tapasztalat talán segít.
És igyál görögszénamag-teát. Az én tejtermelésemet azonnal megdobta, de nagyon.
Nekem a 11. héttől nincs az a nagyon erős mellfeszülésem, tejem meg ugyan úgy van. Mondjuk, amit elkezd a baba szopni, rögtön bedurrannak a melleim.
Korábban nagyon gyakran "csöpögött" tejem, 2 szopi közt is; most meg csak szoptatás alatt.
Ha pihenni nem is tudsz, relaxálj, és ne aggódj. Mindent megteszel, biztosan lesz rendesen tejed.
Tévedés, hogy az a jó, ha be vannak durranva a mellek! Ez csak az első hetekre jellemző, amikor a szervezeted jóval több tejet termel, mint amire szükség van. Illetve ennek a nagyobb része is csak a szopik között tárolt tej. Ilyenkor még a szoptatás alatt nem termelődik annyira sok.
Később, ahogy beáll a kereslet-kínálat egyensúlya (de legalábbis a tested észreveszi, hogy már nem kell gőzerővel termelni), visszaesik a tej: de ez főleg a szopi közti tárolt mennyiségre vonatkozik! Ennek látványos jele a mell felpuhulása, ami viszont önmagában nem baj, hanem természetes jelenség. (Sőt, pont az a rossz, ha továbbra is kőkemények, mire szopi van, mert ez tévútra viszi a szervezetet. Ennek a vége szokott lenni a látványos tejcsökkenés vagy legalábbis erősen ingadozó tejmennyiség, kvázi jojózás.)
Ideális esetben, ha továbbra is igény szerint szoptasz(!), akkor ezután is meglesz a szükséges mennyiség, mert a mell arra áll át, hogy a szoptatás közben (és ne 1-1 szopi között) termelje a nagyobb részt. Ez így sokkal kényelmesebb és energiatakarékosabb is. (A Természet sosem pazarol..)
Nálam a gyakori szoptatás mellett a megfelelő mennyiségű folyadék és a pihenés számított, ha növelni kellett a tejet. Semmilyen más csodaszer nem volt ilyen hatásos. 27 hónapja szoptatok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!